Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A természet miért alkotta úgy...

A természet miért alkotta úgy a fogakat, hogy ne tartsanak ki az ember élete végéig?

Figyelt kérdés
Ugye a fogak piszok mód képesek romlani. Rendszeres fogmosás és fogorvosi kezelés nélkül szerintem a legtöbb embernek 40 éves korára nem lenne foga. És ugye az ősember nem járt fogorvoshoz, nem mosott fogat. Ellenben megszült és szoptatott akár 10 gyereket is. Miért alakult így az evolúció, hogy még sokszor idős emberek halnak meg egészséges szívvel vagy vesével, addig a fogak élettartama jóval kevesebb az emberekénél? Emellett persze sok egyéb szervet tud károsítani egy rossz fog. Tehát gyakorlatilag az ősi időkben időzített bombákkal volt tele az emberek szája.
2023. febr. 14. 17:27
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
74%
Az ősember nem is élt mondjuk 40 évig.
2023. febr. 14. 17:32
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Állítólag nagyon megváltozott a táplálkozásunk pár ezer éve, és ehhez még nem alkalmazkodtunk teljesen. Másrészt régen sokkal alacsonyabb volt a várható élettartam, és addig voltak még fogak.
2023. febr. 14. 17:32
 3/14 anonim ***** válasza:
0%

Savas mergező hiányos étkezés , sok so cukor szepénsav steril sült adalékos dolgok. A szergezet a testet felbintja hogy semlegesitse a mergeket mert enzim vitaminhiányban szenved , ez is oka betegsegrknek

kopaszodasnak stb . Jólét és tudatlansagunk ára .

2023. febr. 14. 17:41
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ősember nem evett csokoládét, kólát, és 30 évig élt átlagban.

Manapság is van sok olyan, hogy 50-60 évesen viszonylag jók a fogai, de vese, szív, máj, stb miatt hal meg.

2023. febr. 14. 17:56
 5/14 anonim ***** válasza:

Az evolúció lényege pofonegyszerű: Az a genetikai variáció terjed el, amelyik legalkalmasabb arra, hogy elterjedjen. (Pl. azok zsíráfősök, akiknek picit hosszabb volt a nyakuk több falevelet elért, ezért jobban életben maradtak, nagyobb eséllyel szaporodtak... majd az annál picit hosszabb nyakú variáció még jobban életben tudott maradni és így tovább, amíg el nem érünk a mai igazán hosszú nyakú zsiráfokhoz.)

Ebből az is következik, hogy az evolúció számára teljesen mindegy, hogy mi van a szaporodás után! Te a 40 éves kort írod. Ekkorra egy ősember már bőven nagyszülő volt. Az evolúciónak teljesen mindegy, hogy egy középkorú vagy idős embernek milyen az életminősége. Nem foglalkozik vele, hogy sokáig szeretnénk élni és teljes életet szeretnénk élni.

2023. febr. 14. 18:08
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem a természet alkotott rosszat, hanem a mai ember életvitele nem korrelál azzal, ami van a szájában.

Egyrészről az ősember nem élt 90 éves koráig, a várható élettartam 30 év volt.

Másrészről összehasonlíthatatlanul különbözött a táplálkozásunk. Bizonyított tény, hogy a fogszuvasodás a mezőgazdasági forradalommal egy időben vált népbetegséggé, vagyis a szénhidrátdús étrend az, ami a táptalaja a szuvasodást okozó baciknak. Azóta is csak rosszabbodott a táplálkozásunk: finomított élelmiszerek, cukros ételek. Ehhez hozzájön az, hogy míg az ősember nyers húsokat, gyökereket rágott, addig mi puhára főzzük az ételt, ehhez viszont a fogazatunk még nem tudott teljesen adaptálódni. Így, az igénybevétel csökkenése miatt ugyanannyi fogra kisebb méretű állcsont jut (ezért van olyan sokaknak baja a bölcsfogával, egyszerűen nincs neki hely), a fogak torlódnak, nehezebb őket tisztán tartani (itt jön be, hogy miért is fontos a fogszabályozás).

