Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Káros fogápolás - vélemények?

Káros fogápolás - vélemények?

Figyelt kérdés

Elég elgondolkoztató kommentet olvastam ezen az oldalon a fogápolással kapcsolatban:

[link]

Ráadásul úgy tűnt, hogy a hozzászóló nem légből kapta az írottakat. Szívesen föltettem volna ezt a kérdést ott, de csak egy hsz miatt nem akarok egy újabb helyre beregezni. Szóval kinek mi a véleménye? Valóban ennyire káros lenne a fogmosás, illetve tényleg egyfajta tudatos "népkábítás" folyik már ilyen téren is (pl. fogorvosi reklámokon)??

2010. júl. 24. 07:13
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem elég régi fotókat nézegetni, vagy elmaradottabb helyeken élőket megnézni, általában 40 év felett már elöl is vannak hiányzó fogaik. Émn is gondolkoztam már ezen, hogy pl a természet akkor miért nem egy fogkefével a szánkban teremtett minket, meg ilyenek. De saját tapasztalatomat is leírom. Én kb 10 évesen kezdtem rendszeresen fogat mosni, mert anyám sajnos nem erőltette, és addigra elég sok lukas fogam volt. Később erős íngyulladásom lett, felnőtt korban műtétek sorozatával és antubiotikumokkal szabadultam meg tőle, fél évig tartott. Ha most nem használok szájvizet és fogköztisztito kefét is, rögtön újra előjön a gyulladás, szóval tényleg nagyon oda kell figyelnem, hogy alaposan mossak fogat. Viszont arra gondolok, hogy ez csak azért van, mert rengeteg cukrot eszünk és kevés kálciumot, C vitamint. Ha úgy táplálkoznánk, ahogy a természet azt elképzelte, akkor lehet, hogy tényleg nem kellene a fogmosás sem.
2010. júl. 24. 08:24
 2/7 anonim ***** válasza:

Az elsö válaszolóval szeretnßek kicsit vitatkozni: a kiinduló helyzet hasonló volt nálam is: gyerekkoromban soha nem mostunk fogat, nyolcsadikos voltam, amikor elöször vettem magamnak egy fogkefét, és kezdtem a fogmosást. Most - 50 fölött - van 2!!! tömött fogam, kihúzva csak a 4 bölcsességfog, a többinek semmi baja sincs, éppen egy hete voltam a fogorvosi ellenörzésen. Ezen rendszeresen CSAK annyit csinálnak, hogy átnézik a fogaimat, és leszedik a fogkövet - egyéb bajom sosincs velük.

Egyéb bajom sincs (izület, gyulladások), aminek igencsak örülök. VIszont az igaz, hogy már gyerekkoromban sem szerettem semmi édességet, lehet, hogy ez belejátszott.

Viszont 2 gyerekem is van, akik rengeteg édességet, csokit esznek napi szinten (20 körüliek), és ennek ellenére ugyanúgy nincs semmi gondjuk, mint nekem. A harmadik gyerekem viszont ugyan nem eszik édességeket, viszont alig van már ép foga, rengeteg tömött, pedig még nincs 30.

Szerintem inkább az örökletes hajlam a döntö, hoyg kinek milyenek a fogai.

Az meg, hogy a régi képeken soknak hiányzik foga, inkább az általánosan rossz táplálkozásra vezethetö vissza, amikor a legtöbben még jól lakni sem tudtak minden nap..

2010. júl. 24. 08:36
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem lehet a szájflórát örökre "elrontani". Nyilván van genetikai eredetű különbség az emberek között, meg változhatunk is életünk során, a fiatal ember pl nem beteg, aztán később az lesz. A szakemberre hallgass, ne az önjelölt tudálékoskodóra!
2010. júl. 24. 10:43
 4/7 anonim ***** válasza:

NEKEM ABSZOLÚT SZAKMÁMBA VÁG EZ A DOLOG!!!

