Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Egy fogorvos miért keres...

Egy fogorvos miért keres többet mint egy orvos? Fog nélkül lehet élni de . Betegséggel nem.

Figyelt kérdés
És miért kell több pontszám az egyetemre a fogorvosoknak? A fogakat nem nehéz megtanulni, ezzel szemben az összes testrészt már jóval nehezebb.
2011. szept. 22. 22:10
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Egy orvos sokkal többet tud mint egy fogorvos. Miért nem kap többet?
2011. szept. 23. 17:41
 12/21 anonim ***** válasza:

A fogorvos könyebben épít ki magánpraxist, ezért van ez.

A fogászatra külön turizmust akarnak kiépíteni, miközben a magyar e.ü. haldoklik.

Az orvosira is azért kell valószínű kevesebb pont mert kevés itthon az orvos, mert mind külföldre menekül.

Elárulom, hogy lehet az alapfizetése több a fogorvosnak, de kevés az olyan orvos, aki nem fogad el hálapénzt, így őket sem kell annyira féltni.

Ha kórházba kell feküdnöd legtöbbször megnézheted milyen kórterembe kerülsz, és hogy bánnak veled a nővérek, ha nem kezdesz egyből pénzzel...(tapasztalat...) Ha jó orvost fogsz ki és szeretnél utána hozzá menni szintúgy pénz. Most ebbe vedd bele, hogy mennyi betege lehet egy orvosnak.

Ha netán műteni is kell tényleg megnézheted magad...

2011. szept. 23. 18:02
 13/21 anonim ***** válasza:
92%

1. Hivatalosan nem keres többet. A közalkalmazotti bértábla szerint kapja a fizetését az orvos is és a fogorvos is. Az már más kérdés, hogy ki mennyi hálapénzt tesz el. Nem hiszem, hogy egy fogorvos jobban keres, mint mondjuk egy magánban dolgozó nőgyógyász. De pl. egy radiológusnál minden bizonnyal többet kap...

2. A fogorvosjelölteknek is meg kell tanulni az egész emberi testet. Első két évben ugyanazt tanulják, mint az orvosjelöltek.

3. Azért kell több pont, mert kevesebb a hely és sokan jelentkeznek.

2011. szept. 23. 18:37
 14/21 anonim ***** válasza:
97%

Jól írj az előző válaszoló, az a fogorvos, akinek nincs magánrendelése, csak "SZTK-ban" dolgozik, az ugyanannyit keres, mint egy klinikán/kórházban dolgozó bármilyen orvos, sőt...nehezebb gazdálkodnia egy fogorvosnak a pénzzel.

Amúgy voltál már magánorvosnál? Mert a nőgyógyászomnál 12 ezret fizetek egy vizsgálatért, a szemésznél 5 ezret, az endokrinológusnál 10 ezret. Szóval ha van magánrendelése egy orvosnak, akkor mindegy, hogy fogorvos vagy másmilyen orvos, megszedi magát (feltéve, ha JÓ orvos).

A pontszám meg azért magasabb a fogorvosin, mint az orvosin, mert a fogorvosira átlagban felvesznek 60 embert, általános orvosira meg 260-at.

"A fogakat nem nehéz megtanulni"... :) :)

Amúgy a fogorvosok sem csak a fogakról tanulnak, az első 2 év teljesen megegyezik a fogorvosin és az általános orvosin, csak a fogorvostan-hallgatóknak hozzá jönnek már ekkor plusz "fogas, fogorvosis" órák, tehát elméletileg és gyakorlatilag is nehezebb nekik az első 2 év, mint az általános orvosisoknak. De már ezt is írta valaki...

Utána tényleg nem tanulják a többi szakterületet olyan részletesen, mint az általános orvosisok, de nekik is van szemészet, gyermekgyógyászat, belgyógyászat, neurológia, szülészet-nőgyógyászat, stb. órájuk és ugyanúgy vizsgáznak belőle. Elvégre ezért fogORVOSok és nem fogászok, mint 150 éve.

Fog nélkül tényleg lehet élni, de ebben az esetben szép lassan le fogsz rottyanni, mert a fognélküliség (legyen szó akár csak 1-2 hiányzó fogról), kihat az egész tápcsatornádra.

