Félek elmenni fogorvoshoz, hogyan küzdjem le a szorongást?
Már megvan az időpontom egy fogászati szűrővizsgálatra, ott majd a fogorvos eldönti, hogy milyen beavatkozásokat lát szükségesnek, illetve szeretnék konzultálni vele a fogfehérítésről, viszont nagyon félek, hogy mit fog gondolni a fogaimról. Eddig állami fogorvoshoz jártam (ő volt az egyetlen a környéken, magánorvosra akkor még nem volt pénzem), aki meg se nézte a fogaimat, megkérdezte fáj-e valamelyik, ennyi volt a vizsgálat. Ráadásul a 6 évnyi kávézás és dohányzás miatt elkezdtek megsárgulni, valamint szerintem -bár én nem vagyok fogorvos- két fogam elkezdett szuvasodni, de évek óta ugyanakkora mértékben, nem változott semmit (mutattam az előző fogorvosomnak, nagy nehezen megnézte, azt mondta amíg nem fáj nincs baj). Illetve az elülső fogaimon van 1-1 fehér "csík" felül, úgy tudnám jellemezni, mintha nőtt volna és még fehér, nincs úgy megsárgulva mint a lejjebb levő rész.
Nagyon szégyellem a fogaimat, ezért is szeretném rendbehozatni amennyire csak lehet, de mégis félek, mit fog gondolni a fogorvos, hogy 21 éves nő létemre milyen gusztustalanok (amiről egyértelműen én tehetek, nem kellett volna 15 évesen menősködnöm, hogy milyen nagylány vagyok már cigizek). Hogyan engedjem el ezt a szégyenérzetet, szorongást?
Nekem még csak az asszisztensi kötelező gyakorlatom van meg, de a rendelőben töltött idő alatt soha nem hallottam, hogy akár az orvos, akár az asszisztens megjegyzést tett volna a páciens fogápolási szokásaira, a háta mögött sem. Javító szándékkal az orvos beszélt a páciensnek a helyes fogápolásról, ajánlott neki fogkefét, fogkrémet, de soha egy negatív megjegyzés nem hangzott el sem a páciens jelenlétében, sem akkor, amikor már kiment. Én abszolút azt láttam az orvoson, hogy a megoldandót látja a páciens szájában, érdeklődéssel néz bele a szájba, nem undorral, nem fúj-ogva, úgyhogy nyugi, minden rendben lesz.
Most, hogy ennyit begépeltem, jutott csak eszembe, hogy talán már túl is vagy rajta? Ha igen, milyen volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!