Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Van olyan hogy mennyi fogat...

Van olyan hogy mennyi fogat húzhat ki maximálisan egy fogorvos?

Figyelt kérdés

Fiam 8 éves, első fogai nem sorban állnak, így kapott éjszakai fogszabit. A fogorvosa szeretne 9 tejfogat kihúzni, hogy gyorsabban jőjjenek ki a többi fogai. Legyen hely nekik. De ezzel a gyerek egy ideig nagyon enni sem tudna. Nagyon megijedtem most engedjem ezt?

Mashol is volg ilyen? A fogakat egyszerre húzná aki, bódítással.

2022. okt. 20. 15:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Erdélyi Mónikának, bárki is az, lehet rossz döntése
2022. okt. 20. 20:03
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
4. vagyok: mi is magán helyre hordjuk a 10 évest, második szabályzóját használja, de mindennel együtt 2 év alatt 1 milliót még nem költöttem el. Havonta megyünk, Bp. agglomeráció. De engem ez a húzzuk ki mindet hozzáállás taszítana legalább.
2022. okt. 20. 20:08
 13/17 anonim ***** válasza:
89%

Sokat gondolkodtam, hogy mit is írjak erre a kérdésre fogorvosként. Igazából elsősorban a válaszok fogtak meg, főleg az, hogy mennyi sok laikus állít a legnagyobb magabiztossággal olyasmit, ami nem igaz.

1. Nincs maximalizálva, hogy hány fogat lehet húzni. Helyi érzéstelenítésben annyi a kritérium, hogy egy oldalon legyen, de az is inkább a zsibbadás miatt, 4-5 fogat is boldogan ki lehet venni, maximum össze kell varrni. Altatásban lehet ennél többet is, de ez mindig egyénenként változik, a részletekbe nem fogok most belemenni,

2. De igen, ki tudnak bújni a maradók előbb, ha a homológ tejfog gyökere már elkezdett felszívódni. Ez 8-9 éves korban azért már várhatóan így van. Az orvos által választott technika abszolút létező koncepció és elsődleges lényege valójában az, hogy helyet teremtsen a maradóknak, mert már most látható, hogy nem lesz nekik, így viszont megadja az esélyt, hogy kevesebb fogszabályzással érje el a legjobb eredményt. El lehet menni másik orvoshoz sőt, én magam is mindig szoktam javasolni, de nem azért, mert szakemberként látatlanba nem értek egyet vele (miközben a laikusok meg olyan magabiztosak a dolgukban ugye), hanem azért, mert a fogszabizásban több iskola is van, mindig érdemes meghallgatni mást is és az alapján dönteni adott kezelés mellett.

3. Hogy tejfogra nem szoktak bracketett tenni, az nem értem, hogy jön ide, az említett gyereknek kivehető készüléke van, amire éppen a 8 éves kor a legalkalmasabb, de léteznek egyéb rögzített készülékek is, amiket még tejfogak jelenléte mellett is kaphat a gyerek.

4. Azért, mert valakinél nem merült fel akár tejfog, akár maradó fog eltávolítás, az nem jelenti azt, hogy másnál sem kell. Semmilyen szinten nem releváns, hogy a lányodnál, szomszédodnál, unokanagykabátodnál hogy is volt, főleg mivel még diagnózist sem tudtok, de még diagnózis alapján sem lehetne megmondani szakemberként sem, hogy szükség van-e foghúzásra.

5. Azért, mert valaki aktuálisan nem fájlalja a fogát, még nem jelenti azt, hogy a másiknak sem kell kihúzni. Itt megint az, hogy a kérdező gyerekének az esete semmilyen szinten nem hasonlítható össze x válaszadó gyerekével. Nem releváns, hogy veletek mi történt.

