Mennyire egészségtelen minden hétköznap este meginni egy üveg bort?
Tudom, hogy ez papíron alkoholizmus, de a hosszútávú egészségügyi hatásaival nem vagyok tisztában, erre lennék kiváncsi…
Lehet, hogy az se mindegy hogy milyen bor, ezért leírom hogy miket szoktam inni… Például mostanában nagy sláger nálam ez a Thummerer Egri Tréfli Cuvée édes vörösbor, a 2019-eset szoktam nagy tételben rendelni. Ez 0.75 liter és 11% az alkoholtartalma… Úgy minden harmadik este ezt a Tóth Zoltán féle 5 Puttonyos Tokaji Aszút iszom. Most a 2016-osból rendeltem 1.5 hónapra valót. Ez csak 0.5 liter, de 13% az alkoholtartalma… 90 százalékban ezt a kettőt szoktam inni, néha néha kísérletezgetem mással is, például ha éppen a Tescóban járok, onnan szoktam hozni 1-2 üveggel a Büttner Balatoni Pinot Noir Kékfrankos rozéból, ami 12,5% és 0.75 literes… Szóval ilyen viszonylag olcsó, 3 ezer forint / palack átlagárú italokat veszek, de nem arról van szó hogy bármilyen ócska alkoholt meginnék. Az ilyen 2 literes kiszerelésű koccintósok szóba sem jöhetnek, meg a töményet sem szeretem… És csak hétköznap szoktam inni, kb. 1-2 óra alatt iszom meg egy üveggel, evéshez film/sorozat/anime mellett.
És utána alszom.
Milyen hatásai lehetnek ennek hosszútávon? Például ha hajlamos vagyok skizofréniára, mert az egyik szülőm paranoid skizofrén, akkor ez felerősítheti a betegség kialakulásának esélyét?
Vagy ettől nem kell tartanom?
Illetve például a memória zavarokat, meg a szürkeállomány csökkenést ez hogy, milyen szinten tudja befolyásolni?
Előre is köszi!
25/f
Az alkohol jótékony hatását nagyban felülmúlja a kártékony hatása. Az idegsejtek közti kapcsolatot rongálja, így memória gondot meg egyéb gebaszokat okoz…
Ne add fel, vannak jó segítő szakemberek is!
Nekem is volt egy időszak , amikor úgy éreztem pia nélkül nincs jó érzés , nincs jó élet… valóban nem érzem magam 10- és skálán 11 esnek mint berugva de egy szolid 7-8 ast el lehet érni ha dolgozol magadon. És nincs után a másnapos -1 érzet.
Megfelelő étkezés, folyadékfogyasztás ( napi minimum: testtömeg 10 kg- ként 4 dl) testmozgás, meditáció, szabadban töltött idő nagyot tud dobni a hangulaton! És az önbizalmon is!
Már az, hogy pia helyett valamit a saját erődből csináltál hatalmas ünneplést érdemel! Bízz magadban!
Minden fejben dől el! Csak vannak akiknek ehhez segítség kell az út elején! Hajrá!
"a szürkeállomány csökkenést ez hogy, milyen szinten tudja befolyásolni?"
Kedvenc íróm, Moldova mondta: "ha igaz lenne, hogy egy pohár bor x-millió agysejtet pusztít el, akkor már deficitben lennék"
(Bocs :)
#11: "Már az, hogy pia helyett valamit a saját erődből csináltál hatalmas ünneplést érdemel!"
Csak aztán másnap nehogy az árokban találjanak az emberre, mert Eric Fromm Emberi játszmák könyvében ilyet is említ. Szerinte az alkoholizmus játszma, méghozzá 3 szereplős: üldözött, üldöző, támogató.
#14: Mármint az ünneplést alkohol nélkül gondoltam.
Finom étel, jó zene, tánc, kreativitás kifejezése, ilyesmik. Persze előtte a kemény munka, hogy annak meglegyen a gyümölcse. Szerintem már az is gyümölcs , ha nekiállt csinálni valami értelmeset az alkohol szlopálás helyett.
#16: Én is úgy gondoltam, csak Berne szerint megtörténhet az alábbi eset is:
"Fehér és kezelőorvosa gratulálnak egymásnak, hogy Fehérnek, akinek alkohol problémái vannak, egy fél éve már egy korty sem ment le a torkán. Másnap Fehért az árokban találják meg..."
Nem könnyű az ilyen. Családunkban van egy 27 éves hölgyrokon, aki sajnos erősen alkoholfüggő. Egy családi összejövetelen ajánlottam neki a városunkban lévő droambulanciát, ahol újabban alkoholistákkal is foglalkoznak. Azt felelte, ő nem igényli az alkoholt, amikor ilyen szépen ott érzi a családot maga körül, amúgy is zen-táborba készül. Utána meg el kellett csukni előle a szeszt, mert már egyenesen az üvegből húzogatta a viszkit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!