Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Szinte rendszeres fogmosás...

Szinte rendszeres fogmosás mellett, miért rohadnak el a fogaim?

Figyelt kérdés

Régen nem mostam a magam. Úgy 8. Osztályba szoktam rá. Azóta rendszeresen mosom a fogam. Már 2 rágó fogamat kihúzták és nem akartam, hogy többet is ki keljen. De így is elrohadnak az eddig jó fogaim. Màr egy épp fogam sincs. Kissé sárgák az biztos, 8 elkezdtett rohadni. És elől 2 is a széle. Meg van felesleges fogam és ferde stb. Ez így rémesnek hangzik, de amúgy meg nem olyan csúnya.

De hogy ez miért van?

A tesóim a húgom 2 évvel fiatalabb nálam és ő sosem mosta a fogád. Évente szinte 1x volt muszály neki..és neki nem rosszak a fogaik. Lehet apám gémeit örökelte? Én meg anyámét akinek nincs foga?😳😬

2021. jan. 15. 21:36
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Hat igen, de a test (szervezet) az evek alatt osszegyujt mindent (napozas, dohanyzas, rossz etkezes, mozgas hanyagolasa stb). Tesoidnak is lehet, par even belul lesznek problemaik a fogaikkal.
2021. jan. 16. 11:59
 12/12 anonim ***** válasza:
83%

9es kiválóan összefoglalta a tudnivalókat, okokat, következményeket és teendőket. Nyilván le van pontozva...

A foghúzások és a tobbi fog tovabb romlása között valoban van közös pont. Mégpedig az, akinek a szájában vannak/voltak. Akinek sikerül tizenéves korára elszuvasítania 2 fogát is úgy, hogy az már nem menthető, csak kihúzni lehet, senki nem fog meglepődni, hogy a tobbi fogára sem tudott megfelelően vigyázni. (De itt pl a szülő felelőssége is jócskán képbe jön.)

És ezt ne vedd zokon kérlek, mert változtatni nem késő. Ahogy mondták előttem is, a fogszuvasodás egy bakterialis fertőzés. Ha biztosítva van nekik a táptalaj, akkor szaporodnak, de ha plakkmentesek a felszínek, akkor nem. Ez ennyire egyszerű.

Részese a genetika is a kepletnek (milyen bakteroum flora él a szádban, mennyi és milyen összetételű a nyálad), de ezek is csak egy-egy tényező. Felesleges ezen nyüglődni, ha van olyan változó, amit te is befolyásolhatsz, és ez a szájhigiéne, a táplálkozás és a rendszeres fogorvosi kontroll.

2021. jan. 16. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!