Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Normális az olyan fogorvos...

Normális az olyan fogorvos hogy fáj a fogam és nem képes fogadni majd csak egy hét múlva??

Figyelt kérdés
Ráadásul ez magán orvos. Aminek pont az lenne a lényege hogy az ember előnyökhöz jusson. Különben minek fizetek. Állandóan azt állítják hogy náluk milyen sokan vannak ezért várni kell. Mondjuk az asszisztens vette fel a telefont ő hozott egy önálló döntést, az orvost meg se kérdezte. Normális ez egyébként?? Lehet érdemes lenne keresni másik magán dokit? TB re nem nagyon merek menni, illetve nem is nagyon van a faluban mindig elmennek.

2023. jan. 6. 10:52
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Fogászati asszisztensként válaszolnák a kérdésre: asszisztensként elsődlegesen az a feladatunk, hogy az orvost segítsük. Ezt azt jelenti hogy valószínűleg a fogorvosod is jelent volt a vonal végén vagy pedig már előre megbeszélték hogy ilyen esetben mit csináljon az asszisztens. Ahogy a főnököm mondani szokta: azért is jobb ha én veszem fel a telefont, mert én nem vagyok orvos és ha összesűríteném a naptárat, akkor jogosan vonna felelősségre a főnököm és a többi páciens is. Ha viszont ő venné fel a telefont, akkor orvosként nem mondhat nemet egy panaszos betegnek.

És itt jelezném, hogy Magyarországon vagyunk, ahol a fogászatra jelentkező páciensek 90%-a nem az éves kontrollra kér időpontot, hanem valamilyen aktuális - és több mint valószínű hogy akut panasszal érkezne. Ha minden egyes ilyen telefont még aznap fogadnánk, akkor teljes káosz uralkodna: folyamatosan csúsznánk, túlóráznánk (ez akut betegek nélkül is gyakori), emiatt stresszes lenne a munka, kapkodnánk és természetesen hibáznánk - ami nem kis dolog egy fogászaton.

Persze két beteg közé mindig be lehet szúrni valakit, csakhogy az 5-15 percet jelent és nem fél órát. Fél óra meg amúgy sem elég semmilyen korrekt kezelésre (fogkőre esetleg, de nyilván nem erről van szó), maximum valamit majmolni lehet mint ahogy az ügyeleten szoktak.

2023. jan. 6. 21:40
 12/15 anonim ***** válasza:
Bocsi, nem kell mindenképpen aznap fogadnia, csak ne 3 hét múlva. Képzepd azt el, hogy elmegyek megcsináltatni a fogaimat, kész van, hazamegyek, minden oké 3 hónapig, utána elkezd fájni, akkor mégis hová menjek vissza? Lehet csiszolni kellene belőle csak, vagy valamit igazítani, nem tudom, de ezt ügyeleten senki sem fogja megoldani, visszaküld az orvosomhoz. Engem tavaly így küldtek el úgy, hogy gyökérkezelni kellett volna a fogam, de a koronához nem akar hozzányúlni, ami akkor még csak ideiglenes volt ráadásul. Nálunk sok szakrendelésen is az van hogy be sem jelentkeznek, csak idejönnek és nem küldheted el, de érdekes itt szabad mindig túlórázni,ráadásul addig a radiológia sem mehet haza. Nem hibáztatom a fogorvosokat, de az egész rendszer rossz ahogy van.
2023. jan. 7. 08:03
 13/15 anonim ***** válasza:
42%

#12 (#11 vagyok)

Ha csak a magasságról van szó, akkor az kiderült volna azonnal, amint kimegy a zsibbasztó. Szakmabeliként egy mondatból (esetleg irányított kérdésekből) is leszűrjük hogy az adott panaszokkal milyen jellegű problémára számíthatunk.

Ha koronás fogat kell gyökérkezelni, az mindig elég nagy probléma. Még akkor is ha csak ideiglenes korona van rajta, mert ez azt jelenti hogy a lenyomatot már levették és már készül a végleges. És ha hozzá kell nyúlni a foghoz, akkor azonnal sztornó az egész, 60 ezer repül ki az ablakon és a gyökérkezelés után új lenyomatot kell venni. A másik lehetőség ilyenkor, hogy időt hagynak a fognak, hátha csak a csiszolás miatt irritáció alakult ki és idővel talán megnyugszik. A harmadik opció pedig, hogy az elsőre elkészült koronát megpróbálják rárakni az időközben gyökérkezelt fogra, kockáztatva ezzel hogy az illeszkedés nem lesz pontos és idővel kirohad a fog a korona alatt.

Az sem jó helyzet, ha egy régi koronával van panasz. Ugyan a röntgenen a gyökerek szépen látszódnak, de a korona alá se CT-vel, se röntgennel nem látni be és sokszor emiatt nem egyértelmű hogy melyik fog a ludas. Ezért is emelném ki, hogy a fogászati szakmát nem lehet kapkodva csinálni, és közben azon idegeskedni hogy még hányan várnak kint és hányan jelentkeztek be sos, miközben egy fél milliós munka készül a székben.

Ugyan a fogászat is az egészségügyi szakmák része, de valójában nem lehet egyikkel se összehasonlítani. Nálunk ugyanis nagyon kevés - vagyis inkább úgy mondanám nem is létezik olyan eset, amit 5-10 perc alatt korrekten el lehet intézni, ráadásul minden beteg után fertőtleníteni, sterilizálni kell. Persze túlórázni mindig szabad, csakhogy nem mindegy hogy ezt a hét minden napján csinálod reggeltől estig vagy csak időnként beeseik egy kis csúszás. Itt jelezném, hogy a kollégáim többsége (orvosok és asszisztensek is) jellemzően 2 helyen dolgozik napi 12 órát.

Nyilván a rendszer is hibás, de azt se felejtsük el, hogy nem a német páciensek fognak az ajtóban dörömbölni időpont nélkül. A magyarok fogazata világviszonylatban is nagyon rossz, ami ugyan részben az egészségügyi rendszerünk hibája, de azért ne az államtól várjuk hogy majd fogat mos helyettünk.

2023. jan. 7. 14:00
 14/15 anonim ***** válasza:
#13: Ezekkel mind egyetértek, de az sem a mi hibánk, hogy államiban pl. sokszor nem tudnak megfelelően ellátni, emiatt magánba kell menni. Én pl. hiába járok, hiába megyek időben, fél év múlva azzal is lesz gond, hiába van megcsináltatva. Míg mások házat meg autót örököltek, én csak a rossz fogazatot és az ezzel járó fájdalmakat.
2023. jan. 7. 14:38
 15/15 anonim válasza:
Nekem az álkapocsműtétemre 3 hónapot kellett várni, mert minden időpont tele volt, pedig az is sürgős lett volna valamennyire.
2023. jan. 8. 08:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!