Miért gyakori, és miért félnek az emberek a bölcsességfog húzástol?
Semmit sem tudok róla, bocsi a hülye kérdésért,de nem értem miért szükséges azt annyi esetben kihuzni?
Valaki az életéért küzd műtét után.. Nekem még nincs, de van okom félni? Fáj mikor kinől?
Nekem pl a 2 alsó vízszintesen nőtt, ha nem szedték volna ki őket akkor össze-vissza állnának már lent a fogaim.
Szerencsére semmi gondom nem volt a kiműtésükkel egy brutális szájzáron kívül
Ha nem fáj és nem nől rendellenesen, akkor nem kell kihúzni. Amikor nekem kibújt a bal alsó, akkor szinte nem is éreztem, egész jól alakult a közös utunk 1,5 évig... Majd hirtelen annyira el kezdett fájni, hogy már enni sem tudtam, többször is begyulladt egymás után. Elmentem orvoshoz, kiműtötték.. utána szenvedtem még két hétig, de már teljesen panaszmentes vagyok. Ezt követően a másikat is kihuzattam, úgy éreztem az is be fog gyulladni.
Tehát már lehet, hogy kint lesz a fele, mikor úgy dönt, hogy egyik napról a másikra begyullad és tönkreteszi a napjaidat...
A bölcsességfogak problémáját az okozza, hogy az őskori intenzív rágásra már nincs szükségünk, az ételeink mind puhák és könnyen darabolhatók. Ezért az állcsontunk folyamatosan rövidül, a sorvégi bölcsességfogakra pedig egyre kevésbé van szükség - épp ezért jobbik esetben ezek a bölcsességfogak csírahiányosak. Rosszabb esetben megpróbálnának kinőni, csak nincs elég hely nekik a rövid állcsonton. Emiatt gyakran ferdén állnak, megtolják a fogsort (összetorlódnak a fogak), vagy teljesen vizszintesen fekszenek. Ezzel a rossz pozíciójukkal az az egyik a gond, hogy nyomást gyakorolnak az állcsontban futó főidegre, ezzel erős fájdalmat, zsibbadást vagy akár szájzárat okozva. A másik pedig, hogy ha csak pici ferdesége is van, akkor az íny áttörésekor az íny nem tud időben leválni róla. Így a baktériumok betolódnak az íny és a fog közé (ún. tasak keletkezik), és folyamatos gyulladásban tartják az ínyt, majd a többi fog körüli szöveteket. Mondanom sem kell hogy ez gyorsan kellemetlen fájdalmakhoz vezet.
Aztán persze van olyan is, hogy gyönyörű szépen kinő magától, probléma nélkül. El is van egy ideig, de mivel nagyon-nagyon hátul van, ezért gyakran még a legjobb fogmosás mellett sem éri el kellőképpen a fogkefe és elszuvasodik. Ugyanúgy a fogorvos is nagyon nehezen éri el, ezért a jó hozzáférhetőséget és nyálmentességet megkívánó kezelések (tömés, gyökérkezelés, korona) szinte lehetetlenek.
Az eltávolításánál szintén nagyon nehéz hozzáférni, ráadásul a közelben lévő főidegre nagyon vigyázni kell (sokszor rá van csavarodva a fogra).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!