Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Hogyan kezeljem a fogorvost...

Hogyan kezeljem a fogorvost ha le akar koptatni?

Figyelt kérdés

Egy fogorvos mondta nekem hogy gyakran előfordul a szakmájában hogy nem adnak rendes ellátást a betegek.

Azt mondta idézem: "Valószínűleg csak le akart koptatni." Ezt monda miután elmeséltem neki hogy ide küldtek át ahonnan hivatalosan tartozom utca szerint. Azért küldtek át mert ő csak helyettesíti a fogorvosomat. Azt mondták akár helyettesít akár nem, köteles rendesen ellátni. De csak egy ideiglenes tömést kaptam, és átküldött ide hogy majd itt elkezdik a gyökérkezelést.

Több helyen előfordult már hogy a fogorvos nemigazán akarta rendesen a munkáját. Mindenhol mást mondanak ugyan arra a problémára. Van ahol csak kihúzatnák, van ahol meg akarják menteni. De odáig hogy elkezdjék a kezelést nem igazán akarnak eljutni.

Mit kéne mondanom hogy rendesen ellássanak? Erősködnöm kéne? Nem vagyok problémás beteg de egyértelműen látom hogy itt büdös a munka és csak passzolgatják ide-oda a beteget.

Tudom nekem semmi jogom megítélni a munkájukat és mivel nem vagyok orvos, tehát nem tudhatom hogy ha hibáznak, de ha más orvosoktól hallom rendszeresen hogy nem kaptam rendes ellátást akkor az csak hiteles annyira hogy kellene tennem ellene valamit nem? Nyilván fizethetnék 20 000 Ft-okat fizetős helyen de nem tudnám megfizetni. Nyilván ami ingyenes az annyit is ér és a magyar egészségügy siralmas. De csak van valami módszer hogy rábírjam ezeket hogy rendesebben végezzék a munkájukat.

Szóval a fő kérdés hogy ti mit szoktatok mondani a fogorvosnak ami bevált? Mit mondjak az ingyenes fogorvosnak több esélyem legyen rendes ellátásra?

2019. aug. 20. 11:27
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Sőt a fogorvos példájára még a mentős elkezdi az árokban. Hát mi történt veled ejnye-bejnye de összetörted magad hát most nézheted magad.
2019. aug. 22. 11:10
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

9es! Az az igazság, hogy te nem feltétlenül fogod felismerni a szuvasodást, kezdve azzal, hogy van egy csomó felszín, amire te rá sem látsz (gondolj bele, hogy a fogorvos is egy pici tükörrel nézi meg, fény mellett, a fogat leszárítva - a nyáltól fénylik és nem látszik jól - és még ezek mellett csinálhat röntgeneket is, ha nem egyértelmű, például 2 fog között. Ezeket te, akármennyi igyekszel nem fogod sajnos észrevenni. Nem beszélve arról, hogy sokaknak a szuvasodás már maga a lyuk, pedig mikor a foganyag annyira meg van gyengülve, hogy kitörik, akkor az nem kicsi szuvi már. Egyébként tök dicséretes, hogy te ezt nézed magadnak és igyekszel tisztában lenni azzal, hogy mi van a saját szádban, a legtöbb ember még fogmosás közben sem kukkant be egy fél pillanatra sem, olyan kajákat lehet kikotorni emberek szájából fogmosás után, amiről jön, hogy ne hidd el, ezt hogy volt képes valaki ott hagyni. Hát úgy, hogy nem néz bele a szájába.

Viszont a diagnosztikát azt pont ezek miatt jobb az orvosra hagyni. Ez tudod olyan, mintha lenne egy autód, ami egy szép nap elkezd kattogni. Elviszed a szerelőhöz és kisül, hogy nagy baj van a karburátorral és épp időben mentél. Holott nem kattog még 3 napja sem, és amúgy mindennap belenézel a kocsidba, de mivel nem vagy autószerelő, ezért nem tudod 100 %-osan, hogy mit kellene észrevenned, maximum a legnyilvánvalóbbakat.

Kérdező! Hát mégis akkor ki a hibás, tán a fogorvos tette oda a szuvasodást? Vagy a zoknimanó? A mocsári nyumnyeszek? Nyilván, ha valakinek van mondjuk 1-2 pici szuvi a szájában, mellette rendben tartott kicsi tömések, ott azért hanyagságról nem beszélünk, de mikor kráternagyságú lyukak, meg kiló fogkő, ott azért igenis van hibája a kedves páciensnek. Kezdve azzal, hogy hogyan várhatott idáig, azért ez az állapot nem alakul ki egyik napról a másikra, hosszú hosszú évek kőkemény nemtörődömsége kell hozzá. Azt már csak félve írom oda, hogy a helytelen táplálkozás és elégtelen szájhigiénia együttes következményeként. Miért gond az, ha erről szól az orvos? Ha felvilágosít, hogy miért alakult ki és ez ellen te is tudnál otthon tenni? Hát nem a te érdeked minél tovább megőrizni a saját fogaid?

2019. aug. 22. 12:09
 13/16 A kérdező kommentje:
Nem kellet volna ennyit írnod. Elég ha csak azt mondod hogy fogorvos vagy és nem értesz egyet a problémával, sőt fel vagy háborodva.
2019. aug. 22. 14:38
 14/16 anonim ***** válasza:
Inadekvát válasz! Az egyetlen taktika, ha sarokba szorítanak és kifogytál az érvekből (nem mintha lett volna...).
2019. aug. 22. 21:41
 15/16 anonim ***** válasza:

12#

Pont autószerelő vagyok :)

Elméletben a fogorvos alaposabban meg tudná nézni, DE...!!!

Volt fogorvosomnál, volt egy olyan fogam ami az előtte lévő fog huzásakor "karcolodott" meg. kb 4 évig nem nagyon nőtt de azért észrevettem mintha nőne. Mondtam a fogorvosomnak, ő meg azt mondta nincs azzal probléma. Addig erősködtem hogy nő a hiba hogy csak elkezdte kifúrni. Utána mondta is hogy tényleg tömni kellett mert bentebb rosszabb állapotban volt.

Idén az történt velem hogy 7es fogamon luk volt az be is tömte, előtte átnézte van e problémás fog azon kívül. Amikor betömte kérdeztem hogy a szélén megcsinálta e? Konkrétan nem vette észre a fognyaknál könnyen látható helyen hogy fekete hosszúkás pici szuvasodás (nem mély, friss) volt ugyan azon a fogon amit csinált...

Iskolafogászaton is voltam már hasonlóan hogy a fogdoki nem vett észre egy lyukas fogat...(én tudtam róla)

Na az ilyenek miatt tükrözöm még a felső fogsoromat is és próbálom minél előbb megcsináltatni...bibi az hogy nekem nagyon romlik a fogaim :(

2019. aug. 24. 00:24
 16/16 A kérdező kommentje:
#15 Na ez az. Te mondtál egy olyat ami használható. Ha nem kérdezted volna meg hogy "A szélén megcsinálta?" akkor nem adott volna rendes ellátást csak lerázott volna félmunkával. Ilyen mondatokat keresek mert ezeken múlik hogy megkapjuk e a megfelelő ellátást.
2019. aug. 27. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!