Mennyi ideje lehet maximum hátra egy 67 éves leukémiás betegnek?
Üdv,
én egy szakterületen dolgozó orvos vagyok. 3 részre bontom a kérdésedet:
1.) Milyen típusú betegsége van?
2.) Milyen stádiumú a betegsége?
3.) Milyen terápia áll rendelkezésre?
1.) Leukemiának sok típusa lehet, amelyek alapvetően meghatározzák a várható élettartamot (Egyébként az orvostudomány a daganatos megbetegedéseknél ötéves vagy tízéves túlélésben számol, tehát a kérdés az lehet, hogy mennyi eséllyel éli meg a következő 5 vagy 10 évet.). Sajnos az időskori leukemiás betegek túlélési mutatói elég rosszak, kb. 5-50% között változnak.
2.) A rossz statisztikákat az adja, hogy a leukemiák jelentős részét túl későn veszik észre. A legtöbb fajta korán felfedezett leukemia elég jó aránnyal gyógyítható. Ha a nagyapádnak CML-je van (krónikus myeloid leukemia), akkor nagyon fontos a betegség fázisa, ugyanis a tünetmentes fázis jellemzően évekig tart, akár egy évtizedig, de már találkoztam egy esettel, ahol 14 év után indult be az akcelerált fázis (a betegség rosszabbodása). Ugyanakkor ha eleve ebben vagy a blasztos fázisban fedezték fel a leukemiát, csak nagyon rövid ideje lehet hátra.
3.) A kezelés sem egyszerű, a leukemia típusától függően változhat. Egyrészt a családnak is fel kell készülni lelkileg a nagyapa támogatására. CLL (krónikus lymphocytás leukemia) esetén nem is mindig írnak ki drasztikus kezelést idős embereknek. Ebben az esetben viszont csak a betegség előrehaladásának lassulásában lehet bízni. Az esélyeket tovább rontja, hogy csontvelő-átültetés ma Magyarországon nemigen lehetséges egy 67 éves embernél.
Amit itt leírtam, korántsem teljeskörű tájékoztatás, kérdezzetek további információkat a kezelőorvostól - elvégre ő van tisztában a körülményekkel -, és tartsátok tiszteletben a nagypapa egészségéhez való hozzáállását.
Jobbulást neki, remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!