Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ez milyen fogorvosi kezelés?

Ez milyen fogorvosi kezelés?

Figyelt kérdés

Gyökérkezelték a fogam, ma kellett visszamennem gyökértömésre. A fogam letört, ezért fel kellett építenie a koronarészt.

Több, mint egy óráig csinálta ma a fogam. Még egyszer kitisztította a csatornákat, utána pedig olyanokat mondott az aszisztensének: pirosat, fehéret, sárgát stb kér. És ezeket tette a fogamba. Színek különböztetik meg a tömőanyag fajtáját vagy mit jelenthet?

Meg valami kütyüvel mintha bemérte volna a gyökér hosszát (?), 2x csinálta és mondta, hogy 21 és 25.

Igazából csak érdekelne, hogy pontosan milyen kezelést kaptam. Sietnem kellett el, azért nem volt ideje elmondani. Megyek vissza hozzá egy hónap múlva, de furdal a kiváncsiság :D

2021. ápr. 15. 12:18
 1/6 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem a piros, sárga stb. ilyen tűk vagy reszelők voltak, amivel tisztította és kitágította a gyökércsatornákat. A gépet nem tudom, de a mélységmérés hihetően hangzik.
2021. ápr. 15. 12:22
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem az volt az biztos, akkor már kész volt a gyökérkezelés és amennyire láttam valami kis eszközre adta át, szóval mintha valami tömőanyag lett volna.

Köszi azért a választ :)

2021. ápr. 15. 12:24
 3/6 anonim ***** válasza:

Különböző tömőanyagok lehetnek, amiket rétegesen tesznek egymásra, közben az egyes rétegeket világítják x másodpercig, mert ezek fényre kötnek. Így az a réteg is megköt, ami legalul van, és így tovább. A végén meg formára csiszolja a felépített fogat.

De ez csak tipp, ahogy tapasztaltam.

2021. ápr. 15. 12:30
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Normál gyökérkezelés. Nekem is ez volt. Először kipucolta a reszelővel, majd gyógytömést tett, mert gyulladt volt. Utána kiszedte, ilyenkor a mélységet is mérik. Van valami hagyományos módszer is, én németeknél csináltattam, itt fizetni kellett az elektródáért ha pontosan akarod méretni, ez tizedmilliméterre pontosan méri meg.

Utána ilyen szálakat nyomkod bele, szerintem a színek különböző átmérők, majd ezt megolvasztja. Legalábbis olvadt műanyagszaga volt. Utána jött a plasztik tömés, ami uv-fényre keményedik.

2021. ápr. 15. 12:35
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A papírcsúcsok, amivel kiszárítják a tisztított gyökércsatornákat és maga a gyökértömő anyag is (guttapercha csúcs) színkóddal van ellátva méret szerint.

És igen, egy úgynevezett apexlokátorral a gyökércsatorna hosszát lehet bemérni mm-ben.

2021. ápr. 15. 12:36
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :)
2021. ápr. 15. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!