Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Az baj ha fogmosás után 10...

Az baj ha fogmosás után 10 percre már ettem?

Figyelt kérdés
2023. márc. 11. 11:28
 1/8 A kérdező kommentje:
Most fordult elő először ilyen. De éhes voltam nagyon 😅
2023. márc. 11. 11:29
 2/8 anonim válasza:
87%

Szerintem nem gond.(nalam is elo szokott fordulni)

Viszont azert este elalvas elott mikor mar megmostad a fogad, akkor mar azert ne egyel. Nehogy szuvas legyen a fogad, ha sok edesseget szoktal enni.(nem vagyok fogorvos,de azert van ertelme szerintem amit irtam:D)

2023. márc. 11. 11:33
 3/8 anonim ***** válasza:
60%
De baj ám!
2023. márc. 11. 11:33
 4/8 anonim ***** válasza:
27%
Én kávézni szoktam utána, mert előtte elvileg azért nem szabad mert fellazítja a fogzománcot.
2023. márc. 11. 11:34
 5/8 anonim ***** válasza:
Hát ha eszel utána akkor ne miss fogat. Mosd meg közvetlen lefekvés előtt
2023. márc. 11. 12:02
 6/8 anonim ***** válasza:
50%

Nos, én tartok mindig egy szabályt, mát több mint 20 éve.

Fogmosás után nem eszem nagyjából 1,5 óráig és semmit nem is iszom. Úgy alakítom ki az életemet, hogy tudjam, fogmosás után nem lesz szükségem sem ételre, sem italra.

Érettségire készüléskor tanultuk, hogy a mosószerek, így pl a fogkrám is tartalmaz úgynevezett tenzideket, vagy felületaktív anyagokat, ami a szennyeződés eltávolításáért felel. A tenzidek molekulái kapcsolódik a fog felszínén elhelyezkedő "kosz"molekulákhoz, és az ellentétes pólus miatt ahhoz kötődve azt el tudja távolítani. Ennek van egy lefutási ideje, kb 1-1,5 óra, s eddig nem szabad semmit enni-inni.

Ha eszel, iszol, akkor az így bekerülő újabb anyagok a tenzidekkel erősebb kémiai kötést képesek kialakítani, vagyis a detergensek ezekkel lépnek kapcsolatba, ezeket távolítják el, a régebbi lepedékeket a fog felszínén hagyják.

Tehát nem célszerű enni semmit. Ha egyszer megszeged, nem hiszem, hogy fogad hullik, de ne csinálj belőle rendszert.

Másik oldalról önkontroll! Tartóztasd meg magad attól, hogy egyél-igyál 1-1,5 óráig. Évek után sokat fog használni!

2023. márc. 11. 12:35
 7/8 anonim ***** válasza:
#6 Jó de vizet inni csak szabad nem?
2023. márc. 11. 12:56
 8/8 anonim ***** válasza:
43%
7.; talán, de én nem kockáztatok; semmit nem fogyasztok
2023. márc. 11. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!