Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Rajtam kívül nektek is rengete...

Rajtam kívül nektek is rengeteg tömött foga van? Vagy van húzott is neki?

Figyelt kérdés

Egy évvel ezelőtt megittam egy kis üveges Colat. Viszont utána abbahagytam hóbapokig. Viszont most újra kezdtem és ha van itthon megiszok 1 pohárral. Sok édességet is ettem, de erről nem tudok lemondnai még most sem. Minden bizonnyal a genetikám is rámehet a dolgora. Gyengék a fogaim. Kb fél éve most már rendszeresen mosom a fogamat. Ritka napján kihagyom a reggeleket. Oral B Vitality-t vettem, mert az volt e legolcsóbb. Az jó szerintetek?

De most már rájöttem, hogy hülye voltam, hogy elhanyagoltam magam. Most van egy rengeteg tömött, gyökérkezelt fogam. Lenézem magam emiatt. Ezért érdekelne, hogy van valaki más is rajtam kívül ezzel a helyzettel ilyen fiatalon? Szerintetek ez gáz?

18/L

2023. febr. 11. 13:42
 1/7 anonim ***** válasza:
Bármelyik fogkefe jó, ha használod. Ha csak szobadísz, akkor válassz csicsásat. Ha menőzni akarsz vele, válassz drágát. A fogkrém is számít és a rendszeres fogorvosi kontroll is. Ha egy lyuk be van tömve, ott nem romlik úgy tovább a fog, mintha elhanyagolod.
2023. febr. 11. 13:47
 2/7 anonim ***** válasza:
67%

Ez szerintem inkább genetika. 31 leszek nincs tömött fogam. Viszont van ismerősöm akinek szintén már tizenévesen rosszak voltak a fogai, már 40hez közeledik műfogsora van.

Attól függetlenül a fogmosást ne hanyagold.

2023. febr. 11. 13:50
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Ez a genetika dolog csak kifogás mint a testsúlynál. Te konkrétan leírod, hogy sok édességet meg cukros löttyöt fogyasztasz. Ha ez párosul nem megfelelő szájhigiéniával akkor egyenes út a protkóhoz. Nekem 36 évesen egy tömött fogam van. Cukros üdítőket soha nem ittam, mást se nagyon vízen kívül, édességet nem nagyon eszek már gyerek korom óta, ellenőrzésre fél évente járok.
2023. febr. 11. 13:53
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Énis elhanyagoltam a fogaimat. Megis lett eredménye. Számos tömött 5-'öt pedig ki is kellett húzni. Azt 36 vagyok. De mióta sokkal jobban figyelek higéniára megszűnt nagy mértekù romlás.

Kérlek figyelj osa magadra. És ne fogd a genetikára!

2023. febr. 11. 14:08
 5/7 A kérdező kommentje:
Nem fogom a genetikára. Tudom jól, hogy az én híbám az egész. Az orvos elmondta hogy gyengék a fogaim és zománcom is. És erre értettem genetikával kapcsolatban.
2023. febr. 11. 14:25
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha gyenge a zománc, akkor főleg nem kellene cukros dolgokat fogyasztani, és még jobban ügyelni kell a szájhigiéniára, rendszeres ellenőrzésre és a rossz fogak kezelésére.

Gyerekkoromban a szüleim nem nagyon foglalkoztak azal, hogy megtanítsanak fogat mosni. Ehhez hozzá jött, hogy csak szörpöt, cukros teákat, üdítőket adtak inni. Már a cumisüvegből kólát ittam. Ki is rohadtak a tejfogaim, de azt mondták azoknak mindegy, úgyis nő helyette új. 19 évesen mentem el úgy fogorvoshoz, hogy "na akkor most változatok a helyzeten", addig azt se tudtam, mi az a fogselyem például. 20 évesen már több tömésem volt, mint fogam. De akkor már elkezdtem foglalkozni velük normálisan. Most, 10+ évvel később ott tartok, hogy a 4 bölcsességfogam ki lett húzva helyhiány miatt, amikor 22 évesen fogszabályzót rakattam, de ezen kívül nincs egyéb hiányzó fogam, amit be kellett tömni, az be van, a már nem jól funkcionáló tömések cserélve vannak, nincs gyökérkezelt fogam, 6 havonta járok dentálhigiénikushoz tisztításra és fogorvoshoz ellenőrzésre (oda sokszor még gyakrabban is). Próbálom minimálisra csökkenteni a cukor és a savas dolgok fogyasztását, hogy ezt a mostani állapotot minél hosszabb ideig megőrizzem.

2023. febr. 11. 15:10
 7/7 anonim ***** válasza:
74%
18 éves vagyok. Nem tudom, hogy van e olyan fogam amihez még soha nem kellett hozzányúlni. Már tejfogakat is húztak, rágófogaim tömve vannak, elöl számtalan fogkőleszedés. Én tudom, hogy nagyon elhanyagoltam, de ez együtt járt a depressziómmal, szimpla hétköznapi dolgokra nem voltam képes, zuhanyra, hajmosásra sem. Sajnos ez már ilyen marad, hát valóban szégyellni való, de gondoltam elmesélem, van más is így. :)
2023. febr. 13. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!