A mai élet mellett valójában csak egy kiemelkedően jó szájhigiénia és állandó fogorvosi kontroll lenne az, amivel idős korunkban is meg tudnánk őrizni a fogainkat. Csakhogy az átlag magyarnak egyáltalán nincs jó hozzáállása a kérdéskörhöz. Fogorvos vagyok, egy héten olyan 50 beteg megy át a kezeim között, ebből átlagosan egynek tudom azt mondani, hogy csak így tovább, mindent jól csinál, 40 még a közelében sincs egy közepesen jó szájhigiéniának. Többen még a kezelés előtt sem nagyon mossák meg a fogukat, de a szegényes szájápolási szokásoknak akkor is vannak objektív jelei, ha kivételesen a vizit előtt a legjobb tudása szerint megsikálta. Az évenkénti ellenőrzés nagyon keveseknél valósul meg, a legtöbben akkor jelentkeznek, mikor már nagyon nagy a baj, ha jelezzük feléjük, hogy volna még teendő, nem jönnek vissza. Magánorvoshoz járni státuszszimbólum lett, a körzeteshez menni ciki, és mivel az átlag magyart általában inkább nem veti fel a pénz, így nem mennek el kezelésre, habár a körzetesről semmiféle infójuk nincs, ahol tb alapon minden fogmegtartó kezelés ingyenes lenne. Itt gyakorin is úgy megy a körzetesek fikázása és a magán istenítése, hogy néha az az érzésem, valaki ezzel akarja a sz@rul menő rendelôjét reklámozni.

A terhesség és szoptatás alatti fogromlást pedig már nagyon sokszor cáfolták, ez egy tévhit. Ami esetlegesen ronthat a helyzeten az az, ha valaki a 40 hét alatt folyamatosan hány és a saverózió valóban bántja a fogakat, de lássuk be, hogy ez azért ritka, illetve még a nassoló étrend egy amúgy is szegényes szájhigiénia mellett. A terhességi kiskönyvben van egy fogászati rész is, de csak annyi a feltétel, hogy legyen oda írva valami. Hiába jelzem a beteg felé, hogy kezelésre szorul, ha ettől az egy vizittől is megkapja az anyasági támogatást, semmiféle kötelezvény nincs arra, hogy visszajöjjön. Az ilyenek szokták tévesen azt hinni, hogy terhesség alatt romlottak el, pedig azok már előtte is rosszak voltak. Pláne a mai táplálékkiegészítőkkel elég ostoba dolog is rákenni a terhességre.

2023. febr. 14. 22:01
 7/14 A kérdező kommentje:

Csak egy kis megjegyzés. Bár a terhességi kiskönyvben benne van a fogászati rész, semmilyen ráhatással nincs az anyasági támogatásra. Ahhoz 4 db terhesgondozási pecsét kell, a fogorvosi oldalt mégcsak meg sem nézik. Én három terhességből az egyiknél nem is voltam fogorvosnál, a másiknál voltam ugyan, de a kiskönyvet nen vittem, később meg nem mentem vissza vele. Minden esetben megkaptam a támogatást.

Egyébként a kolléganőmnek egyértelműen a terhesség és a szoptatás tette tönkre a fogát a fogorvosa szerint. A terhesség alatt két szemfoga is eltűnt. Azt mondjuk nem tudom mennyit és hogyan mos fogat, de állítja hogy rendszeresen szokott.

2023. febr. 15. 04:37
 8/14 anonim ***** válasza:

Magyarul még az az egy ellenőrzés sem számít végeredményben semmit. Hallottam, hogy vele vagy anélkül is jár az anyasági, de azért titkon reménykedtem, hogy valamit csak számít, mivel hogy a kezeletlen fogazat tud károsodásokat is okozni a magzatban, például koraszüléshez is vezethet.

A kolléganőddel kapcsolatban én csak annyit tudok mondani, hogy ha a te egy példád reprezentatív, akkor az én egy példám is legyen az: sem terhesség, sem szoptatás alatt nem romlottak a fogaim.

Hogy ki és miért mondott ilyet a kolléganődnek, azt nem tudhatom. Lehet egy idősebb szakember, akiknek valóban néha sajnos hagyja el ilyesmi a száját, de őszintén szólva szoktunk olyat, hogy ha látványosan a csatát nem tudjuk megnyerni, ráhagyjuk a betegre. Mondok példát: beül a székbe Ferenc, akinek a vasárnapi húslevesből a húscafatok ott virítanak a fogai között, vastagon áll a több napos, már elszíneződött lepedék, több év alatt felrakódott fogkő. Elmondom, hogy változtatni kell a szájápolási szokásokon, hogy ilyen fogkefét használjon és így, hogy ilyen fogselymet, olyan fogköztisztítókefét stb. Majd erre annyit mond nekem, hogy ő pont így csinálja. Itt 2 irányba mehet a beszélgetés: vagy ráhagyom és békében válunk el, vagy kimondom azt, amit tudunk mindketten, hogy kedves Ferenc, maga most az arcomba hazudik, mert itt nyilvánvalóan a fele sem valósul meg az elmondottaknak. Utóbbi esetben a veszekedés és ajtócsapkodás mellé még megnyerek egy feljelentést is az etikai bizottságnál, mert én őt megaláztam. Nyilván ezért engem senki nem fog elmarasztalni és legrosszabb esetben is kapok egy telefonos dádát, de senki egészsége nem ér annyit, hogy aztán én idegeskedjek, meg járjak a szabadidőmben meghallgatásokra, hogy hogy is volt akkor.

