Az édesítőszeres (zéró kalóriás) italok is ugyanúgy roncsolják a fogakat, mint a hagyományos, cukros üdítők?





Nem ugyan úgy, de majdnem.
A fogzománc a savtól megy tönkre, amit a szénsavas üdítők értelemszerűen minden formában tartalmaznak.
Ezen kívül a bennük található cukor a szájüregben maradva a nyalban található emésztőenzimek hatására lebomlik, ettől pedig a száj ph-ja szintén savassá válik.
Érzésem szerint ezutóbbi sokkal jobban számít, úgyhogy ilyen szempontból talán jobban a cukormentes dolgok.
Bár azt nem tudom, hogy az ezekben található édesítőszer elbomlik-e szájban, és ha igen mit csinál ezután, szóval lehet hülyeséget mondtam...





Az üdítőitalok két módon roncsolják a fogat.
1. Cukor, ami szuvasodást okoz: [link]
2. Savas pH, ami úgynevezett eróziót okoz:
Utóbbi értelemszerűen fennáll cukormentes üdítőknél is. (És szénsavmenteseknél is, mert a foszforsavtartalmuk felelős főleg a savas pH-ért, a szénsav nagyon gyenge sav.)
(Szintén savas pH miatt eróziót okoznak az energiaitalok, több alkoholos ital, de legkifejezettebben a bor, kávé, citromlé, narancslé, almalé.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!