Hasi ultrahang kimutat prosztatánál elváltozást, rákot?
Egyszerűbb módja is van:
Az egyik TV-s csatornán láttam, meg olvastam is róla, mert érdekelt a téma:
A rákot HCG alapján tudják vizsgálni férfiaknál.
Tehát veszel a gyógyszertárban terhességi tesztet és az utasitás alapján rávizelsz. Ha pozitív eredményt mutat neked férfiként, akkor irány a doki.
Az ultrahang nem ad biztos eredményt, azt csak az ún
TRUS biopszia ad de azt csak több megelőző vizsgálat
(PSA, MR) után végeznek.
Addig csak a gyanú áll fenn.
Ha felmerül a gyanú a prosztatarákra, első lépésben kérj egy PSA vizsgálatot. Ez egy egyszerű vérvétel. A korodtól függően 2-4 a maximum, ha ez alatt van, akkor valószínűleg minden rendben. (a vérvétel előtt néhány napig nincs szex, önkielégítés, lehetőleg ne is gondolj olyanra, ami felizgat, mert ezek meghamisíthatják a mérést.)
Ha a PSA 4 felett van, rendszeresen figyelni kell, ha eléri a 8-10 es értéket, már nem lehet várni, sürgős további vizsgálatokat igényel.
Egyéb tünetek: éjszaka fel kell kelni pisilni, akadozó vizelet, hirtelen keletkező sürgető vizelet. De mindez lehet gyulladástól is, ezt majd eldönti a doki. Lényeg, hogy menj el PSA vizsgálatra. Ha a körzetised nem küld el, akkor maszek alapon is elmehetsz, 5-8 ezer forint. Ennyit megér, már csak az is, ha nem idegeskedsz miatta. 40 év felett ez a vizsgálat évente javasolt.
Egy egyszerű ultrahang nem bizonyítja a rákot. A PSA vizsgálat után a doki majd tudja, milyen további vizsgálatokat rendeljen.
A terhességi tesztes vizsgálatról még nem hallottam, nekem kicsit gyanús, hogy nem működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!