Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Foghúzás után pár napig nem...

Foghúzás után pár napig nem szabad tejterméket fogyasztani, de ennek mi a biológiai oka?

Figyelt kérdés

Utánanéztem, de nem teljesen világos.

Ezeket találtam:

[link]

A szájüregben – egyéb mikrobák mellett – anaerob baktériumok, elsősorban Laktobacillusok is élnek. Ezek legkedveltebb táptalaja a tej, azt lebontva savat termelnek, ami pedig feloldhatja a vérrögöt, ezáltal lassíthatja a gyógyulást. Ami ennél is nagyobb gondot okozhat, hogy így út (fertőzési kapu) nyílhat a káros baktériumok előtt.



[link]

Továbbá tejet, tejterméket 2-3 napig nem szabad fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejtermékekben jelen van egy olyan baktérium fajta - a lactobacillus -, amely szintén elfertőzheti a véralvadékot.


[link]

Állati eredetű tej, illetve az abból készült termékeket kerüld: egyebek mellett sajtot, tejfölt, joghurtot, vajat, túrót ilyenkor nem ajánlott fogyasztani, hiszen a bennük található baktériumoknak melegágya lehet a friss seb, a fertőzésveszély ilyenkor kiemelten magas.

Tojás és az abból készült termékek: ezekre is az igaz, ami a tejtermékekre – a baktériumok könnyen találnak maguknak szaporodásra alkalmas helyet a sebes fogínyben.



Most akkor a szájüregben levő baktériumok vagy a tejtermékben található baktériumok okozhatnak problémát tejtermék fogyasztása esetén? És a lactobacillus hol van: a szájüregben vagy a tejtermékben? Ezt is mintha kétféleképpen írták volna.



2022. aug. 23. 13:38
 1/6 anonim ***** válasza:
95%
Van a szájüreg saját baktériumokkal és van az étel amiben külön baktériumok vannak. A tej egy kiváló táptalaj a baktériumok szaporodására. Tej egy folyékony dolog ami bele megy a sebedbe húzás után és nem tudod kimosni. Nem is lehet a gyógyulás első két napjában piszkálni a sebet. A száj és a kaja baktériumai így elszaporodnak benne a sebben rekedt tejben és kész a gyulladás.
2022. aug. 23. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Szóval nem is a tejben lévő baktériumok okoznak közvetlenül gyulladást, hanem a tej fogyasztása után, ha bármilyen ételt eszünk, az azokban levő baktériumok (+ a szájüregi baktériumok) szaporodnak el az előzőleg ivott tej miatt?
2022. aug. 23. 14:20
 3/6 A kérdező kommentje:

Találtam egy ilyet:

[link]

A tejben, joghurtban, kefírben található mikroorganizmusok nagy veszélyt jelentenek, mert könnyen elfertőzhetik az eltávolított fog helyét.


akkor ez így szó szerint nem is így van? mert ahogy írtad, gyakorlatilag nem a tejben levő baktáriumok és mikroorganizmusok okozzák a fertőzést/gyulladást, hanem a tej mint erre alkalmas közeg

2022. aug. 23. 14:26
 4/6 anonim ***** válasza:
93%
nem... mindenben van baktérium a tej csak jó táptalaj a szaporodásának de abban is vannak baktériumok. Nincs olyan tiszta anyag amibe ne lenne baktérium. A tej azért nagy veszélyforrás mert jó táptalaj. De egyben vannak benne olyan baktériumok amik ha elszaporodnak baj lesz.
2022. aug. 23. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem tudom

Csutortokon huztak nekem tegnap mar ettem tejeset.. semmi bajom

2022. szept. 4. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha utána tisztán tartod a szád nincs vele baj ,de nem ez igaz az emberek többségére.
2022. szept. 5. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!