A kolléganőd lehet nem jól mos fogat, hiszen én is nap mint nap tapasztalom ,hogy igenis ez sokaknál, a többségnél gond. Olyan következtetést, hogy neki terhesség miatt romlottak el a fogai, szigorúan csak akkor lehetne levonni, ha a kolléganődnek lenne egy terhesség előtt nem sokkal készült alapos státusza panoráma röntgennel, majd szakember által végig lett volna követve a várandósága, hogy a szájhigiéniája nem változott. Minden más esetben csak feltételezés, ami mögött állhat sok minden. A magzat nem szív ki kalciumot a fogakból, ez élettani tény, hiszen akkor vagy egy intelligens magzatról lenne szó, ami szelektíven csak a fogaktól veszi el a magáét, vagy minden kismamának csontritkulásban kéne szenvednie. És mint írtam, tényleg a mai terhesvitaminokkal ez a kérdéskör amúgy is oka fogyottá vált. Ha a kolléganőd nem szenvedett 40 héten át folyamatos hányástól, akkor ő valamit valahol biztosan elrontott, ami már sosem fog kiderülni, maximum csak sejteni lehet.

2023. febr. 15. 08:58
 9/14 A kérdező kommentje:

Értem én, bár nekem a második és a harmadik terhesség alatt is lett lyukas fogam. Előtte valamikor kisiskolás koromban kellett utoljára tömni. Nyilván nekem megmaradtak a fogaim, mert kezelve lett. És nem mondom, hogy a terhesség miatt lyukadt ki, de mivel sem a fogápolási szokásaimon nem változtattam az étkezésemen meg pont előnyére (cukorbeteg diétát tartottam) én nem gondolkodtam rajta, hogy mitől lehet. Evidensnek vettem az "egy gyerek, egy fog" mondást. Ez való igaz, hogy a csontokból is kellene akkor szívnia a magzatnak, bár ezt ugye nem tudhatom hogy történt-e ilyen, hiszen a csontok annyira nem látványosak, mint a fogak. Ráadásul hallottam olyat, hogy ha a szervezetben hiány alakul ki, akkor azt "kapcsolja ki" ami kevésbé fontos. Például tartós éhezésnél a tejtermelődést vagy gyakran a reprodukciós funkciókat. Gondolom a testben lévő csontok közül a fogak a legkevésbé fontosak.

De ezek szerint más lehetett a lyukas fogak mögött. Hányni pont az elsővel hánytam sokat, ahol semmi baja nem lett a fogaimnak. Terhesvitamint nem szedtem egyikkel sem.

2023. febr. 15. 10:53
 10/14 anonim ***** válasza:

Pár dolog, ami a fogorvos és a beteg tapasztalata közötti eltérést okozhatja:

(1) Lelkiismeretesen megmostam a fogam elektromos fogkefével, majd kipróbáltam a patikából frissen beszerzett lepedékfestő tablettát. Kiderült, hogy triviális helyeken lepedékes maradt, például a felső metszőfogaim elülső, nagy, sima felszínein. Oké, megmostam újra - akkor sem jött le. Nagyon alaposan végig kellett mennem rajta újra, és az nem 2 perc volt, amire a fogkefe időzítője be van állítva. Utána hetekig mostam úgy, hogy először lepedékfestés, utána fogmosás, hogy jobban lássam, mit csinálok. Valamennyit használt, de még mindig nem megy tökéletesen.

(2) Ami a terhességet illeti, nekem folyamatosan begyulladt a fogínyem, ez önkéntelenül is hátráltatott a fogmosásban. (Cserébe extra sokat fogselymeztem, mert attól jobb lett.) Szerintem helyesebb úgy fogalmazni, hogy áttételesen okozhatja a terhesség a fogak romlását, ami megfelelő szájhigiénével megelőzhető.

(3) Nem tudom, normális-e, de nekem sokszor percekig tartó küzdelem kiédesgetni a húscafatokat a fogközeimből. Nem annyi, hogy egyszer végigmegyek a fogselyemmel és kész. Szóval simán lehetne, hogy én azt gondolom, kitisztítottam a fogselyemmel, az orvos meg azt gondolja, biztos nem, hisz ott virítanak a cafatok.

2023. febr. 15. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!