Akinek van részleges kivehető fogpótlása mondjon vélemény róla. Mennyi idő alatt lehet megszokni? Minden érdekel róla. Mert nekem is lesz hamarosan. Konkrétan csúsztatós kivehető fogpótlásnak hívják.
Pedig nyugodtan kérdezhetnél, én is fogorvos vagyok és annak örülök, ha látom, hogy érdeklődő a páciens :) habár igyekszem mindig mindent elmondani, de sokszor kiderül, hogy vannak olyan egyéni félelmek, amelyekre én nem is gondoltam.
Megtanítják természetesen, de szerencsére a csúsztató nem bonyolult, pár perc gyakorlással menni fog.
Rágásnál hasonló lesz a hídhoz képest, mivel elég jól rögzül, bár egy nagyon minimális mozgása lehet, hogy lesz. Ez sokszor szabad szemmel nem is látható, de a szájban minden nagyobbnak és jobban érezhető.
Mivel több helyet foglal el a szádban, mint anno a híd, ezért eleinte az érzet idegen lesz, de legrosszabb esetben is néhány hét alatt hozzá fogsz szokni.
A meglévő fogaidat ugyanúgy kell mosnod, mint eddig is, a kivehető részt viszont ki kell venni és egy arra alkalmas fogsortisztító kefével kell majd mosnod. Én sima szappant szoktam ajánlani, semmi más nem kell hozzá, de fogorvosa válogatja, hogy ajánl-e direkt erre alkalmas szert. Valamint kell venni hozzá fogsortisztító tablettát, ami valójában egy fertőtlenítő, a megtisztított fogsort kell benne max negyed órát áztatni, majd kivenni. Ha jól mosod mind a fogsort, mind a saját fogaid, akkor alapvetően elég hetente 2x a tablettás fertőtlenítés. Érdemes minden étkezés után azért kivenni és legalább leöblíteni, a finommechanikai eszközökhöz könnyen odaszorul bármi.
De ezeket bizonyosan el fogják mondani, nem akarom ennél részletesebben, mert ahány orvos, annyiféle tanács, a régi motorosok hozzáállása sokszor nem ugyanaz, mint a fiatalabbaké. Például régen divatos volt egész éjszaka áztatni a fogsort a tablettában (biztos láttál te is olyan filmet, hogy egy pohár vízben áll a protkó az éjjeli szekrényen), míg manapság éppen az ellenkezőjét mondjuk: mivel a tabletta hatása negyed óra után csökken, onnantól kezdve megint csak táptalaja lesz például a gombáknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!