Mindenféle étel és ital fogszuvasodást okoz, vagy csak azok amikben van cukor?
Szerintem ez bonyolultabb kérdés annál, mint hogy van-e az ételben cukor. De csak a halvány emlékeimre tudok támaszkodni, most nincs kedvem hivatkozásokat keresni.
A fogszuvasodás úgy keletkezik, hogy bacik laknak a szádban, az ott maradó és nekik tetsző ételmaradékból savat gyártanak, ami kioldja a fogzománcból az ásványi anyagokat, nem tud már ellenállni a baciknak és így lesz rajta a lyuk. De ha visszaáll a szád ph-ja, akkor a fogzománc is helyreáll, sőt elvileg valamennyire javítani is képes a szervezet.
Namost, cukorból frankón tudnak savakat gyártani a bacik. Már ha a maradványai a szádban maradnak. Aztán minden szénhidrátot elkezd a szervezet cukorrá bontani már a szájban (próbáld ki, ha pár percig rágcsálsz egy kiflicsücsköt, kicsit édes lesz: cukorra bontja a szervezet az összetett szénhidrátot benne). De mondjuk az is segíthet a fogszuvasodást, ha a két fogad közé beszorul valami, például a húsból ilyen szálacskák. A nyál, ahogy mossa a fogakat, ellene dolgozik a bacik munkájának, de ha a beragadt húscafat miatt nem tudja mosni azt a részt, akkor a bacik nyertek. Azt is olvastam valahol, hogy a foglepedéket is igazából a bacik építik, hogy alatta tudják gyártani a savat és azt ne hígítsa fel a nyál. Vagy ilyesmi.
#4
Ha már úgy beszélsz szaktudást igénylő dolgokról, hogy nem értesz hozzá, és még konteokat gyártasz hozzá félinformációk alapján, akkor kijavítalak:
Bacik által termelt gyenge savak -> Szuvasodás
Közepesen erős savak (amik megtalálhatóak üdítőitalokban, energiaitalokban, szeszes italokban, kávéban, almában, citrusfélékben) vagy erős savak (pl. gyomorsav) -> Erózió
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!