A fogak fehérsége általában egyenesen arányos az egészségével?
A fog koronai része 2 féle keményszövetből áll. A dentin a belső "puhább" réteg, amelynek kifejezetten sárgás az árnyalata, ezt pedig a zománc fedi, ami kissé áttetsző, keményebb anyag, amely tompítja a dentin színét.
Az, hogy az adott fog milyen színben tetszeleg függ attól, hogy genetikailag milyen fogszínnel rendelkezünk, illetve a zománc vastagságától is (egyszerűen mondva minél vastagabb, annál jobban fed). Ez az oka annak, hogy aki pl előszeretettel használ szódabikarbónát, vagy rendszeresen fogfehérítős fogkrémet használ (abrazív szemcséset), annak a kezdeti sikerek után némi idő elteltével csak sárgábbak lesznek a fogai, mert egyre-egyre vékonyítja a zománcát, ami alól a dentin jobban áttűnik.
Ezenkívül a fogakat elszínezhetik különböző ételek, italok (kávé, tea, vörösbor) vagy a dohányzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!