Endokrinologiára ha elmegyek akkor lehet valamit segíteni a magasságommal kapcsolatban? Tudnék magasabb lenni? Vagy ezzel nincs összefüggésben?
En elmentem kb ennyi idos koraban a fiammal, aki 165 centi, de sajnos kozoltek, hogy elkestunk, meghozza nem is kicsit, mivel ezzel a problemaval allitolag sokkal korabban, kb. 10/12 eves korig kellett volna jelentkeznunk, de mindenkeppen a kamaszkor elott. Ez harom evvel ezelott volt, de ki tudja, azota nem fejlodtek_e valamit a dolgok e teren...egy probat meger a dolog. Egyebkent azt mondta az orvos, hogy a vegleges csontosodasa az izuleteknek 25 eves korra fejezodik be, tehat addig meg van remeny a novekedesre, de sajnos ez nalunk nem tortent meg.
Olyat mar hallottam, hogy valaki szedett hormontartalmu szereket, es megnott tole, de ez allitolag rengeteg egeszsegugyi kockazattal jar. Viszont allitolag egyes sportagak, amelyekben sokat nyujtjak az izmokat, alkalmasak ra, hogy ugy 4/5 centi novekedes bekovetkezzen. Es nagyon fontos lehet a csontoknak kedvezo etrend, megfelelo kalciumbevitel, mivel a csontok ebbol epitkeznek, es a novekedes tulajdonkeppen a csontkepzodes hatasara tortenik. Tehat pl. nagyon rosszat tesz a tul sok foszforbevitel (lsd. kola), mivel elvonja a kalciumot a szervezetbol. De olyat is olvastam mar vitaminokkal es nyomelemekkel foglalkozo konyvekben, hogy a rez hianya is okozhat fejlodesbeli elmaradast. Erdemes ebben az iranyban keresgelni a neten, mert nagyon sok jo informaciora ra lehet talalni. Mert azt hiszem, hogy az endokrinologian kizarolag hormon alapon foglalkoznak a paciensekkel, es ha arrol mar le is kestel, ez a masik megkozelites meg hozhat eredmenyt.
Azt biztosan tudod, hogy a cigarettazas, a tulzott erofeszitesek (tehat pl. nagy sulyok emelgetese) nem tesz jot.
De megmondom oszinten, amilyen rohamosan fejlodik az orvostudomany, azt sem tartom kizartnak, hogy hamarosan talalnak erre valami forradalmian uj megoldast, mondjuk a gentechnika segitsegevel. De addig is erdemes keresni a lehetosegeket. Ja, es megfigyeltem csaladon belul, hogy azok a gyerekek, akik atestek mandulamuteten, hirtelen nagyot nottek (nem tudom, ez bejonne-e meg a te korodban).
sok sikert, remelem, tudtam valamit segiteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!