Húztak már nektek letört fogat? Össze kellett varrni?
22 éves lány vagyok.Rettegek a fogorvostól..pedig mióta fogorvost cseréltem , ez a mostani egész jó...eddig csak jó tapasztalataim voltak...
Már egy évvel ezelőtt ki akarta huzni az egyik fogam, (bal oldalon az egyik őrlőfogam, megmenteni nem lehet mert gennyes a gyökere)...de nem hagytam mert már máskor is huztak fogak és a fogaim vándorlásnak indultak és apró hézagok vannak a fogaim között. Tényleg apróak, nem látszom foghijasnak de féltem ha ezt is kihuzza ezek a rések csak növekedni fognak...
Addig halogattam hogy szépen letört az egész,és be is dagadt az inyem, fájni nem fáj csak érzem hogy meg van dagadva..de arcomon nem látni, az nincs. És az inyemen kialakult ilyen kissebb hólyag, tényleg parányi, és néha vérzik, néha kissebb lesz...ott a rossz fognál.
Sajnos a foghus egy picit rá is nőtt már a fogamra....halogatom hogy majd elmegyek ha fájni fog de naponta 1000x megnézem mi az a pontocska az inyemen, körrbe meg vörös..látni hogy gyulladásban van.
Elég nagy fogról van szó....lélekben tudom hogy óriási fájdalom lesz a kihúzása de nem birom rávenni magam hogy elmenjek..pedig tiszta ideg vagyok miatta ha nem is fáj....és már bekézpelem h daganatom avn meg minden.
Szóval rettegek.....de a fogorvostól is hogy mi vár ott rám....Húztak már nektek letört fogat? Össze kellett varrni?Fájt?Illetve arról a kis hólyagról, vagy csomócskáról vélemény?Néha gennyezik is....látni hogy be van gyulladva
Ahhhhhhhh félek a fogorvostól!
Senki nem szereti a fogorvost, de ha már meg van duzzadva, és gennyes is akkor jobb ha minél előbb túl esel rajta, mert később még nagyobb fájdalommal járhat. Ha megtudják fogni a gyökeret és simán kihúzzák, akkor nem kell varrni (ez a leg valószinűbb). Csak ha szájsebészeten felvágják akkor jön a varrás, de ez csak ritkán fordul elő. Még a szájsebészeten is sokszor ki tudják úgy venni, hogy nem lesz nagyobb seb a szádban.
Nekem nyáron felvágták az inyem, mert nem akart a genny kiürülni. Nem mondom, hogy repkedtem a boldogságtól, de túléltem.
Ó, a varrás elhanyagolható az előzményekhez képest. :)
De amikor húzták meg varrták (vissza kellett menni, mert nem akart elállni a vérzés), akkor érzéstelenítve volt, utána meg örültem, hogy életben hagytam el a rendelőt.
Ha muszáj, akkor muszáj, jobb mielőbb túlesni rajta, mert aztán még nagyobb műtét lesz a vége.
Én is mostanában járom a fogorvosi rendelőt. Nekem is volt egy ilyen fogam, ami mellett az ínyen is ott volt a fehér kis csomó - amin keresztül valószínű ürült a genny a foggyökér felől, mert a gyökércsúcsnál ott volt a gennygóc. Fájni nem fájt, mert ez már egy gyökérkezelt fog volt, korona is volt rajta, így én is halogattam a fogorvost, mert én legalább ennyire rettegek tőle. Viszont egy másik korona alatti fogam elkezdett fájni, így el kellett mennem. Levágta a koronákat, és ezt a gennyes fogat kihúzta. A húzás hamar meg volt, nem is volt olyan rettenetes, de a helyét jó alaposan kikaparták utána, lett egy jó nagy lyuk, de még így sem kellett összevarrni. Bár az sem lett volna olyan vészes, a kapirgálás rosszabb volt, de másik fogorvos ezt sem csinálta egy korábbi hasonló húzásomnál. A lényeg, hogy ne halogassuk a fogorvost, mert minél jobban begyullad, a húzás is csak kellemetlenebb lesz, és a góc is sokat árt a szervezetnek. Nem tudom anyagilag hogy állsz, de ha a foghézagok zavarnak az őrlőfogaknál is, akkor van lehetőség implantátumra, de ez százezer fölött van darabja.
Azért olyan óriási fájdalom nem lesz az a húzás, az hogy le van törve, nem jelent többlet fájdalmat, csak jó fogorvos kell hozzá, aki ügyesen meg tudja fogni, esetleg ő maga is szokott műteni (pl. beültetni), és nem küld tovább szájsebészetre, ha esetleg nagyon törékeny a bent marad gyökér. Szóval ne várj vele, minél előbb legyél rajta túl, és tapasztalatból mondom, nem érdemes várni egy napig sem, ha bármi gond van a foggal, mert az csak rosszabb lesz az idő múlásával. Inkább nézessük meg akár félévente akkor is, ha úgy gondoljuk nincs vele gond, legalább szokjuk a környezetet és a stressz is csökken, ha rendszeresen eljárunk. Hát ha még a fogorvos is ügyes és szimpatikus!
A gyulladás ellen adnak antibiotikumot -
Gyulladtan nem is szabad fogat kivenni, először meg kelle várni, míg lemegy a gyulladás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!