A lyukas fog annak a jele, hogy valaki nem rendszeresen vagy nem megfelelően mos fogat?
Nemrégiben voltam fogorvosnál, ahol mondta az orvos, hogy két fogam lyukas. Nekem előtte csak két tejfogam volt lyukas, azokat mindig kihúzták. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon az én hibàmból adódik az egész vagy normális, és nem kell változtatnom a fogmosàsi szokàsaimon. Tudom, hogy szinte minden embernek vannak tömött fogai, de egy kicsit rosszul érzem magam amiatt, hogy mostmár nekem is lesznek(lehet azért, mert ez lesz az első).
Kérlek csak normális válaszokat írjatok, mert lehet, hogy hülye kérdés, de mivel még sosem volt ilyen problémám, nem értek hozzá.
Ezeken mind múlik. Amit még nem írt senki, hogy az se mindegy, milyen a baktériumflóra a szádban. Ha a szülőknek rossz a foga, akkor javasolni szokták, hogy ne egyenek a babával közös kanállal stb., mert áttelepül a rossz összetételű baktériumflóra a gyerek szájába, és neki is rossz lesz a foga.
A fogmosáson kívül számíthat még a fogselyem/fogközkefe és a szájvíz használat. A férjemnek sokkal ritkábban kell orvoshoz mennie, mióta reggel-este mindig fogat mos és szájvizet is használ. Előtte évente többször kellett akut probléma miatt orvoshoz mennie a fogával, azóta már többször is volt, hogy csak ellenőrzésre ment (ahol találtak egy-két lyukat, de messze nem olyan súlyos a helyzet, mint régen). Pedig az eleve össze-vissza fúrt és tömött fogazat már könnyebben romlik, az nem kis dolog, hogy ezt sikerült megállítani.
Ezek mind mind helytállók, amiket előttem írtak. A fogszuvasodás egy multifaktoriális betegség.
Végeredményben azonban az fogja a folyamatot elindítani, ha egy felszínen tartósan lepedég található. Ez ugye lehet azért, mert valaki
1. nem- vagy kevésbé ügyesen ápolja a fogait (fluoridof fogkrém, napi 2x fogmosás, fogköztisztítás, rendszeres fogászati kontroll),
2. nagyon nagy mennyiségben fogyasz szénhidrátban gazdag, ragadós ételeket italokat (amik a szuvasodást okozó baktériumok tápláléka),
3. aggresszívebb baktériumflóra él a szájában (a szülős/nagyszülős dolog nagyon fontos, amit az 5-ös írt!)
4. a fogfelszínei az anatómiájukból adódóan hajlamosabbak a szuvasodásra (mély rágófelszíni barázdák, szoros fogközök)
Az étkezéstől függ. Sok még ma is vissza maradott népcsoport nem mos egyáltalán fogat, mégis jók a fogaik. Biológiailag nekünk is úgy fejlődött a fogunk, az állatokhoz hasonlóan, hogy nincs szükségünk fogmosásra. Alapvetően az a baj, hogy túl sok finomított cukrot eszünk és a fogzománc nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni. Valakinek savasabb kémhatású a nyála, azoknak nem romlik úgy a foguk.
Annyit változtathatsz a fogmosáson, hogy jobban oda figyelsz rá, de nincs szükség arra, hogy naponta többször megmosd, mert csak irritálod vele az ínyed. Ha könnyen romlanak a fogaid azt tudom javasolni, hogy igyál többet és kerüld a cukrot, amennyire csak lehet.
Fogmosás,táplálkozás,genetika ,ezek mind számítanak.
Meg ne felejtsük el,hogy ideális esetben akár 70-80 évig is van egy fog a szádban,ennyi idő alatt valószínűleg el fog használódni kinek gyorsabban ,kinek lassabban ,ez van .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!