Baj lehet a koronával?
Koronát kellett csináltatnom az egyik fogamra, ezt hétfőn tette fel a doki. Már aznap este, a fog alján láttam egy kis fekete pöttyöt, de nem foglalkoztam vele. Ma reggel ránéztem, és láttam, hogy nagyobb, sötétebb lett, mintha "lepattanna" róla a porcelán. De ebből nem érzékelek semmit sem evés, sem fogmosás közben, sem máskor.
Világos, hogy meg kell mutatnom a dokinak, meg is fogom, de hadd kérdezzem meg, hogy -akinek már van tapasztalata koronákkal, nekem ez az első- tudtok-e valamit mondani, hogy ez mi lehet? Ki tudják cserélni, ha baj van vele? Vagy ugyanúgy "betömik", mint egy normál fogat? Gondolom, hogy a ragasztás folytán ez a korona már csak a fogammal (gyökérrel) együtt távolítható el... De igazából csak találgatok.
Ha lepattant a fazetta akkor az lehet javítani, de általában cserélni kell a koronát.
Előfordulhat minőségi hiba, de olyan is van, hogy pl. álmában vicsorog a paciens, és olyan az ellenharapása, hogy ez az ok.
A koronát lehet cserélni, úgy hogy annak oldalát felvágják. Amennyiben jó még az alapja (a lecsiszolt fog) akkor levételkor az nem jön ki.
Köszönöm a válaszod! :)
Lehetséges, hogy kicsit túl magas is volt, nehéz volt megállapítanom, mert eleinte az egész olyan fura volt, hogy normális méretű fogam van (egy nagyon-nagyon pici tejfogam! helyén - 26 évesen :), hogy gondoltam, adok magamnak néhány napot, amíg megszokom az érzést, és ha akkor is magasnak tartom, akkor visszamegyek a dokihoz.
De miután, mint írtam, már aznap este (kb. 2 órával azután, hogy felkerült a korona) észleltem ezt a hibát (csak azóta romlott a helyzet), tehát gondolom, hogy ez most így nem a legjobban sikerült munkája a fogtechnikusnak... :(
A fog magassága ( a pótlásé ) nyilván meghatározott kell hogy legyen, mert a harapás csak akkor jön létre, ha a magasság miatt megfelelően találkozik az ellenharapó foggal.
Az ínyeink sorvadása miatt a fogaink elongálódnak, vagyis egyre hosszabnak tünnek.
Az új dolog a szájban- legyen az tömés, vagy pótlás-, egy ideig nagynak, idegennek tünik, meg kell szokni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!