Szed valaki Tamsudil Duo tablettát ?
A TD-ban két gyógyszert kombináltak.
Dutasteridet ami 5-alfa reduktáz gátló és arra való hogy a jóindulatú megnagyobbodott prosztata méretét csökkentse.
Én erre a feladatra Finasteridet szedek ami kicsit gyengébb. Mindkettőnek lehetnek mellekhatásai. (Libido csökkenés, erekció és ejakulátum csökkenés amik nálam jöttek is, de koromnál fogva a szex már nem központi kérdés és inkább a gyógyszeres utat választottam mint az urológusok kését. (TURP)
Egyelőre fél éve szedem ezt a gyógyszert és lényegesen zsugorodott a prosztatám, nincsenek vizelési gondjaim, de jöttek a mellekhatások is.
A másik összetevője a TD-nak a tamszulozin ami egy alfa blokkoló. Ez is a vizelést könnyíti meg, de önmagában a prosztata méretét nem befolyásolja. Ezt én korábban szedtem,de mivel retrográd ejakulációt okozott ezért áttértem Alfetin uno-ra.Ezzel nincs ilyen problémám.
Hány éves vagy?
Mekkora a prosztatád?
Mennyire súlyosak a vizelési panaszaid?
56 éves vagyok. A prosztata volumene kb 100 ml zöld diónyi, kis almányi
Vizelési panaszaim sajnos vannak. Főleg reggel felkelés után sokszor többször ki kel mennem. Napközben kb 2 óránként.
Igen, ez megfelel kb. egy 57-58 mm-es prosztatának ami már jelentős méret.
Ennél elég jó hatásfokkal dolgozik mind a Dutasterid (ami a Tamszulozin duóban van), mind a Finasterid. Mindkettőtől kb. 20 %-os zsugorodás várható ami nem kevés.
Kérdés, hogy bevállalod-e a Dutasterid esetleges mellékhatásait. Ehhez még elég fiatal vagy.
Egy másik opció, hogy nem a Tamsulosin "duo"-t szeded hanem csak a Tamsulosint. Esetleg egy másik alfa blokkolót pl. az Alfetin uno-t. Ezektől is javulni fog a vizelésed, de a prosztatád szép csöndesen tovább fog növekedni.
Én 70+ vagyok. Nem vállaltam fel a TURP-ot mert annak is vannak mellékhatásai, ráadásul jól meg is kínoznak. Persze vannak akiknél bejön a TURP,de azoknak általában nem ilyen gigantikus a prosztatája.
Másfél hete szedem a TD-t.Egyelőre nem éreztem a mellékhatásokat.
Olyan kérdésem lenne, hogy a Dutasterid mennyi idő után kezdi kifejteni a a fő hatását ? Úgy tudom, hogy sokáig kell szedni ahhoz , hogy csökkentse a prosztata méretét.
Én Dutasteridet nem szedtem, csak a rokonát a Finasteridet. (Mindkettő gátolja a tesztosztoteronnak dihidrotesztoszteronná DHT alakulását.)
Kb. 10 nap után már érzékelhető volt a javulás. 5 hónap után elmentem UH-ra, ugyanoda ahol a szedést megelőzően is voltam. 60-rol 45-50mm-re csökkent a prosztatám és gyakorlatilag megszűntek a vizelési problémáim. (Mint említettem a Finasterid mellé Alfetin uno-t is szedek.)
Az irodalom szerint a Dutasterid egy kicsit később kezd el hatni, de a prosztata csökkenés mértéke ugyanakkor nagyobb.
Örülök, ha segítettem.
Azért az érdekelne,hogy kb. fél év múlva hol tartasz.
Érdemes lenne elmenned egy kontroll UH-ra. Lehetőleg oda ahol már mértek téged.
Már csak azért is, mert képesek más és más adatot megadni készülék típusonként ugyanarra a prosztatára. Van aki két hosszúság méretet ad, van aki ml-t, van aki grammot.
Sok sikert!
Én ugyanahhoz a magán uh-s doktornőhöz járok.
Ö "funkcionális" prosztata uh-t mér ami abból áll, hogy a vizsgálat előtt két órával meg kell inni fél liter vizet. A hasi uh után ki kell menni és pisilni majd újabb uh jön.
Ebből meg tudja állapítani mennyire tud ürülni a hólyag.
Nálam 5 hónap Finasterid kezelés után látványos javulás volt. (De jöttek a mellékhatások is mint azt említettem.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!