Itt lévő fogászok (szakmabeliek), hogyan ítélnétek meg a magyar lakosság fogainak állapotát és mennyire ítélitek el a pácienseiteket?
A többség fogai jók vagy rosszak, és amennyiben rosszak milyen problémakkal találkoztok a leggyakrabban?
Szerintetek a pácienseitek (mikor eljutnak hozzatok) betartják a javaslataitokat?
Bónusz kérdés az élmenybeszámolóhoz: volt olyan súlyos esetetek ami a páciens szokásainak megváltoztatása után drasztikusan javult?
Nekem 30+ évig semmi baja sem volt a fogaimnak.
A fogorvosok mindig dicsérték. Milyen egészségesek, szépek stb.
Most kb. az összes fogam rossz. Semmit sem változtattam a szokásaimon, viszont cukorbeteg lettem. Ítéljenek el, és egyúttal be is kaphatják.
A többség fogai rosszak(enyém is,hiába vagyok szakmabeli).Sem én,sem a kollégáim nem itélkezünk!(nekem is,sőt az orvosoknak is van rossz foga)Jó van amikor igen,de az a személy megérdemli.A leggyakoribb panasz nálunk a fogszuvasodásból adódó gondok.
Olyan volt,hogy valaki elkezdett rendesen fogat mosni, és megszűnt a fogínygyulladáda Stb... De a már kialakult súlyos gondon nem tud segíteni a szokások megváltoztatása. Oda doki kell és utána a szokások megváltoztatása.
Fogorvos vagyok. Először is azzal kezdeném, hogy a fogorvos mindig észreveszi, hogy mi az az állapot, ami elhanyagolás miatt jött létre, és mi az, ahol esetleg vmilyen betegség segített hozzá (ezt üzenem az 1-es válaszolónak). Általában elmondható, hogy rossz az emberek fogazata és sosem azoké rossz, akik rendszeres ellenőrzésre járnak, hiszen ott korán kiderül, ha megindul valami lézió. Ugyanakkor 2 kezemen meg tudom számolni, hogy a 2 praxisban, ahol dolgozom, hányan jönnek rendszeresen. Holott nem gondolnám, hogy évente 1x egy átnézés olyan traumás élmény lenne, hiszen ugye szinte mindenki azzal kezdi, hogy retteg, “fóbiája” van, miközben sosem csinálunk semmit anélkül, hogy a beteg ne tudna róla, ha valaki nincs felkészülve a kezelésre, azt el lehet napolni, de legalább tudjon róla, hogy gond van.
A legnagyobb problémát a magyarázkodásokban látom: terhesség alatt mentek tönkre; a jó fogaimat húzták ki; már a nagymamámnak is rosszak voltak a fogai, ezt örököltem; pedig naponta 3x mosom és sosem eszem csokit stb. Mindennapos esetek. Ezekkel 2 gond van:
1. Alapvetően nem nekem fontos, hogy jó fogai legyenek az embernek. Hiába mondja el, hogy szerinte mi miatt romlottak el a fogai, sajnos attól még elromlottak és a terápián sem nagyon változtat. Tehát már feleslegesek ezek a körök, mindamellett, hogy azt a gyanút ébreszti bennem, hogy maga a páciens is érzi, hogy magyarázkodnia kell, aki viszont állítólag mindent jól csinált, annak nyilván erre nincs szüksége, hisz mint írtam, 2 mp alatt lebukik az, aki hanyagolta a fogait.
2. ezek a magyarázkodások tipikusan olyanok szájából hangzanak el, ahol vastagon kaparható le a lepedék (és akkor még feltételezhető, hogy most még “odafigyelve” mosott fogat, milyen az, mikor általában tisztálkodik), kiló számra áll a fogkő, ami miatt már egy kis levegő ráfújásával ömlik a vér a gyulladt ínyből. Azért erre ne mondjuk, hogy nem vette észre, meg “otthon nem vérzik”. Épp tegnap volt nálam egy “terhességem alatt romlottak el a fogaim” kezdetű nő, 11 fogát már csak húzni lehet, olyan rossz állapotban vannak. Kérdeztem mekkora a gyermeke: 6 éves. Magyarul legalább 6 éve nem járt fogászat közelében, és azért maradjunk a realitások talaján: nincs olyan terhesség, ahol a teljesen ép, egészséges fogakból 9 hónap után nem marad más, csak dirib darabok, és kapásból 11(!).
