Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ma tömték a fogam, lehetséges,...

Ma tömték a fogam, lehetséges, hogy egy másik fogra is rátapadt volna a tömőanyag?

Figyelt kérdés
Az érzéstelenítő elmúlása után vettem észre, hogy egy kis darab dörzsöli a nyelvem a másik fogamon, ami elég kellemetlen érzés. Sok piszkálással sem jön le.
2020. szept. 23. 00:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Néha előfordul. Menj vissza a fogorvoshoz.
2020. szept. 23. 06:49
 2/9 A kérdező kommentje:
2 héten belül esedékes a következő tömés, szerintem addig kibírom így, gondolom már nem oszt, nem szoroz.
2020. szept. 23. 08:16
 3/9 anonim ***** válasza:
Nem igazán, mert a tömőanyag önmagától nem tapad a foghoz, ahhoz egy előkezelt, csontszáeaz felszín kell, maga a tömőanyag pedig egy bondrétegen keresztül rögzül a foghoz. Ha mellé is folyik, az a következő étkezésnél lepattan egyből, mivel a felszínhez nem tudott kötődni. Ami lehet, az maga a bond (ragasztó), ami melléfolyt, de az le is kopik, maga a tömés lett magas/érdes, esetleg más típusú tömőanyagot használt, ami kémiailag köt a foghoz, az viszont felismerhető, mert nem esztétikus, fogszínű tömés, hanem olyan meszes, rágógumi-szerű.
2020. szept. 23. 08:47
 4/9 A kérdező kommentje:

Hát akkor nem tudom, lassan egy napja ott van és nem mozdul.

Érdekes, mert az előző tömött fogamba kellemes, "fog érzetű" tömés került, ez a tegnapi viszont sokkal érdesebb és érezhetően más. Pedig ugyanannyit fizettem érte SZTK-s rendelésen ráadásul... Olyan címszóval, hogy ez a jobb minőségű, nem az SZTK-s. Bár ez már egy kiesett tömés és letörés pótlása volt, lehet, hogy ezt nem lehetett ugyanazzal tömni, mert túl nagy volt? Nem tudom, de kicsit csalódott vagyok. A tömés színe amúgy fogszínű, az érzete furább.

2020. szept. 23. 09:21
 5/9 A kérdező kommentje:
Illetve hallottam, hogy csipogtatott valamit többször, gondolom akkor szilárdult meg az anyag. Remélem nem lettem átverve.
2020. szept. 23. 09:23
 6/9 anonim ***** válasza:
Miért lettél volna átverve? Szólj neki, hogy érzel valamit a nyelveddel, elsimítja, kész.
2020. szept. 23. 09:39
 7/9 anonim ***** válasza:
75%
Tb-s fogorvos vagyok, sztk-ban nem kérhettek pénzt tömésért, az esztétikus fogtömés ugyanúgy elszámolható tb-re, mint egy bármilyen más tömőanyag. Kivéve, ha esetleg nem odatartozol, vagy mondjuk kellett csapot berakni (kétlem), ami kevés kivételtől eltekintve valóban nem tb finanszírozott. Számlát kaptál? Ha nem, legközelebb kérj, tb finanszírozott dologért pénzt kérni nem lehet, koronavírusra hivatkozva sem (itt a környéken volt egy kolléga, aki 500 ft “készenléti díjat” számolt fel szintúgy a körzetes rendelésén, csak a pácienseink visszamondták, fel is jelentettük, te is nyugodtan megteheted ezzel a fogorvossal. Szégyellem, hogy ilyen kollégáim vannak, az ilyenek miatt van a körzetes fogorvosoknak olyan nagyszerű hîre...)
2020. szept. 23. 10:02
 8/9 A kérdező kommentje:
Nem kaptam számlát és már a második fogamat tömte így, és nem 500 forintért, hanem 10000-ért darabját... Illetve területileg is oda tartozom. Szóval úgy néz ki, mégis csak át vagyok verve. Na most már mindegy, azt mondta, hogy csak ezeket a fogaimat kell "minőségibb" anyaggal tömni, a többibe hátulra mehet majd az "olcsóbb" SZTK-s is. Amúgy az egész tömés olyan érdes, nem csak egy pontban, 100%, hogy teljesen más mint az előző, nem is értem már ezt az egészet. Igaz, hogy tömés előtt megkérdezte, hogy akkor mehet-e bele a drágább, ami tartósabb (?) de hát erre ki mondana nemet, főleg, hogy alapból letört fogakról beszélünk...
2020. szept. 23. 13:26
 9/9 anonim ***** válasza:

Válaszolni nem tudok, de az én sztk-s fogorvosom kétféle fehér tömést használ (vagy több mint kétfélét, én ennyit tudok megkülönböztetni). Az egyiket egy spéci kis lámpával megvilágítja, gondolom attól köt meg, ez lehet a fényre kötő. Ez a fajta alig látszik a fogban. Ha kész, rögtön lehet vele enni.

A másik ilyen gyurmaszerű. Ehhez nem használt kislámpát. Eléggé elüt a színe a fogtól, és érdesebb is volt a felszíne, mikor elkészült, de pár nap alatt simábbra kopott. Azért még mindig kicsit érdesebb, mint a fényre kötő anyaggal tömött fogam. Mikor elkészült, két óráig nem szabadott enni (nem az érzéstelenítő miatt, az most nem is kellett). Először azt hittem, csak ideiglenes tömés lesz, de nem, ez a végleges. Erről az anyagról az égvilágon semmit nem találtam a neten, mindenhol csak a fényre kötő tömésről írnak, a barázdazáráshoz használt anyagról, meg az amalgámról. Na, ez egyik sem, de akkor mi?

Ja és ebből nekem is ráragadt egy kicsi a szomszéd fogra, de elég hamar lejött, talán már másnapra.

2020. szept. 23. 15:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!