Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ez utalhat szervi problémára...

Ez utalhat szervi problémára vagy pusztán rosszak a fogaim?

Figyelt kérdés

Cirka fél év alatt kettő fogam is kihúzták bal oldalon felül. Az egyik a bölcsességfog volt, azért nem kár.

Megmaradt 3 db fogam, de kettőt lyukasnak érzek, az utolsót pedig a bölcsességfog eltávolítása közben megsértette a fogorvos. Attól félek így hát, hogy az a maradék 3 is menni fog a levesbe, ami nem is lenne hatalmas probléma, ha nem 29 éves lennék. :( Gyanítom, utána sapka pénzbe fog kerülni, hogy legyenek "új" fogaim. Lehet ezt szervi probléma okozza? Vagy ennyire szuvasodnak az agyaraim? :(

2020. febr. 29. 18:56
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Reflux? Nekem az nyírta ki a fogaimat. Állítólag van olyan, amikor nem okoz igazán érzékelhető tüneteket, csak pl. ilyen fogászati problémák kapcsán derül ki. Ezt nem tudom, mert az enyém tünetel rendesen. 😔
2020. febr. 29. 21:00
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem, inkább pont fordítva: a rossz fogak okoznak más szervi bajokat.

A szuvasodás egy multikauzális megbetegedés, ami azt jelenti egyszerre, egy időben több okra is vissza lehet vezetni. Azonban ezek az okok mind különböző erősségűek. Ha a kórokot nézzük, akkor a szuvasodás a zománc ásványi anyag vesztésének, illetve annak visszapótlásának hiányának az eredménye. Az összes ok tulajdonképpen erre vezethető vissza, hogy a zománc de- és remineralizációs egyensúlya miért bomlik fel. Az első és legfontosabb ok, ami az esetek 100%-ára érvényesnek mondható, az a dentális plakk vagy más néven lepedék jelenléte. Ez a plakk röviden úgy működik, hogy rátapad a fog felszínére, ahol létrehoz egy baktérium kolonizációt. Ezek a baktérium telepek a szénhidrátokból (cukor) savat termelnek, ami kioldja a zománc ásványi anyagait (itt főleg a fluoridról beszélünk). Ez eddig ismerős lehet a fognyűvő manós meséből, ami teljesen erre alapszik. Na most ez a lepedék a baktériumaival úgy kerül oda a fogra, hogy már amúgy is a szájüregben van, csak rá kell tapadnia a fogra. A szájüreg, a szervezet főkapuja több száz fajta mikroorganizmust tartalmaz és ezek egy csepp nyálban is több billió számban vannak jelen. És ezeknek a közös tulajdonsága, hogy szeretnek egymáshoz és a foghoz tapadni (elektroszatikus és van der Waal tapadás). Ezzel a lepedékkel egyébként addig nincs is baj, amíg nem hagyjuk túlszaporodni. Ez annyit jelent, hogy a lepedéket időben (legalább napi 2x) és a fog teljes felületéről le kell takarítani.

Visszatérve a szuvasodás okaira, a dentális plakkon kívül az összes többi csak hajlamosító tényező. Azaz önmagukban nem okoznak szuvasodást, csak növelik a kockázatát. Ilyen például a szabálytalan fogsor, fejlődési rendellenesség, cukorbetegség, szociális helyzet, rossz táplálkozás (sok édesség, nassolás a főétkezések között), genetika és még sorolhatnám. Minden hajlamosító tényező közös tulajdonsága, hogy nem a szuvasodás mértékét növelik, hanem a már említett dentális plakk (lepedék) túlszaporodását. Vagyis nincs olyan hajlamosító tényező, amit ne lehetne kivédeni az alapvető szájhigiénia betartásával. Itt megjegyezném, hogy ugyan a műfogak nem szuvasodnak, de a lepedéknek nem okoz gondot rájuk tapadni. Ezzel nem is lenne gond (persze jól elcsúnyítja a fogsort, sokszor javíthatatlanul), csakhogy az állcsonton lévő íny ugyanúgy utálja (ha nem jobban) a mikroorganizmusokat, mint a fog. Begyullad, betályogosodik, azaz minden erejével figyelmeztet, hogy a műfogsort - legyen az implantátum vagy bármi más - maximálisan tisztán kell tartani. A fogmosás és a fogselymezés nem az a dolog, amit el lehet sumálokni, hacsak nincs jó sok pénzed és vágyad arra, hogy életed nagy részét egy fogorvosi székben töltsd.

Aki meg azt hiszi, hogy ő jól mos fogat, az vegyen a patikában plakkfestő tablettát, rágja el fogmosás után és nézze meg az eredményt.

2020. febr. 29. 22:07
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

1.: Bár a reflux valóban erodálja a fogakat, előbb nyírja ki a nyelőcsövet és az összes lágyszövetet, minthogy a fogakon bármilyen komolyabb tünetet okozna.

(2. voltam)

2020. febr. 29. 22:15
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#2, nem tudom, én nem vagyok szakember, nekem nagyon egyszerűen csak úgy magyarázták, hogy "a sósavban ázás" nem a fogak barátja. Az ínyé sem.

Ha már szóba került a lepedék eltávolítása: mi a helyzet akkor, ha fogmosással-fogselymezéssel nem jön le, pedig még nem fogkő? Én erre még sosem találtam jó megoldást, annyit tudok csinálni, hogy fogpiszkálóval, annak inkább az oldalával nagyon óvatosan "letologatom". De nyilván hiába az óvatosság, ez még így sem tesz jót az alapból is erodált zománcnak. ☹️

2020. márc. 1. 07:55
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Fogmosás/fogselyem/szájvíz minden nap van, de ugyanakkor nassolás is van szép számmal. (Nyilván nem vagyok rá büszke). Nincs sajnos annyi pénzem feleslegesen (pláne most házvásárlás előtt), hogy feszt a fogorvosnál ücsörögjek. :/

Reflux betegségem nincs legjobb tudomásom szerint.

2020. márc. 1. 12:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!