Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ez lehet fogászati fertőzés?

Ez lehet fogászati fertőzés?

Figyelt kérdés

Hosszú lesz, de köszönöm, ha valaki tud tanácsot adni.

3 nappal ezelőtt voltam teljes fogtisztításon, mert évek óta sárgás, fehéres lerakódás (plakk?) volt a fogaimon. Olvastam, hogy ha nem távolítják el, akkor károkat okozhat, mert tele van baktériummal. Úgy látom nem volt alapos a fogtisztítás, mondtam a szájhigiénikusnak, hogy még látok fehér plakkot két fogamon is, azt válaszolta, hogy az a fogzománcom. Nem is tisztította ott, mert ugyanúgy néz ki mint fogtisztítás előtt! Pedig még én is látom, hogy az ott plakk, mert ott vissza is húzódott az íny, és egyértelmű, hogy az nem fogzománc. Azt mondta kezelés előtt, hogy lehet néhány helyen nem bírja teljesen megtisztítani, mert "akkor lejönne a fogzománc is", és "alapból sárgásak a fogaim". 25 ezer forintot fizettem ezért a kezelésért.

Ehhez még hozzátartozik, hogy 3 éve hullik a hajam, és hónapok óta vannak különböző testi panaszaim, amik fertőzésre utalnak, ezekre nem hatottak antobiotikumok sem. De fogtisztítás után rosszabb lett a helyzet. Hónapok óta van nyirokcsomó fájdalmam áll alatt, a hasam felső részén kitapintható egy kis csomó, ami fáj, ha hozzáérek és köldök alatt is. Fogtisztítás után egy nappal pedig bedagadt a jobb térdem, ami rosszabb lett, mert még aznap szemmel láthatóra nőtt a duzzanat és fáj is. Azt olvastam, hogy az nyáktömlőgyulladás is lehet, és azt fertőzés is okozhatja. Azért gondolok fogászati fertőzésre, mert fogtisztítás után egy nappal dagadt be, ma pedig már a hónaljamban és az ágyéknál is fáj a nyirokcsomó.

Érdekes, hogy ezek a fájó nyirokcsomók egytől-egyig mind a jobb oldalon vannak.

Azt olvastam, hogy azon az oldalon van nyirokcsomó fájdalom, ahol a fertőzött rész. És emiatt is gyanús nekem az egyik nagyőrlő, ami jobb oldalt van. Kívülről épnek tűnik néha fáj, és akkor is amikor a felszínéhez érek, és néha mintha mozogna is. A fogorvos szerint azért fáj, mert annyira kopott, pedig a többi fogam is kopott, azok pedig mégsem fájnak vagy mozognak. Ez a fogam foltosabb mint a többi és van rajta 3 kis pont. Akkor is fáj amikor a felszínéhez ér a nyálszívó.

Úgy érzem az immunrendszerem le van gyengülve, mert gyakrabban kapok el fertőzéseket, antibiotikumok alig hatnak, egyre több dologra vagyok allergiás (gyógyszerek, antibiotikumok, ételek).

Nincs fogkövem, szuvas fogam, csak kb 16 fogam felszíne eléggé kopott már évek óta.

Lehetséges, hogy a fogtisztítás miatt súlyosbodott a fertőzés, mert elrontott valamit? Vagy lehetséges, hogy az a nagyőrlő okozza a fertőzést?

Előre is köszönöm a válaszokat!

27/n

2022. okt. 14. 13:48
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Magán ellátásban azt kapod, amiért fizetsz. Ha tisztításra mentél, nem állnak neki gócot keresni. A hajhullást, has- és térdfájást a háziorvosodnak mondd. Nem hiszem, hogy fertőzést kaptál volna, de úgy látom, hogy agyalás helyett be kellene ülni az orvosi rendelőbe panaszkodni.
2022. okt. 14. 15:11
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem mondtam egy szóval se, hogy fogtisztításon kértem volna góckutatást.
2022. okt. 14. 15:49
 3/15 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a 3 éve tartó hajhullásod miatt gondoltam erre. 3 éve tartó problémát nyilván nem okoz egy frissen zajlott fogtisztítás. Valahogy belekavarodtam, hogy most mivel mit szeretnél bizonyítani?
2022. okt. 14. 15:57
 4/15 A kérdező kommentje:
Úgy érzem ezek a problémák fogászati eredetűek. Nem hiszem, hogy véletlen, hogy fogtisztítás után lett több problémám, mikor előtte hónapokig ugyanazok a tüneteim voltak.
2022. okt. 14. 16:11
 5/15 anonim ***** válasza:
A háziorvosodhoz menj el az összes panaszoddal és elejétől a végéig mondd el. Biztosan segíteni fog, hogy megoldódjanak ezek a problémák. A fogászatra pedig rendszeresen járj kontrollokra. Jobbulást!
2022. okt. 14. 16:31
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2022. okt. 14. 16:35
 7/15 anonim ***** válasza:
A hajhullás lehet pajzsmirigytől is. Kérj beutalót a háziorvostól vérvételre. Ha az immunrendszered le van gyengülve, akkor lehetséges, hogy vitaminhiányod is van.
2022. okt. 15. 02:35
 8/15 anonim ***** válasza:

Az "úgy érzem" és a "nem hiszem" kezdetű mondatoknak jelen esetben semmi értelme. Olvastál dolgokat, amiket háttértudás nélkül összefüggésbe hoztál.

Ilyen szisztémás tünetekkel első körben a háziorvost kell felkeresni és nem a webbeteget.

Plakk miatt nem a fogorvost kell zaklatni, mert az egy olyan depozitum, ami fogkefével eltávolítható. Ha ennél keményebb, az fogkő. Az valóban a fogorvos feladata, hogy eltávolítsa, de innen nem tudjuk megmondani, hogy most valóban alapos munkát végzett-e vagy sem.

2022. okt. 15. 11:15
 9/15 A kérdező kommentje:

Én is azt hittem arra amit "plakknak" neveztem, hogy fogkő, de több fogorvos és a szájhigiénikus is azt mondta, hogy nincs is fogkövem.

De mégis ott van a kemény sárgás lerakódás ami ezek szerint nem plakk és nem is fogkő, viszont ha itthon próbálom eltávolítani és fogkefével erősen mosom, akkor meg sem mozdul és csak vérzik. Név szerint nem mondták mi ez, de ha zavar akkor azt szájhigiénikus eltávolíthatja. Ilyesmi: [link]

2022. okt. 15. 12:06
 10/15 anonim ***** válasza:
56%
Nekem azt mondta ilyenre a fogorvos, hogy használjak kemény sörtéjű fogkefét és az ínyvérzés oka a gyulladás, ami le fog menni, amikor eltűnik, ami okozza. Tehát az ínyvérzés oka nem az, hogy erősen mosom, hanem a plakk, ami bacitelep és gyulladásban tartja az ínyt meg a termelt savakkal lemarja a zománzot.
2022. okt. 15. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!