Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mennyire oké, hogy 16 évesen...

Mennyire oké, hogy 16 évesen 6 tömött őrlőfogam van?

Figyelt kérdés

Elektromos fogkefével napi 2x-3x mosok fogat, szájvizet, fogselymet is használok, nem iszok egyáltalán üdítőt, mindig várok több mint fél órát evés és fogmosás között.

Szóval én nagyon odafigyelek a fogaimra, de sajna a barázdáim elég mélyek, amit nem tudok megtisztítani rágóval se.

Szüleim a legóccsóbb sima fogkefét és fluoridmentes!!! fogkrémet használnak, soha nem mennek fogorvoshoz, a fél fogsoruk problémás, és jajjgatnak hogy fáj. Hiába győzködöm őket, már rájöttem.

Mivel nem túl tájékozottak ebben, nem hallottam időben a barázdazárásról, fogorvos nem is említette. De mivel már tömés van bennük, úgyse lehetne, és nem is kell.

Ha egy fogam elkezdett szuvasodni, szó szerint könyörögtem anyumnak, hogy vigyen el fogorvoshoz, ameddig nincs nagy baj. Mindig azt mondja hogy nem visz, mert nem fáj, akkor nincs baj.

Az összes fogápolási cuccomat magam veszem saját pénzből. És azt kamuzom, hogy találkozok a barátaimmal, lekapcsolom a helyzetmegosztást és egyedül elmegyek a fogorvoshoz. Ezért nem fáj soha, mert kezeltetem mindig.

És még én voltam egyszer lecseszve, mert kiderült (anya egy ismerőse meglátott és beköpött) hogy minek szaladozok a fogorvoshoz.

Soha nem fogok egyetérteni velük, ha gyerekem lesz is nagyon fogok figyelni a fogaira.

Szerintetek ennek ellenére mennyire oké hogy ilyen korban már van 6 barázda tömésem?

aug. 8. 23:11
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

16 évest nem kezelnek szülő nélkül. Hát ez ennyi volt. Amúgy mi az ördög az a "barázdatömés"?

Nem, a 6 tömött őrlőfog nem normális. És? Akkor kiszeded belőlük a tömést?

aug. 8. 23:18
 2/9 A kérdező kommentje:

De igen, miért ne kezelnének?

Sztkba, nem magánba járok.

Kértem telefonon időpontot és bementem. És képzeld, szó nélkül betömték!

Az a barázdatömés, amikor a barázdai szuvasodást kifúrják és tömőanyagot tesznek helyette. Olyan, mint a gyökértömés, csak a gyökér helyett a barázdán.

aug. 9. 00:46
 3/9 anonim ***** válasza:
69%
Barázdazárás-nak is hívják. Viszonylag új megoldás nálunk.
aug. 9. 08:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A tömés meg a barázdazárás két különböző dolog. Az egyik gyógyító, a másik megelőző.
aug. 9. 08:29
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Oké vagy nem oké, Magyarországon és a környező országokban nem ritka, hogy ennyi tömött fogad van. Sokaknak már agyontömött foga is van nálunk ebben a korban sajnos. Az is elég általános, ahogy a szüleid vélekednek. A többség hasonlóan tájékozott. Ha én megemlítem a barázdazárást, akkor 70 éves rokonom, de a 30 éves is kerek szemekkel néz, hogy miről beszélek.
aug. 9. 08:33
 6/9 anonim ***** válasza:
16%
SOHA egyetlen fogad sem menne tönkre fogmosás nélkül sem, ha az étrended megfelelő lenne.
aug. 9. 08:39
 7/9 anonim ***** válasza:
87%

Ne kattogj azon, hogy normális-e vagy se. Ennyi van. Nincs a homlokodra írva. Genetikailag is lehet romlékony a fogad.

Az jó, hogy a családodból legalább te tudatos vagy szájápolás terén. A beszólogatással meg ne foglalkozz.

aug. 9. 11:14
 8/9 anonim ***** válasza:
75%
Persze, ha kezelve van, akkor az még nagyon sokáig jó lesz. Nekem is sok tömött fogam, sőt sajnos 1 húzásom is volt már, amikor annyi voltam. Pedig sokaknak nem romlik még akkor el, de ez genetika is+nyilván akkoriban a fogmosást is lazábban vettem, mint manapság. Mostam fogat minden reggel-este, de az alapossággal volt gond+sajnos ment az édesség , üdítő, cola fogyasztás. A szüleimtől se láttam jó példát,mert ők is lazán kezelték a fogápolást.
aug. 9. 11:42
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha azt írtad volna hogy 16 évesen még nem jártál fogorvosnál (a kötelező szűrésen kívül) és fogalmad sincs hány szuvas fogad van, na én azt mondanám nem normálisnak. Le a kalappal hogy a szüleid ellenére is így odafigyelsz az egészségedre!

A barázdazárással az a helyzet hogy szakmán belül nagy a megosztottság vele szemben. Régóta ismert megelőző kezelés, még dentálhigiénikusok is csinálhatják, viszont nagyon meg kell gondolni hogy milyen esetben van értelme alkalmazni. A szuvasodást okozó baktériumok (igen, baktériumok és nem a genetika okozza a szuvasodást) ugyanis anaerob típusúak, vagyis nincs szükségük oxigénre a szaporodásukhoz, így ha a barázdazáró anyag lezár egy-két bacit, azok probléma nélkül tudnak tovább szaporodni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a barázdazáró anyagok gyengébbek a tömésnél, egy idő után kikopnak és berepedeznek, ami megint csak a baktériumoknak kedvez.

Mindezt összegezve a fog szempontjából a legideálisabb idő a barázdazárásra a közvetlenül az előtörés utáni állapot. Ez az első nagy maradó rágófogak esetében az 5-6 éves kort jelenti. Na most a magyar valóság szerint az ilyen korú gyerekek csak akkor találkoznak fogorvossal ha a szülő már nem bírja otthon a gyerek üvöltését a szétrohadt tejfogai miatt (mer' hát avval nem kell foglalkozni). Miután a gyerkőc túl van élete első fogászati traumáján, nem könnyű rávenni hogy a pici szájában a leghátsó fogát a lehető legsterilebben és nyálmentesen barázdazárják.

Amúgy dentálhigiénikus vagyok és gyermekfogászaton dolgozok, látok épp elég ilyen esetet.

aug. 10. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!