Mellesleg meg azért keres többet egy fogorvos, mint egy általános orvos, mert ha az embernek pl. lábgombája van, elkezdi otthon kezelgetni, de nem megy bőrgyógyászhoz. Ha depressziós, nem megy pszichiáterhez, mert nem ismeri be, hogy beteg. Ha rájön 40 éves kora körül, hogy már nem lát jól, nem megy szemészhez, mert elmegy a teszkóba és vesz ott magának 250 Ft-ért olvasószemüveget. Ha kijön az aranyere, elmegy a patikába és kár rá valami vénynélküli kencét, de nem megy proktológushoz. Ha elkezd fulladni, akkor nem megy pulmonológushoz, hanem ráfogja a szmogra/cigire a dolgot, de szarik bele, hogy esetleg tüdőrákja van.

Viszont ha elkezd fájni a foga, akkor 2-3 napnál nem fogja tovább bírni a dolgot, muszáj elmennie fogorvoshoz. A másik meg, hogy egy szuvas fogat pl. nem minden esetben tudsz eltitkolni, de a hüvelygombádat igen. Szóval ha érdekel más véleménye, de nem vagy különösebben igényes ember, akkor fogorvoshoz elmész, csakhogy ne lássák, hogy elől szuvas a fogad között de a hüvelygombádat megtartod magadnak -elvégre azt más úgysem látja, te meg majd kikezeled a jó kis kanesztennel.

Amúgy ha már ilyen készségesen válaszoltam, áruld már el, hogy miért tetted fel ezt a kérdést?

Egyébként egyetértek azzal, hogy a klinikán, kórházban dolgozók k.rvára alul vannak fizetve, de ezért ne a fogorvosoktól sajnáljuk már a pénzt. ;)

Én sokkal jobban aggódok azon, hogy mennyi kókler orvos keresi magát halálra, míg a normális, lelkiismeretes orvosok meg alig tudnak megélni. És tök mindegy, hogy fogorvosról vagy más orvosról beszélünk, minden szakterületen van erre példa.

2011. szept. 25. 00:18
 15/21 A kérdező kommentje:

Csak láttam valahol hogy a fogorvos többet keresett és nem nagyon értettem, hogy miért is. Elvégre az orvos sokkal több bajt tud kezelni mint a fogorvos.

Gondoltam úgy logikus, hogy aki okosabb az többet is keressen.

amúgy megjegyezném, hogy Belgiumban 8x több az alap orvosi fizetség mint itt a legmagasabb. (Ez persze nem magánorvos)

2011. szept. 25. 00:57
 16/21 anonim ***** válasza:

Ja értem. Vagyis nem.... Nem értem, hogy miért vagy ennyire a fogorvosok ellen. :)

Miért okosabb egy fül-orr-gégész, mint egy fogorvos? Leginkább mindegyik csak a saját szakterületéhez ért, a többit hiába tanulta, úgyis elfelejti, mert nem használja a megszerzett ismereteket.

Az meg csak a slusszpoén, hogy az egyik ismerősöm 8 év alatt végezte csak az el az orvosit, de most milliomos és igazi rajongótábora van. A másik summa cum laudeval végzett, de sehol sincs a másikhoz képest. Az előbbit imádják a betegek, mert jól szót ért velük, nem nézi le őket, ugyanúgy bánik Zsuzsika nénivel a klinikán, mint XY kisasszonnyal a magánrendelésén. Egyenlő félként kezel mindenkit, évek óta visszajáró páciensei vannak. Míg a másik sehol sincs hozzá képest, hiába végzett 4,8-as átlaggal, alkalmi páciensei vannak, mert egyszerűen nem tud velük mit kezdeni. Nehezére esik megkérdezni, hogy hogy vannak, sajnál tőlük egy-egy mosolyt, nem túlzok, de utálja a betegeket.

Kicsit eltértem a tárgytól, de remélem érted, hogy hova akarok kilyukadni.

2011. szept. 25. 01:25
 17/21 anonim ***** válasza:

Azóta utánaérdeklődtem a témának, és azokat a fogorvosokat sem kell félteni, akiknek nincs magánrendelésük, csak körzeti rendelőben dolgoznak.

Ugyanis egy praxisjog 10-15 millió forint között mozog, na, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kb. 1 év alatt visszahozza az árát.

Tehát az is zsebrerak havi 1 millát kb., akinek nincs magánrendelése.

2011. szept. 25. 01:41
 18/21 anonim ***** válasza:
Hát, akkor ennek érdeklődj utána még egyszer.
2011. szept. 25. 09:06
 19/21 A kérdező kommentje:
Minek? (És egyáltalán én?)
2011. szept. 25. 12:47
 20/21 anonim ***** válasza:

ma 01:41

Te valamit nagyon félreértettél.

2011. szept. 25. 13:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!