Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogkő vagy fogszuvasodás?

Fogkő vagy fogszuvasodás?

Figyelt kérdés

Pár napja észrevettem az alsó fogsorom hátsó fogainak barázdáiban barnás csíkokat. (Mindkét oldalon jelen vannak ezek a csíkok)

Azonnal felhívtam a fogorvosomat, aki a járvány miatt csak egy hónappal későbbi időpontot tudott adni. Nagyon belemerültem a témába és két napja már kutatom, hogy vajon melyik eset állhat fent. Néhány információ, hogy eldönthető legyen:

-rendszeresen járok fogorvoshoz, legutóbb egy kicsivel több, mint fél éve voltam. Akkor a doktornő semmiféle szuvasodást nem említett nekem. A cikkek alapján amit olvastam, a szuvasodás meg nem 1-2 hónap alatt éri el azt a szintet, mikor már csíkok lesznek a barázdákban

-elméletileg ha csíkok találhatóak a barázdákban, akkor a fognak érzékenynek kell már lennie a hidegre, a melegre, vagy esetleg mindkettőre. Nekem egyikre sem érzékeny.

-a másik tünet a fehér foltok megjelenése a fog felszínén. Én nem látok a fogaimon fehér foltokat, csak sárgás elszíneződéseket.

-több cikk is arról számolt be, hogy a fogszuvasodás ezen fázisában (tompa) fájdalmat kellene éreznem. Nekem egyáltalán nem fáj

Köszönöm szépen a segítséget!

2020. jún. 21. 17:55
 1/2 anonim ***** válasza:
A fogkő az ínynél szokott lerakódni, ez a barnás csík szerintem csak elszíneződés. Ennél többet nem lehet mondani róla otthoni körülmények között. Esetleg ha van fogszondád - amit kétlek -, akkor meg lehet vizsgálni, ha szuvasodás, akkor megakad benne a hegye.
2020. jún. 21. 18:06
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként ha tartasz tőle, akkor addig lehet próbálkozni ezzel az Elmex géllel, kezdődő fogszuvasodást elvileg meg tudja fogni:

[link]

2020. jún. 21. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!