A hozzászóló sok wikipédiát olvasott, és azt hiszi, okos, pedig néha közelében sem jár az igazságnak, hanem a téves közhiedelem egy újabb haszontalan hirdetője.

Nincs szükség kalciumra a cukor megemésztéséhez, ennél nagyobb baromságot ritkán hallani.

A fluor nem "agresszív elem", hanem az egszséges fogzománcnak szüksége van rá. -.-'

A cukrot NEM "azért kívánjuk, mert boldogsághormont termel". Valószínűleg a hozzászóló még nem hallott egészséges vércukorszintről. -.-'

A sok cukortól senki, még egy magzat sem lesz hipoglikémiás, mivel az a kórosan alacsony vércukorszintet jelenti.

Hozzátenném, hogy a cukorgyárak/forgalmazók amúgy is jól megélnek, mivel ez alapvető éleémiszer/alapanyag.

A hozzászóló nem véletlenül szenved attól, hogy leszokott a cukorról.(Lásd fent.)

A cikk 98%-ban igazságot tartalmaz, a maradék 2% pedig csak a teljesség hiánya, pl. az aminfluoridos résznél megemlíthetné a nátrium-fluoridot is, ami legalább ugyanolyan jó, ha nem jobb, és a legtöbb fogkrémben az van.

A hozzászóló teljes mértékben laikus, és legnagyobb mértékben tudatan is, ami nem baj, mert nem kell mindenkinek szakmabelinek lenni, csak akkor ne okoskodjon.

Maga a cikk abszolút hiteles és megalapozott.

Kedves kérdező, ha volt türelmed elolvasni ezt a hosszú választ, akkor remélem, megérte, és segíthettem eldönteni, hogy kinek/minek érdemes hinni.

Mint mondtam, ez a szakmám.

2010. júl. 24. 20:41
 5/7 anonim ***** válasza:
46%

Elfelejtettem hozzátenni, hogy az öröklődés tényleg számít, de közel sem az a legmeghatározóbb.

Rendszeres és alapos tisztítással karban lehet tartani a fogakat és az egsz szájüreget akkor is, ha valaki pl. kevésbé ellenálló zománcot örökölt.

"A szájflórát nem lehet örökre elrontani" feltevés pedig téves, mert a cikkben ez a közös kanál/cumi, és a babák steril szája teljes mértékben igaz. Kevéssé köztudott, de alapvető.

2010. júl. 24. 20:49
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, igazából az jutott eszembe, amire az első válaszoló részben rátapintott, hogy pl. a kutya, vagy egy malac -(ami állítólag leginkább hasonlít szövettanilag hozzánk)- semmilyen "fogmegőrző technikát" nem igényel, dacára annak, hogy mindkettőnél előfordulhat vagyes étrendű táplálkozás. Nálunk viszont -ezek szerint- már gyerekkortól elengedhetetlen, ha nem akarunk ép fogak nélkül élni. Ez miért van így? Vagy úgy is kérdezhetném -bár lehet hogy buta a kérdés, mivel elég hiányosak az ismereteim konkrétan ezen a téren- hogy már az őseink is a rendszeres fogápolás valamilyen formájára voltak ítélve a többi élőlény közül?
2010. júl. 25. 11:05
 7/7 anonim ***** válasza:

Az ősök is ápolták a fogaikat, ha érdekel, nézz utána, egész érdekes a fogmosás történelme.

De se az őseink, se a kutya, se a malac nem úgy táplálkozik, mint mi. Egyrészt gondolj a rengeteg savra, amit beviszünk, meg a sok cukorra, és ez még csak kettő.

Másrészt az állatok fogazata, rágó mozgása, stb. teljesen más mint a miénk, így a fogaik is valószínűleg öntisztulóbbak.

És ehhez még hozzá jön a nyál szerkezete és mennyisége, amiről az állatok részéről nem sokat tudok, de biztos vagyok benne, hogy ez is nagyban különbözik.

Egyébként még a szinte teljesen civilizálatlan busmanok is rágcsálnak fogtisztító gyökereket. :D

2010. júl. 26. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!