Tapasztalt emberek segítségét kérem! Fogszabályozóval kapcsolatban. Milyen? Mennyire fáj? Stb.. Ezt most csak azért írtam h legyen benne kérdés bővebb infó :
17éves vagyok, a nyáron végre mehetek diákmunkára megfogadtam hogy az első amit csinálok hogy gyűjtöm a pénzt és fogszabályozó. Gyűlölöm a mosolyomat, a felső fogsoromnál van egy fentebb nőtt szem fogam (nem tudom hogy kell ezt szaknyelvvel kifejezni) de szerintem értitek mire gondolok. Elől az első 2 fogaimban is van egy nagy csavarodás szóval elég rossz a helyzet. Kérlek ne gyertek azzal hogy miért nem gondoltam rá előbb (édesanyám egyedül nevel nem engedhettük meg akkoriban ...) ezért is szeretném magam intézni a dolgom.
A kérdéseim: Mennyi idő alatt fog látszódni a változás?
Nem kertelek mint mondtam elég kesze kuszák,tisztában vagyok hogy évekig fent kell lennie de kb mennyi év mire számítsak?
Ha leveszik utána nem fog visszafordulni? Tudom hogy a legtöbbször adnak éjszakai fogszabit.. de azért bennem van a félelem hogy kárba mennek az évek.
A fájdalom meg ilyesmi már nem érdekel úgy vagyok vele az a legkevesebb csak végre normális mosolyom legyen nagyon sokat bántottak emiatt.
Köszönöm annak aki válaszol!
Ja és még egy kérdés, alapvetően a tükörben nem vagyok csúnya. De ha fotóznak vagy ilyesmi borzasztó aszimmetrikus az arcom. Azt mondta az egyik doki anno pár éve hogy ez a fogaim miatt lehet. Szóval ha vége ennek és rendbejönnek a fogaim ez is “megoldódik?”
Annyira vàrom hogy vége legyen és mosolyoghassak😢
Szülőként írok, a kamasz gyerekemnek van fogszabályozója. Pontos választ így nem lehet adni arra, hogy mit fognak csinálni veled, milyen fogszabit kapsz majd. Az alapján, amit írsz, előfordulhat, hogy nem férnek el a szádban a fogaid, így ki kell húzni közülük, de az is lehet, hogy simán be tudják őket mozgatni a helyükre. Sokféle módszer van, és hát egy-egy orvos is másképp állhat az adott problémához.
Mivel még 18 év alatt vagy, a tébé is támogatja a fogszabályozásodat, ezért a helyedben elmennék mihamarabb, hogy mondják el, szerintük mi a helyzet nálad. Az, hogy csak pár hónap múlva vágsz bele, nem számít, de addig legalább tudod már, mire kell készülnöd (pl. nem mindenhol kerül ugyanannyiba a dolog).
Azért leírom, a gyerekemnél mi volt, hátha segít a tájékozódásban: neki mindkét oldalon fent nőtt a szemfoga, és a röntgen alapján kiszámolta a dokinő, hogy sehogy sem fognak elférni a szájában a fogak, így kettőt ki kell húzni. Ez persze elég rémesen hangzik, szóval elvittem két másik dokihoz is – magánrendelőbe –, hogy mondjanak véleményt. Egyikük azt mondta, ő egy új, hipiszupi fogszabályzóval (Damon) megcsinálja úgy, hogy ne kelljen fogat húzni. Ez jól hangzott, de mivel szöges ellentétben állt az első véleménnyel, azért elmentünk egy másik dokihoz is. Ő azt mondta, bár manapság csak nagyon indokolt esetben húznak fogat (ami egyébként tök jó szerintem), sajnos valóban van olyan szitu, hogy nincs más megoldás, és itt is ez a helyzet. Így végül valóban kihúzták két fogát, és kapott egy állandó fogszabályozót. Másfél éve hordja, már kb. 2 hónap után tök szépen „lejöttek” azok a szemfogai, mostanra pedig szerintem tökéletesen áll minden foga – de sajnos a járvány miatt most nem rendel az orvosa már hónapok óta, így nem tudjuk mi lesz.
Elvileg kb. 2 évig kellene fent lennie a készüléknek, utána kap majd egy ún. „retenziós” készüléket, ami a helyükön tartja a fogait, de erről többet nem tudok (nem kell élete végéig hordani azt sem, és az már nem látszik, a fogakon belül lesz).
Sok barátjának van egyébként fogszabályozója, és mindenféle megoldásokat alkalmaztak náluk. Van, akinek a szájpadjád repesztették meg, hogy táguljon a fogsora, és utána kapott fogszabit, van, akinek simán éjjelit kell csak hordania, van, akinek szimplán feltették… szóval ez nem egy olyan dolog, mint a vakbélműtét, hogy mindenkinek ugyanúgy kiveszik, hanem az adott helyzetre alkalmazzák a megfelelő kezelést.
Annyit azért lehet mondani, hogy általában úgy 2 év a fogszabályozás időtartama. Az is tény, hogy a fogak állása hatással van az ember arcformájára (azt nem tudom, nálad megoldódik-e a vélt vagy valós aszimmetria, de könnyen lehet), ahogy egyébként a fogak állását is módosítja, ha pl. valaki folyton nyitva tartja a száját (mondjuk mert rossz az orrlégzése).
Nagyon támogatlak, hogy csináltasd meg a fogaidat, és nem csak azért, hogy végre felszabadultan mosolyoghass, hanem mert nem állnak jól az ember fogai, az egészségügyi probléma is. Diszfunkcionális a rágófelületed (nem zárnak jól a fogak egymáshoz), emiatt rosszul terhelődnek, kopnak a fogak, később állkapocsproblémáid is lehetnek akár. Ha torlódnak a fogaid, nehezebb őket tisztítani is. Később pedig fokozódhat a torlódás, ami akár fogvesztéshez is vezethez.
Bocs, hogy ennyit „szakértettem”, és nem ijesztgetni akartalak az utóbbi megjegyzésekkel, csak motiválni, hogy jó döntés a fogszabályozás. Akár felnőtt korban is!
Egyelőre csak felsőm van lassan másfél éve, ami azt jelenti, hogy lassan félidőnél tartok.
Rengeteg negatív dolgot olvastam a fogszabályzóval kapcsolatban, az ismerőseim is azzal ijesztgettek, hogy mennyire fájdalmas. Ehhez képest egy olyan éjszakám volt, mikor felkeltem egy fájdalomcsillapítóért, amúgy teljesen bírható, sőt, legtöbb esetben fájdalommentes. Aktiválások után előfordulhat fájdalom, nekem ez néhány óra volt maximum.
Látványos eredmény nálam nagyjából 4 hónap után lett, akkor kezdték összehúzni a réseket. Sajnos a látványosság azzal is járt, hogy ideiglenesen sokkal gázabbul nézett ki, mint kezdetben.
Levétel után kapsz éjszakait, de létezik egy retenciós sín nevezetű dolog is, amit legtöbb esetben életed végéig viselned kell. Ha ilyened van, szinte semmi esélye a kuszálódásnak
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!