6. Igen, biztosan nem esne jól a gyereknek ennyi fogától megszabadítani, ezért érdemes meghallgatni a másodvéleményt. De az mekkora trauma egy 17 éves lánynak, amikor a kedves anyukája azért nem viszi időben fogszabályzásra, mert a gyakorin azt olvasta, hogy minek, nem kell, vagy egyszerűen az itt válaszadókhoz hasonlóan jól tájékozott szomszédja lebeszéli, majd a 17 éves, durván ortopédfejű lánynak azt kell hallania, hogy ő neki ebben az életben már nem lesz szép mosolya, vagy állcsont műtétet vállal, mondjuk hogy a teljes felső állcsontján leválasztják az arckoponyájáról és hátrébb helyezik, mindez azért, mert nem vitték el időben vagy fals információt kaptak, ahogy itt is olvasni. Ugye mindjárt nem is hangzik rosszul 9 tejfog eltávolítása, aminek a helyére hamarosan jönnek a maradók, amik eleve tejőrlők (és egy szemfog), ami azért nem olyan feltűnő, mintha a metszőfogát húznák az embernek, ráadásul ott vannak már a 6-os fogai is, rágnia is alapvetően lesz mivel? Azért annyira nem durva ez a történet, mint ahogy itt sokan hozzáállnak. Amúgy sem kötelező egyszerre kihúzatni, az orvos felajánlotta, de lehet 2-3 részletben is. Még egyszer: kell a másodvélemény, mert egy másik orvos másik hozzáállásával lehet olyan, akár kompromisszumos megoldás, amivel egy altatást és utána ezt az átmeneti félfogatlanságot el lehet kerülni, de mint szakember hangsúlyozom, hogy ennyi leírás alapján a felmerült kezelési terv egyáltalán nem hibás és a válaszadók döntő többségének nagyon hiányos tudása van, ami a kérdéskört illeti.

Gondolom, mint rendszerint, én leszek lepontozva, de akinek valami nem tetszik, annak mondom, hogy a fogorvosi kar nyitva áll mindenki előtt, nyilván kicsivel többet kell tanulni, mint egy körmös kurzuson, 5 év az egyetem, majd 3 év még legalább a fogszis szakvizsga. Kicsit erősnek is érzem, hogy 8 év alatt megszerzett tudást egyesek lesöpörnek annyival, hogy "az én lányomnál nem így volt".

2022. okt. 20. 21:44
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Köszönjük a választ, doki!

Durva, hogy ez így működik! 🙈

2022. okt. 20. 22:12
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nagyon minden tényező van amit mérlegelünk. De a legfontosabb később ne kelljen fogszabi kamaszkorában.

2022. okt. 21. 01:09
 16/17 anonim ***** válasza:
49%

Mint szakmabeli biztosan jobban értesz hozzá. Ez tény. De senki nem azt írta h nálunk így volt, akkor nála sem lehet másképp. Mi csak a saját tapasztalatunkat osztottuk meg. Hogy a nálunk felmerült problémákra milyen megoldások születtek.

Értem én hogy szakmailag teljesen rendben van és kivitelezhető hogy egyszerre 9 fogat húz ki egy gyereknek, de azért azt is lássuk be h 9 fogtól megszabadítani egyszerre egy kisiskolást, az nagyon durva! Mind beszédben, mind evésben akadályozza majd (maga a szégyenérzet, csúfolás stb, még benne sincs)

2022. okt. 21. 07:35
 17/17 anonim ***** válasza:
54%

Ki ez a hentes, aki ekkora barbárságot akar elkövetni? Az új fogak nem azért nem nőnek még ki, mert a tetejükön ott a tejfog, hanem mert folyamatosan, egymás után fejlődnek a csontfogak, leginkább úgy, ahogy először nőttek egymás után a tejfogak.

A kisfiamnak először az alsó két metsző tejfoga

nőtt ki. És ezek potyogtak ki először, mikor nőtt a csontfoguk.

Felejtsd el ezt a sarlatánt és ne is ajánld senkinek.

2022. nov. 11. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!