Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ez 2019-ben egészségügy/fogász...

Ez 2019-ben egészségügy/fogászat falun?

Figyelt kérdés

Falun élek ahol van körzeti fogorvos.(bár csak ne lenne) Hogy pici falu emiatt csak heti 2-szer van.

Nem hiszem el hogy ez normális....

Juli 5én voltam utoljára fogdokinál amikor csináltak is valamit. Amúgy kb hetente van időpont nála rosszabb esetben 2 hét.

5. után mentem 1 héttel. Konkréten nem tudni de nem jött a fogdoki, senki sem tudta miért...ezzel nincs baj hát van ilyen...Következő héten szabin volt utána oktatáson volt....hiába volt időpontom akkor...utolag irták ki az oktatást...furcsa hogy ezt előre nem lehetett látni? Na mindegy...Jött a következő hét egyik nap akkor se tudni hol volt (semmi tájékoztatás) de a másik napon volt. Előtte 2szer volt időpontom de ugye nem volt vagy azért mert nem is tudtuk meg hogy miért vagy azért mert szabin vagy oktatáson volt. Na de mindegy is....Ott vagyok 16kor 18ig van fogorvos hivatalosan mindenki elment már csak én vagyok kereken 17órakor...időpontot akartak adni, de mondtam hogy legalább nézék már meg a fogam. Annyira beengedtek de nem csináltak semmit , csak időpontot kaptam, pedig lett volna rá idő... (illet volna megcsinálni mert már előtte volt 2szer időpontom csak ők nem voltak ott....) Múlt héten meg mentem csak a gép volt trottyon ezért nem tudtak semmit sem csinálni....

Ráadásul telefonon nem lehet elérni az utóbbi időkben őket mert nem veszik fel, hiába akar az ember időpontot kérni. Sokunk tapasztalata ez (időpontfoglalás telón)

Azért nevetséges hogy julius eleji fogászati kezelés után talán(!) aug végén tudok menni a úgy a következőre hogy talán csinálnak is valamit...

A falu miatt meg hátrányban vagyok...mert ez a 2 rendelési nap miatt sok idő telik el (egymás utáni napok) ráadásul ha valami miatt nincs fogászat legyen az bármi akkor 2hét is van mire fogorvoshoz juthat az ember. Fájó fognál necces ez ugye. Ügyeleten meg csak húznak (1 hónapja telon konkrétan az ügyeletes fogorvos nyilatkozta ezt telefonon a városban.)

Még hiányosságok.

Nincs semmi adat hogy hová tartozunk ügyeletileg...szó szerint semmi, úgy kellett a központi kórházból kitudakolnom 2 hónapja.

Ha nincs fogorvos oktatás vagy szabi miatt akkor nem kellene helyettesítő fogorvosnak lennie? A házidokinál mindig az van ha nincs az egyik, a szomszéd községben.

Ráadásul mondom ez a 2 nap nagy szívás mert pl ez az augusztus 20 is kétnapos ünnep és ha pont ráesne akkor megint tolódna 1 héttel a rendelés

Így meg haladni nem lehet...

2019. aug. 17. 00:41
 1/9 anonim ***** válasza:

Hát ez nem normális igy de sajnos nem vagytok egyedül.

Ha teheted keress egy dokit a városban aki normalisan végzi a munkáját

2019. aug. 17. 00:46
 2/9 anonim ***** válasza:

SZTK-s ügyeleten kb. mindenhol csak húznak.

Megérné magán fogorvoshoz járnod ha megteheted.

2019. aug. 17. 00:48
 3/9 A kérdező kommentje:

Amúgy az a "vicc" hogy a napokban fájdogál egy fogam... Vagy az amit juli 5én csináltak vagy egy mellette lévő amit meg idén... Még egy hétig kell kihúznom fogorvosig...:(

Sajna nem tehetem meg, néztem az árakat, na meg sajna a szülőktől olyan géneket örököltem hogy nagyon romlik a fogam, főleg így hogy korosodok, pedig fogat mosok meg fogselymet is használok :( kb 2-3 havonta lesz egy újabb lyukas fogam. Tömés is néha kiesik. Alászuvasodik néhány éven belül....

Utóbbi években kb 20szor voltam évente fogorvosnál(mentem volna többször de nem engedték) :( Ha nem Tb-re csináltattam volna akkor már több százezret elköltöttem volna magánba a saját fogaimra...:(

2019. aug. 17. 01:05
 4/9 anonim ***** válasza:

Hát nyilván nem ideális, de ez van. Lehetne rosszabb is... meg lehetne jobb is. Ha nem lenne súlyos orvoshiány, akkor szerintem úgy lenne normális megszervezni a rendelést, hogy heti 2 nap, de ha hajlandó vagy bemenni a városba miatta, akkor a hét másik 3 napján is ellátnak (nem ügyeleti szinten, hanem rendesen). Persze így nem mindig ugyanaz lesz az orvos, de lehet, hogy valakinek mégis megérné.

