Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogkő leszedés?

Fogkő leszedés?

Figyelt kérdés

A fogorvosom mondta, hogy vissza kell menjek fogkőre, de egyáltalán nem érzem, hogy lenne. Lehet, hogy csak pénzt akar lehúzni?

Illetve fájdalmas? Van hosszútávú hatása? Mitől lesz nekem ezzel jobb?

2020. jún. 7. 02:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%

Ha az elmúlt fél évben nem szedték le, akkor van fogköved, akkor is, ha te nem érzed.

Nem fáj, kivéve, ha az ínyed alá is behúzódik

A rendszeres fogkőeltávolítás csökkenti a szuvasodás kockázatát és a fogágybetegségekét.

2020. jún. 7. 03:05
 2/13 anonim ***** válasza:
80%
plussz nem hullik ki a fogad mivel a fogkő letolja az ínyedet majdnem egészen a foggyökérig szóval érdemes odafigyelni rá
2020. jún. 7. 03:31
 3/13 anonim ***** válasza:
63%

Ez gyakori hozzáállás a fogkővel kapcsolatban, ami teljesen érthető, ha valaki nem fogászattal foglalkozik. Szögezzünk le pár tényt:

-A legtöbb fogkő általában az alsó elülső fogak belső felszínén és az íny mellett szokott lenni, így tükörben mosolyogva nem látható. (Vagy ha látható, akkor már jó sok van.)

-A fogkövet nem jellemző, hogy "érezné" az ember, mivel nem egyik napról a másikra kerül oda, hanem folyamatosan vastagszik. Félévente / évente érdemes leszedetni!

-Miért káros a fogkő? Mert olyan felületet képez, amin megtapad a lepedék. Emiatt:

1) Kisebb-nagyobb ínygyulladás szinte mindig van a fogkő mellett emiatt. Rosszabb esetben vissza is húzódik a fogat körülvevő íny és csont.

2) A lepedék jelenléte miatt szuvasodás is könnyebben kialakul.

3) A lepedék nem arról ismert, hogy menta illatú lesz tőle a leheleted! :-)

----

Erre a kérdésre még nem válaszoltam:

"Illetve fájdalmas?"

Kicsit kellemetlen, de nem annyira vészes, hogy például érzéstelenítő szükséges legyen hozzá. (Mint egy fúráshoz / foghúzáshoz).

2020. jún. 7. 10:56
 4/13 anonim ***** válasza:
63%

Nézd meg magadnak.

Ha van egy kis tükröd ami befér a szádba azt ragd a fogad mög és és úgy állj egy nagy tükör elé.

2020. jún. 7. 15:13
 5/13 A kérdező kommentje:
Már megtettem, de én nem láttam semmit.
2020. jún. 7. 15:15
 6/13 anonim ***** válasza:

Én félévente szedetem, kimondottan jónak mondható szájhigiéné mellett, mégis van fogkövem. Igaz, hogy csak nagyon kevés, meg is említi mindig a dentálhigiénikus, hogy nagyon szépen ápolom, de még így is van valamennyi.

Nem is igazán akkor érzed, amikor ott van a fogkő, hanem akkor, amikor eltávolítják, lefújják homokkal, na akkor érzed, hogy mennyivel simább a megszokotthoz képest. Pluszban ilyenkor szebbé, "fehérebbé" válik, szedesd le, megéri! Nem mellesleg utána egy jó félévig biztonságban érezheted a fogaidat.

2020. júl. 16. 14:38
 7/13 A kérdező kommentje:

Már voltam, egy perc alatt megvolt és nem fáj meg semmi.

De nem is érzek meg nem is látok semmilyen változást...

2020. júl. 16. 15:08
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
1 perc alatt? az nem fogkőleszedés volt
2020. júl. 16. 16:57
 9/13 A kérdező kommentje:
Pedig azt mondta, hogy az.. igen, 1-2 perc volt az egész.
2020. júl. 16. 17:48
 10/13 anonim ***** válasza:
Mit csinált?
2020. júl. 16. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!