Ha normálisan be van tömve a fogam, akkor 100%-osan meg van óvva további károsodástól?
Sajnos elég sok tömött fogam van, szám szerint 6. Egyik sem lyukadt ki, hanem a felszínük kezdett szuvasodni. 1 fekete pötty vagy csík a barázdában volt a figyelmeztető jel, ezért mindig időben kezeltettem, ami azzal járt hogy a felszínét kifúrták majd betömték. A fogorvos szerint jó állapotban vannak a fogaim, mert a töméseim tejesen jól zárnak és csak a felszínt érintette a károsodás.
Szerintetek ezek a fogaim is meglehetnek életem végig? Nagyon figyelek a szájhigiéniára, napi 2x minimum mosok fogat alaposan + szájvizet is használok, csak a sok édesség és cukros üdítő így elbánt velük. Biztos hogy leszokom legalább az egyikről, de lehetőleg mindkettőről. Fogorvoshoz minimum évi 1x elmegyek.
Természetesen nincsenek 100%-ig megóvva, ez föleg rajtad múlik.
Most jó állapotban vannak, ha vigyázol, akkor ez maradhat így (nekem van olyan fogam, ami 40 éve tömött és azóta nem kellett semmit tenni vele), de ha tovább rongálod öket, akkor egy év alatt teljesen tönkre is mehetnek, de ez azért nem valószínü!
#Félreértetted a kérdést, ezekkel én is tisztában voltam/vagyok amit leírtál.
Tehát a kérdésem az, hogyha be van tömve 1 fog -és ugyanazzal az életmóddal élek- ugyanakkora-e az esélye hogy továbbromlik, mint annak hogy egy egészséges elromlik.
Ez nagyban függ a genetikától is, ezért nem 100%, hogy nem lesz bajuk ezeknek a fogaidnak.
Nekem sajnos iszonyat rossz a genetika, amit örököltem anyai ágon, hiába mosom napi 3-szor elektromos fogkefével, fogselymezek, szájvizezek, a fogorvos sem tud ennél többet ajánlani.
Mégis, nem egyszer történt olyan, hogy belyukadt olyan fog, ami a rágófelületen már tömve volt, csak akkor a tövénél lyukadt be. Illetve régi amalgám tömések sajnos csomó alályukadt.
Legutóbb is úgy lyukadt ki egy fogam pár hónap alatt, hogy észre sem vettem, csak fogkő leszedésre mentem, de szerencsére ott észrevették.
Persze attól még ápolom továbbra is intenzíven, különben még rosszabb lenne.
Szóval azért mondom, hogy emellett az ápolási rutin mellett, amit írtál, nem garantált, hogy nem lesz már velük gondod, sok olyanon is múlhat, amiről mi nem tudunk, illetve nem tudsz ráhatni. De szurkolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!