Jó fogat kihúzni pedig elég nehéz. Ha valamit húzni kell, akkor vagy akkora szuvasodás van rajta, ami laikus szemmel is könnyen látható, vagy olyan gyulladás van körülötte, hogy mocorog az egész. Ha előbbi: nem lehet benézni, különösen nem egy szakembernek, akinek ez a munkája. Mintha az mondanád a sebésznek egy autóbaleset után, hogy rossz lábadat amputálta, nem vette észre, hogy melyik ép és melyik sérült menthetetlen módon. Ha utóbbi: a gyulladás miatt még könnyebb is kihúzni sokkal, mint egy egészséges fogat kibányászni, miért szivatná valaki saját magát?
Szülők, nagyszülők rossz fogai: az miért nem fordulhat elő, hogy valamit ők is rosszul csináltak? Eleve a nagyszülők példáját nem is értem, 50 évvel ezelőtt volt egyféle görényszőrből készült fogkefe, meg valami ocsmány ízű fogpaszta azt csókolom. Most külön sor van a szájápolási termékeknek a DM-ben. A táplálkozás fogakra gyakorolt hatásának teljes ismerete is alig van 60-70éves, tán még fiatalabb is. Honnan tudhatta a nagymama, hogy hogyan és mit egyen; de ha tudta is: egy 2. vh után, egy Rákosi korszakban nehéz elképzelni, hogy bárki oda tudott volna figyelni a kiegyensúlyozott étrendre. Mindeközben most minden információ elérhető az interneten.
Hogy valaki tényleg rendszeresen mos-e fogat, azt ránézésre lehet tudni: nincs lepedék, se fogkő (vagy alig), se gyulladt íny. Nagyon sokszor próbálnak azzal félrevezetni, hogy mikor eljönnek hozzám, akkor a legjobb tudások szerint megmossák azt, amit amúgy sosem szoktak. Lebukik, mert árulkodik a fogkő mennyisége, a több napos lepedék lemosása sem olyan egyszerű, én kaparom le a szondával, meg ugye a haragos vörös, duzzadt, ránézésre vérző íny sem egy fogmosás elmaradása miatt alakul ki.
Én sokkal jobban szeretem az egyenes embereket, már csak azért is, mert én is motiváltabb vagyok 110%ot kihozni a munkámból, ha tudom, hogy tényleg érdekli a beteget. Ha úgy jön be, hogy sajnos nagyon elhanyagoltam, de rendbe szeretném tetetni, ott sokkal jobban látom a kooperációt és az akarást, mint mikor valaki felsorakoztat n+1 kifogást, hiszen ott mindig felmerül bennem, hogy ha most rendbe hozom és elmondom min kellene változtatni (és mindig elmondom), vajon megfogadja-e, vagy legyint, hiszen most mondta el, miért NEM tehet róla? Nincs annál rosszabb érzés, mikor előre látható, hogy amit csinálok munka, gyakorlatilag kárba vész, mert nem fog jobban odafigyelni rá. De megcsinálom, mert mindenkinek megadom az esélyt, hátha a szép fogak majd motiválják, de sajnos van, akit nem, akit annyira elvakítanak a kifogások, hogy még a legnyilvánvalóbb “bizonyítékok” sem tudják megingatni sem.
Apro tomeshibat akartam javittatni, erre elvekonyitotta a mashol amugy jo, csak az egyik szelen szuvas fogam, a nyelvem is latszott mogotte...masikat,kevesbe, egy harmadiknak levagta a csucsat,foghianyosnak tunkk, ra se kehet csak ugy építeni...emiatt majd korona kellhet, ha menthető egyébként.
