A kérdésem főleg fogorovosoknak szól. Ti hogy állnátok ehhez?
Persze az is válaszolhat, aki nem fogorvos, csak belekepzeli magát a szituációba.
Szóval tegyük fel, hogy a tinédzser /fiatal felnőtt gyereketek összejön egy olyan lánnyal/fiúval, akiről tudjátok, hogy volt pár lyukas foga, illetve rossz fogazatot örökölt (tehát nem azért rossz, mert elhanyagolt). Hallottam ilyesmit, hogy ez a hajlam csókolózással, közös evőeszköz használatával átadható másnak is, mint egyfajta fertőzés.
Nem féltenétek a gyereketeket, hogy akkor neki is rosszak lesznek a fogai, mert csokolozott a barátjával/barátnőjével?
Kíváncsi vagyok a válaszokra!
"Hallottam ilyesmit, hogy ez a hajlam csókolózással, közös evőeszköz használatával átadható másnak is, mint egyfajta fertőzés."
Tisztában vagy az öröklődés és a fertőzés közötti különbséggel?
Nalunk en vagyok az, akinek genetikailag rosszak a fogai, viszont mivel fel evente- evente jarok fogorvoshoz, igy nincsenek elhanyagolva, nincs olyan, hogy lyukas, felbetort, gyulladt foggal elek honapokig.
Parommal 6 eve vagyunk egyutt, neki egy tomott foga sincs. Szoval nem, nem feltenem ettol a gyerekemet.
A hajlam termeszetesen nem adhato at a parodnak, az viszont lehet, hogy a gyereked orokli, ahogy en is orokoltem anyukamtol. A bacikkal nem tudom mi van, ehhez nem ertek, nem tudom, hogy csokolozassal “atadhato-e”a fogszuvasodas, de szerintem nem annyira.
Ez van, vannak az eletben nagyobb es sulyosabb problemak ennel szerintem :D
Inkabb legyen a gyerekem parjanak lyukas foga, minthogy emberolessel bortonben ult, erted.
Ez azert attol is fugg, mennyire rosszak a fogai annak a valakinek.
Az, hogy valakinek van par lyukas foga, nem a vilag vege, bar azert erdekelne, miert is nem csinaltatja meg, plane, hogy mi magyarok vagyunk olyan szerencsesek, hogy vegso esetben azert ingyen is elvegezhetoek a fogmegtarto kezelesek (rendben, tudjuk megy a huuu meg haaa az sztk-s orvosokrol, de akkor is ott van egy lehetosegkent).
Ha viszont a lyukas fogakat ugy kell erteni, hogy szo szerint ki van rohadva az illeto szaja, hat inkabb csodalkoznek azon, hogy kepes pl. megcsokolni egy ilyen embert a gyerekem, pedig en aztan abszolut nem a kulsosegeket nezem, de ezt nagyon alapveto apoltsagi kerdesnek tekintenem, es ugy gondolnam hasonlo elveket (ma h ez nevezheto elvnek?!?) tanitanek a gyerekeimnek is, ha lennenek.
De akkor mi a baj vele??😀
szemely szerint nem ismerek senki olyat, akinek tizeneves korara ne lenne x tomott foga.. szegyen vagy nem, de ez van. Sokkal gazabb, ha valaki hagyja szetrohadni es nem foglalkozik vele.
Amelyik szulo ezen problemazik, az nem normalis!! Vagy talan a 40-es/50-es szuloknek EGYETLEN, ismetlem EGYETLEN EGY tomott fogunk sincs?!?
Vagy ez valami baromi jo genetikaju, szerencses tobb generacios fogorvos csalad?
Nevetseges 🤣
Először is rossz fogakat nem öröklünk. Amit örököl az ember, az a szájápolási szokás, az étkezési szokás, fogforma, állkapocsív formája. Ha összejön egy torlódott fogazat, mellé rossz szájhigiénia és étkezés, már kész a baj.
Való igaz, hogy csókolozással átadunk baktériumokat egymásnak, azonban ha a másik fél normálisan ápolja a fogait, akkor nem okoz ez problémát. Ha valakinek van néhány rossz foga, de be vannak tömve, és rendszeres, alapos száhigiéniát végez, akkor nincsen tele a szája fogbetegséget okozó baktériumokkal.
4es válaszoló, igen, a kisbaba steril szájjal születik, és a szülők azok, akik megefertőzik a babát a fogszuvasodást okozó baktériummal (lenyalt kanál/cumi, szájra puszi). A fogszuvasodás ily módon egy fertőzőbetegség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!