Az ügyeleten amúgy még egy dolgot tudnak: megvizsgálni és gyógyszert felírni. Azért az jól jöhet, hogy hamarabb meg lehet kezdeni az antibiotikum szedését, vagy hogy erősebb fájdalomcsillapítót írnak fel, és így nem gebedsz meg a fájdalomtól, amíg vársz a saját orvosod rendelésére.

2019. aug. 17. 01:17
 5/9 A kérdező kommentje:

Igen ügyeleten gyógyszert is felirhatnak (mondta is a fogdoki a telefonban.

Néhány éve még a szomszéd falúból járt át a fogorvos (kipaterolták mert kellett a helye anno) Na ő megengedte hogy azon a 3 munkanapon amikor nincs rendelés a saját falunkban akkor a szomszéd faluban átmehetünk hozzá, sőt én is többször jártam át, így azért nem volt rossz

Jelenleg a fogorvos 50 kmről jár hozzánk.

2019. aug. 17. 01:25
 6/9 anonim ***** válasza:

Ne aggódj, nem lesz sokáig. Csak a hülye megy ki falura dolgozni. Leírás alapján ez amúgy is csak helyettesítés, ami azt jelenti, hogy az orvos megy, amikor tud, mert van saját praxisa. De mivel nincs alternatíva, ezért vagy elfogadja az önkormányzat őt így, vagy nincs körzetes fogorvosotok, azt ki ki megy amerre lát, jó pénzért.

Egyébként a fogorvosi rendelő nem egy bolt, aminek van mindennap nyitvatartása, a lakosságlétszám alapján a NEAK határozza meg, mennyi a rendelési idő egy héten, nem a fogorvos, neki jó esetben abba van beleszólása, hogy mikor óhajtja teljesíteni az X órát, de sokszor ebbe is beleugat az önkormányzat. Egy kicsi falunak, ahol 1-2 hétre adnak időpontot, teljesen irreális lenne ennél több rendelési időt biztosítani (nem ritka a 3 hónapos várólista sem), tele lenne az orvos holttidővel, ami egyrészt neki veszteség, mert teljesítményre kapja a fizetését, másrészt mikor az eü összeomlóban van részint a szakember hiánynak köszönhetően, egyhén szólva pazarlás lenne, ha lennének orvosok, akik csak ülnek és malmoznak.

Egyébként igen, van az úgy, hogy hirtelen derül ki, ha oktatásra megy, még az is. Nem feltétlenül tudja ezeket előre az ember. Van hogy jön az email, hogy x előadás időpontja megváltozott. Nem az orvos tehet róla. Ahogy arról sem, ha családi tragedia miatt nem jelenik meg.

2019. aug. 17. 10:06
 7/9 A kérdező kommentje:

Az oktatást furcsállom de elfogadom...

Ha volt nyomos oka hogy nem jött az se zavar, de akkor egy telefont elereszthetett volna ő vagy az asszisztense hogy ne várjanak feleslegesen az emberek órákat. Ez akkora kérés a mai világban? És többször előfordult a hetekben nem csak egyszer...

Amúgy nem helyettesítés szerintem és azt is elfogadom jobb magánba járkálnia vagy a saját praxisában dolgozni, de hátrányt szenvedek mint az aki városban él és bármely munkanapon bemehet fa akut esete van. Én örülnék ha megszűnne mert akkor átkerülnénk másik településre vagy a városba ahol heti 5 nap van rendelés.

Amúgy majdnem hasonló tavaly is megtörtént Nyitott foggal 3 hétig szenvedhetem a vattázással hogy ne kerüljön bele ételmaradék ami újbóli gyulladást eredményezett volna.

Ami a legbosszantóbb az volt hogy nem tájékoztatnak és telefonon sohasem elérhetőek....érdekes módon a másik praxis telefonszámán el tudtam érni őket ugyanakkor...

Az az ember érzése mintha púp lenne a hátán ez a praxis, még ha így is van hogy a háta közepére se kívánja akkor is lehetne normálisabb a hozzáállás hiszen csak emberekkel dolgoznak...

2019. aug. 17. 10:21
 8/9 A kérdező kommentje:

Amúgy azzal sincs bajom hogy heti 2szer van hisz kevés a lakosság, de ahogy fentebb írták vagy az én példám lehetne. Valami lehetőség a maradék 3 napra is 1 héten belül.

Ráadásul nem az isten háta mögötti faluban lakunk. A megyeszékhely 20 kmre van.

2019. aug. 17. 10:25
 9/9 anonim ***** válasza:
60%

"de hátrányt szenvedek mint az aki városban él és bármely munkanapon bemehet fa akut esete van"

Nézd, a városnak és a falunak is megvan a maga előnye. A városnál tényleg ott van az, hogy a legtöbb szolgáltatás elérhető azonnal. De a falunak meg van más előnye. Pl. ugyanazért a pénzért nagyobb ingatlant vehetsz, tisztább a levegő, nincs akkora zaj. Kinek a falu, kinek a város jobb hely összességében. Persze van, aki beragad az egyikbe, nem szabadon választ, de az már egy másik téma (mert már a családi háttérnél elkezdődik az, hogy mindenki más lehetőségekkel indul).

2019. aug. 17. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!