Felfogják szúrni a fülemet?
Előzmény:Már kb 7 napja náthás vagyok,ez ettől lehet?
Most kezdődött,játszottam a gépnél és hirtelen olyan volt mintha eldugult volna a fülem.Útána kicsit szórítóbb érzést éreztem,majd csöpögtettem antibiotikumus orrcseppet,és fújtam a fülembe akustonet (hátha a fülzsír volt),de nem.Ezzel forduljak orvoshoz?Már elég nagy gyerek vagyok 18 éves ettől még lehet középfültőgyulladásom?Nagyon bevagyok fosikálva sos.(Nem fáj meg semmi,még).
Hallójárat gyulladásnak tűnik, nem középfül gyulladásnak. Ha az előbbi lenne, az rohadtul fájna. Felszúrni pedig akkor kell csak, ha tényleg nagyon komoly, és már szinte zsibbad az egész fejed a fájdalomtól.
Menj el szerintem mindenképpen, ilyen vény nélküli cuccokkal általában nem kezelhető hatékonyan. És ha nem is okoz komoly tüneteket, nagyon hosszan elhúzódhat, és kellemetlen tud lenni.
Próbáld meg a búvármanővert, amikor az orrcsontod alatt befogod mindkét orrnyílásod és megpróbálsz kilélegezni. Ekkor a nyomás kompenzálódii a belső fül és az orrodat összekötő csövön (Eustachian) keresztül. Ettől a belső füled utána nem fog vagy kevésbé fog fájni. Próbáld meg kifújni erővel, mert az erőlködéstől is csökken az otzani nyomás és akkor nem kell felszúrni. A jövőben pedig nem kell szivogazni a taknyot, hanem kifújni.
Az is segíthet, ha a fülfájós oldalon rágsz rágót, mert az is csökkentheti a nyomást.
3-as, kevered a dolgokat. Középfül gyulladás esetén pont a lehető legrosszabb, amit javasolsz. Olyankor a középfülben felgyűlt folyadék növeli az üregben a nyomást. Ezért van fájdalom és feszítő érzés, füldugulás. Ha ilyenkor befogott orral még tovább növeli a nyomást, attól csak rosszabb lesz. Pláne, hogy azt a kevés váladékot is visszanyomja a fülkörtön keresztül, ami megpróbált kicsit kicsorogni onnan. Ezért is szúrják fel súlyos esetben a dobhártyát, hogy a nagy nyomás alatt lévő váladék a hallójáraton át távozni tudjon.
Az általad leírt módszer csak egy esetben hasznos, ha alacsonyabb légnyomású helyről magasabb légnyomású helyre megy az ember. Például magas dombról jössz le, leszálló repülőn ülsz, stb.
A rágózás fordított irányban is jó, és a fenti problémán is segíthet, hiszen megnyitja a fülkürtöt, így a középfülben lévő nyomást nemcsak növelni, de csökkenteni is lehet így.
De a tünetek továbbra is hallójárat gyulladásra utalnak, nem középfül gyulladásra. Ezt kívülről kell kezelni. Tipikus módszerek a hallójárat kimosása, gyulladáscsökkentő tampon behelyezése, antibiotikumos fülcsepp és antibiotikum kúra.
Ha náthás az ember, vigyázni kell, hogy hogyan fújja az orrát. Nem szabad nagyon erőltetni, mindkét orrlyukat befogni, vagy ha az egyik teljesen be van dugulva, akkor a másikat befogni. A nagy erőlködés eredménye, hogy a fülkürtön keresztül megnövelik a nyomást a középfülben, illetve ide és az orrmelléküregekbe váladékot nyomnak fel. Ez pedig a legjobb út egy jó orrmelléküreg-gyulladáshoz, vagy középfül gyulladáshoz. Nátha esetén fontos az orrnyálkahártya megfelelő hidratálása (tengervizes orrspray, korlátlan mennyiségben), a duzzzanat lohasztása (sima orrspray, de csak óvatosan, vigyázni kell a hozzászokással), a váladékoldás (Sinupret Forte tabletta), bőséges folyadék fogyasztás (serkenti a nyirokkeringést és a nyálkahártyák folyadék elválasztását).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!