Még várjak ezzel egy kicsit vagy vissza a fogorvoshoz?
Sziasztok!
Egy ideje elkeztem fogorvoshoz járni fogtömésre mert van egy-két lyukas fogam. Már néhány be is lett tömve azokkal nincs is gond viszont jobb oldalt a fenti rágófogam elől szuvas volt. A doki ránézett és azt mondta hogy nem látszik még vészesnek ezért kipucolja és betömi aztán ha nem lesz jobb akkor gyökérkezelés. A tömés után 2 hetet vártam egy másik tömésre ahol mondtam neki hogy a betömött szuvas fogam már magában nem fáj de ha bármi meleget vagy hideget eszek, iszok akkor belenyilal a fájdalom. Mondta hogy várjunk még egy kicsit. Eljött a másik időpont ami tegnap volt, itt már nem is emlékezett a szuvas fogamra de amikor mondtam neki, hogy még mindig ugyan ez a gond akkor azt mondta, hogy akkor tesz rá valami lakkot vagy mit. A szuvas fogam környékén fúrt is valamit meg jól meg is tömködte de valahogy most sem az igazi. Ugyan úgy érzékeny a hidegre és melegre viszont ma a munkahelyemen amikor a reggelim mellé ittam egy bögre forró teát akkorát belenyilalt oldalról a tömött rágófogamba hogy azt hittem becsinálok.Azóta kissé lüktet is a fogam. Ennyire még egyszer sem nyilalt bele. Még azt is megnéztem hogy esetleg nem jött e ki a tömés de benne van. Szerintetek az lehet a gond hogy nagyon meg lett piszkálva vagy menjek vissza a dokihoz? Ez egy kicsi körzeti, falusi doki ahova a következő időpontom csak október 11.
Menj vissza, de ne varj oktoberig. Ha hamarabb nem tudsz, akkor keress mast, viszont rontgen nelkul ne engedd, hogy hozzanyuljanak, az mindenkeppen kell.
En is igy jartam amugy, betomtek a fogam, ra 3 honapra gyokerkezelni kellett. Nem tudom, hogy az elso fogorvos, aki betomte, rontott-e el valamit, vagy a fogam ennyit birt, ez talan mar sose derul ki, de egyszeruen “alig volt benne elet”, igy fogalmazott a masik fogorvos.
Egyebkent nekem egyaltan nem fajt, pedig iszonyatos fogfajassal kerestem fel a dokit, azt hittem, hogy na akkor a gyokerkezeles is rettenetes lesz. Nem ereztem belole semmit, hala az egnek.
Attól érzékeny, hogy a fogideghez nagyon közel van a tömés. Ez a fog innentől lutri. Elképzelhető, hogy később jobb lesz, mert az idegkamra alakja változhat, és a tömés hatására lehet, hogy összébb megy. Ez lenne a jó eset. A rossz eset az, ha elhal az ideg benne, a legrosszabb ha begyullad. Ezekben az esetekben gyökérkezelni kell. Ha simán elhal, az nem gáz, de ha begyullad, akkor nehézkes az érzéstelenítés.
Másik lehetőséged már most gyökérkezeltetni, várakozás nékül. Akkor tuti nem gyullad be, viszont onnantól nincs benne élő ideg, vérellátás stb., így idővel törékennyé válhat a fog. Plusz egy gyökérkezelés nem mindig sikeres, bár ha még nem gyulladt, beteg a fog, az növeli a sikerarányt. De sajnos lehet simán a fogad alkalmatlan, és akkor ki kell húzni - holott ha megkockáztattad volna, hogy inkább vársz, hátha javul, akkor lehet, hogy rendbe jön simán.
Szóval annak is megvan a maga kockázata, ha vársz, és annak is, ha gyökérkezelik. Sajnos biztosra nem lehet megmondani előre, hogy melyik a jobb választás.
(Nem vagyok orvos, a legjobb tudásom szerint írtam, amit írtam.)
Sajnos ez ilyen. Kesz vicc, nem igazan ertem, mire is van a tb.
Nogyogyaszhoz, fogorvoshoz es borgyogyaszhoz is maganba kell mennem, mert az ellatas ertekelhetetlen nalunk.
Es en meg szerencses vagyok, mert ki tudom ezeket fizetni, de ha pl fogorvoshoz a helyi allami “ henteshez” tudnek csak menni, akkor mar egy fogam se lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!