Amalgám fogtömést még szoktak alkalmazni?
Természetesen szoktak csinálni, a fogban lévő szilárd amalgámmal nincs is semmi baj (bizonyos szempontokból jobb is, mint egy kompozit). A felhasználását viszont le kellett korlátozni, mert az elkészítéséhez higanyt használnak, ami veszélyes a fogászati személyzet számára. Vagyis maga a tárolása és a kikeverése során higany szabadul fel - bár ezt a kapszulás módszerrel ki lehet (sőt már kell) küszöbölni.
A másik nagy kockázata, hogy mi lesz azzal az amalgámmal, ami hulladékként végzi, azaz feleslegként megmarad a keverés után, vagy ki kell fúrni a fogból vagy éppen a foggal együtt kell kivenni. A korábbi protokoll szerint ez az amalgám egyszerűen lekerült a lefolyóba vagy a kukába. Viszont ez akkora környezeti szennyezést okozott, hogy világszinten egyre határozottabban lépnek fel a felhasználása ellen. Így született meg 2017-ben a Minamata egyezmény, ami elsőként korlátozza egy bizonyos kémiai anyag (higany) előállítását és felhasználását (a higanyos hőmérők is ekkor kerültek le a polcokról).
Ennek következtében született meg a fogászatokat érintő magyar törvénykezés is, ami szerint jelenleg a 15 éven aluliaknak és a terhes/szoptató nőknek csak kifejezett orvosi indokkal lehet amalgám tömést készíteni (általában csak akkor ha minden más anyagra allergiás), illetve minden fogászati széket fel kell szerelni amalgám szeparátorral. Továbbá a felhasznált amalgámról és a keletkező veszélyes hulladék kezeléséről évente jelentést kell tenni az NNK-nak (ÁNTSZ).
Nem csodálom.
Én majdnem 10 évig szenvedtem emésztőrendszeri problémákkal, jártam egyik orvostól a másikig egészen addig, amíg már a nyeléssel is problémáim voltak.
Ekkor merült fel bennem, hogy máshol kell keresni a baj forrását, nem konkrétan a gyomornál, beleknél. Sok kínlódás, megaláztatás után sikerült igazolnom, hogy a higanyra vagyok allergiás és összefügghet az amalgám fogtöméseimmel a sok problémám.
Az összeset kicseréltettem. Fél éven belül elmúltak a gyomorfájásaim és minden kísérő tünet. Csak egy esztétikai szépséghiba maradt vissza belőle a nyelvemen. Remélem, később sem találnak semmit, ami majd még kísért.
Én jó pár éve nem találkoztam amalgám töméssel az állami rendelőkben sem.
Lehet, hogy ez volt az oka, én ezt nem kétlem, viszont nem érdekel. Én örülök neki, hogy kivonták/kivonják, nyilván én nem engedem egyik családtagom fogát sem ezzel a "gyilkossal" tömni.
" te egy egyáltalán nem gyakori allergiáról beszélsz."
Te ezt nem tudhatod...
Mondtam már, hogy nem vitatom, felesleges többször megerősítened.
Mások megsegítésére írtam le a történetem, nem azért, hogy doktor úrat/nőt kioktassam, továbbá válaszoltam a eredetileg feltett kérdésre is ->
"Én jó pár éve nem találkoztam amalgám töméssel az állami rendelőkben sem."
Az viszont tény, senki nem tudhatja, hogy ez a típusú allergia gyakori vagy sem. Viszont nem gondolnám laikusként sem azt, hogy egy mérgező anyagnak a számban kéne tartózkodnia évekig és kioldódnia akármilyen módon, bejutva az emésztőrendszerbe, érintkezve a nyálkahártyákkal stb.
"Azért légy igazságos,"
Nem igazságot akartam szolgáltatni, hanem - ismétlem - leírtam a majdnem "végzetes" találkozásom az amalgám egyik összetevőjével.
Köszönöm, de részemről a témát befejeztem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!