Es 6 evet nem vart ismerosom, rogton ment, de tonkrementek terhesseg alatt, azt nem mondom, hogy olyanra, hogy alig volt valami az osszesbol...
"hogyan ítélnétek meg a magyar lakosság fogainak állapotát"
Sajnos azt kell mondjam, hogy elkeserítő. Az közismert a magyarok egészségtudatosságáról, hogy viszonylag elhízott, nagyivó, dohányos nép vagyunk. Így nem meglepő talán, hogy szájhigiéné tekintetében sem vagyunk kifejezetten egészségtudatosak.
"mennyire ítélitek el a pácienseiteket"
Semennyire. Nem szakmabéli baráti körből hallom gyakran, hogy ha a fogorvos azt mondja, hogy talált még szuvas fogat, vagy ha a helyes fogmosásról kezd beszélni, azt ítélkezésnek veszi és rosszul esik neki. Ez szerintem igen nagy butaság!
"Szerintetek a pácienseitek (mikor eljutnak hozzatok) betartják a javaslataitokat?"
Változó. Előfordul, hogy a fogeltávolítás utáni szabályokat megbeszéljük (amiből az egyik, hogy tartózkodni kell a dohányzástól), nagyokat bólogat, majd látom az ablakból, hogy már a rendelőből kilépve ott van a szájában a cigi. De vannak motivált páciensek is, akik pl. szívesen meghallgatják a "kiselőadásomat" a fogmosásról és fogselymezésről, sőt még kérdésekkel is bombáznak.
"volt olyan súlyos esetetek ami a páciens szokásainak megváltoztatása után drasztikusan javult?"
Inkább úgy mondanám, hogy megállítani egy súlyos folyamatot. Erre nyilván számtalan példa volt.
“Es 6 evet nem vart ismerosom, rogton ment, de tönkrementek terhesseg alatt”
Igen, a másik kedvenc történet, mikor az ismerőssel történt valami. Nem tudod, nem tudhatod, hogy az ismerősödnek milyen állapotban voltak előtte a fogai! Nem véletlenül nézem én is tükörrel, direkt megvilágításban, a fogat leszárítva, ugyanis sokszor egy közepes méretű szuvasodást nem vesznek észre emberek, holott nem is kell leghátul lennie. Laikus szemmel nézve a szuvasodás akkor detektálható, ha már konkrétan üregképződés van, ami már bizony egy közepesen nagy lyuk. És ez is akkor, ha a tükör előtt állva az illető megnézi a fogait. Egy hátulsó felszínen, vagy 2 fog között még az is előfordul, hogy már csak a fogbélgyulladás adta tünetek tűnnek fel. Nem, ha az ismerősödnek a terhességi kiskönyvébe nem az van írva még a várandóssága elején, hogy “ép, egészséges, kezelt fogazat”, akkor már nem beszélgetünk arról, hogy a terhesség alatt mi romlott el, rossz volt az előtte is, csak éppen a várandósság alatt romlott olyanná, hogy neki is feltűnjön. Ez a “magzat kiszívja a kalciumot” kezdetű sztori azért butaság, mert ha így lenne, akkor minden kismama súlyos csontritkulásban szenvedne, hiszen gondolom azt senki nem feltételezi, hogy a magzat szelektál és csak a fogakból szív el :) nem árt persze a kalciumot pótolni, de ez megint elérhető infó a neten, aki pedig jár terhesgondozásra, annak legalább 1x vhol vki biztosan megemlíti. Még nekem is mondta a védőnőm, holott tudta, hogy fogorvos vagyok. Aki nem táplálkozik rendesen, az ne csodálkozzék. De itt sem csak és kizárólagosan a kalciumbevitellel van baj, hanem a folyamatos nasizással. És bizony nasinak számít egy pohár narancslé is, egy koviubi vagy egy fél szendvics.
