Miért potyognak ki a fehér tömések a fogamból? Miért NEM esnek ki a 20 éves amalgántöméseim?
Köszönöm!
Elmentem másik fogorvoshoz, aki használ amalgántömést. A körzeti fogorvos kiszedte az összes amalgántömésemet, amit megbántam, hogy engedtem :-(
Az én fogdokim azt mondta, hogy az amalgámtömés valóban tartós, jó esetben kibír 10-20 évet is, utána zsugorodik és már nem zár olyan jól a széleken. Ezért jobb az arany tömés, vagy az arany inlay (ragasztott), nem zsugorodik. Az elülső, látható fogakba egyértelműen a fényre kötő kompozit töméseket használják, ott nincsenek olyan nagy erőbehatások, mint a rágófogaknál.
Hogy miért esik ki a fehér tömés? Valami technikai malőr lehet, esetleg az anyag hibája? Az amalgám tömésnél a fúrás utolsó mozzanata, hogy a fúróval kónuszosra (befelé táguló) alakítják az üreget, így amikor beletömik a pasztaszerű amalgámot, az nem tud kiesni, ha megszilárdult. A fehér tömésnél kissé másabb a helyzet, a tömőanyag ragasztószerűen odaköt a fog anyagához, mikor UV fény éri. Nálad úgy tűnik, nem kötött meg rendesen, nem tapadt oda, mert pl. nem volt az üreg kellően kiszárítva, vagy a kialakítása nem igazán volt jó és még számtalan oka lehet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!