Ha nem villanyborotvát használsz, akkor igen valószínű, hogy zsilettes borotvád van. A régi, hagyományos leginkább egy bicskára hasonlított. Tulajdonképpen az is volt, eredetileg. Veszélyes szerszám. Később jött az önborotva, vagy biztonsági borotva. Talán az első gyártó volt Gilette. Ez köznevesült nálunk zsilett, zsilettpenge formábban, függetlenül attól, ki gyártja.
Ilyen a szerkezet:
És a penge:
Én már régóta ezt használom. Nagyon jó. Egyrészt olcsó, mert egy Lord L5 vagy L6 készülék 2-3 ezer Ft, majd egy 10-es csomag penge kijön 200 Ft-ból. Egy penge 4-5 alkalmat simán kibír.
Azért jó, mert csak egy penge van, így a szőrszálak nem szorulnak be a pengék közé úgy, mint a patronos (cserélhető fejes) készülékek esetén.
Én sosem vágom meg magam. Ki kell tapasztalni, hogy melyik pengetípus jön be a leginkább Neked.
Ha ez iránt érdeklődsz, borotvaforum.hu

Az alapos válaszok után csak kiegészítésként:
65 éves vagyok. Németországba kitelepített Nagyszüleim jóvoltából anno egy BROWN villanyborotva boldog tulajdonosa lettem. Azt használtam, megfelelő büszkeséggel. Igaz, teljesen sima ábrázatot nem lehetett csinálni vele...
A kedves fogyasztó lenyulási technikája már akkor az volt mint ma, relatív olcsó (mondjuk: megfizethető) alapgép, drága kiegészítők. Így aztán, amikor megsérült (elkopott) a szita, egy részén kilyukadt, s becsípkedte a bőröm, az új szita ára horrorisztikus volt.
Nem folytatom, áttértem a zsilettre, de haladtam a korral, és cserélhető betétes készüléket használok. Nagyárúházban a legolcsóbb betéteket választottam, 1200 forintért vagy két tucat cserélhető betétet kaptam, egy egy darabbal vagy tíz alkalommal tudok borotválkozni. A "békebeli" Barbon krémet használom, nem a reklám miatt, hanem az ára miatt írtam le a nevét, semmi extra ár, mint a hókuszpókusz új csodaszerek esetén.
Villanyborotvát agg édesapám borotválásához használtam ismét, kíméletesebb volt számára mint a pengés borotválás, a borotva nem állt úgy kézre mint saját magamon.
Aztán mikor szitát kellett volna vennem, majdnem fel kellett mosnom magam, az árak valahol a nyugati bérszínvonalhoz lettek beállítva. Így aztán vásárban vettem jó állapotú használt komplett készüléket, két-három sör árán. Sokan szabadulnak az ajándékba kapott "csodaszerkenytüktől"...
Megfelelő tisztítás, fertőtlenítés után kiszolgálta Édesapámat, én pedig a pengés készüléket használom.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!