Nálam sok kismama megfordul. 1 kezemen meg tudom számolni, hánynak tudtam a kiskönyvébe beírni, hogy ép fogazat. Ebből van 1, akinek úgy írtam be, hogy megígértettem vele, hogy eljön betömni azt a 4-et, amit valójában találtam. A többiek nem jöttek vissza, holott majdnem mindenkinek kellett volna, és nem kis bajok voltak. Várom őket is 1-2 év múlva, hogy jöjjenek a “terhesség alatt romlottak el” kezdetű sztorival, miközben írásos dokumentum bizonyítja, hogy már előtte is olyan volt. És azt meg kiemelném, hogy az embereknek a mániájuk a magától simán letörő fog: ha valakivel tényleg ilyesmi történik, hogy ép egészséges fogai kezdenek csak úgy töredezni, az sürgősen vizsgáltassa ki magát, mert ott valami rendkívül súlyos betegség áll a háttérben, ami halálos kimenetelű. Ha valaki amúgy egészséges, az törődjön bele, hogy bizony semmi nem tört le, hanem elszuvasodott, ami nem máról holnapra történik és ami évi 1 (bizonyos pácienseknél 2) ellenőrzéssel nagyon hamar elkapható és nem lesz sírás a vége. Aki éveket vár, vagy nem veszi komolyan a figyelmeztetést, az ne lepődjön meg, ha azt hallja, hogy húzni kell.
Páciens oldalról tudok írni.
Először is a munkahelyemen dolgozik kB 5oo ember, ebből Alig tudok olyat mondani akinek ne lenne látványos (!) foghiánya. 25-50 év közötti emberek egy termelő üzemben. Azaz tuti hogy siralmas a magyar emberek fogazata, legalább is ezen a jövedelemi szinten.
A legtöbb kollégám anyagi okokra hivatkozva nem pótoltatja a fogait, és szuvas fogakkal is akkor mennek, ha már nagyon fáj. Persze nem csak csóró és/vagy igénytelen van köztük, hanem hozzám hasonló félősök is. (persze ezt sosem vallanánk be, inkább keresünk valami kifogást 🙄)
Tudom hogy szégyen, de egy trauma miatt közel egy évtized után fordultam fogorvoshoz mikor már annyira fájt a fogam hogy létezni se tudtam. Persze kiderült az első vizsgálaton hogy több probléma is van. Így már lassan négy hónapja járok és végtelennek tűnik. 😔 A félelmem oka hogy öklendezek kezelés közben és ezért engem anno csúnyán megszégyenített az orvosom. 😭 A mostani fogorvosom egy angyal és a szájsebészemmel is elégedett vagyok, igazán profi. De hiába minden türelem, amíg az öklendezést le nem küzdöm valahogy, addig nem lesz minden fogam kezelve. (és ebben eléggé magamra vagyok utalva mert már senkinek semmi ötlete nincs) 😢
A sok halogatás miatt úgy jártam hogy húzni is kellett, és hamarosan implantátumot kapok. Amikor megtudtam mennyibe fog kerülni és milyen kellemetlen lesz a folyamat, elhatároztam hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért hogy ne legyen erre még egyszer szükség. Betartom az utasitasokat, gyakorlom a helyes fogápolást, és igyekszem megnyerni a csatát a garatreflexem ellen 😅.
Sajnos a többség nem ilyen. A kollégáim probálnak lebeszélni a fogpótlásról, mondván lehúzás, hiszen hátsó fogat nem kell pótolni, el lehet lenni nélküle. Sőt, csak legyintettek amikor foghúzás után nem fogadtam el tőlük olyan ételt amit az orvosom tiltó listára tett pár napra. "áh csak mondják, de nem lesz semmi bajod tőle, én simán ettem a tejberizst meg a túró rudit és még élek" gondolom kB így állhatnak a többi orvosi tanácshoz is. Nem mondom hogy mindenki ilyen, de a környezetemben ezt a fajta hozzá állást nagyobb arányban tapasztalom.
Remélem nem túl off topic ez a személyes tapasztalat. Ha mégis, akkor bocsi a szóf*sásért. 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!