Izzadás ellen valami hatékony szer?
Egyszerűen nagyon izzadós típus vagyok, amivel sem nekem, sem a környezetemnek nincs problémája, viszont hétvégén d.u. 6-tól reggel 6-ig főszereplő leszek, mivel vőlegény vagyok.
Az izzadásra tudtok valami megoldást? Az sem gond ha káros (mivel csak 1 alkalommal használnám) csak elég rossz ha a menyasszonytánc előtt már folyik rólam a víz. Régen használtam 1-2 alkalommal valami cseppet, amit a homlokomra kenve, nem izzadtam. Ezt kutatom most, vagy hozzá hasonló szert. Köszi!
Az izzadást a szervezet azért csinálj, hogy hűtse a testet, a belső szervek (akár az agy is) ne melegedjenek túl, ne károsodjanak.
A megoldás logikai alapon az, ha hatékonyabban hűtöd magadat, mint az izzadás hűti a testet.
Tapasztalatom szerint a hideget is fel tudja halmozni a szervezet sok-sok óráig. De a túlzott áthűlésnek reszketés, remegés, izom összehúzódás (nem tudsz úgy mozogni, mint melegben) is lehet a következménye. Nem tudom, hogy milyen környezetben vagy, de ha van alkalmad, akkor akár fogsz egy lavórt vagy vödröt, beleöntesz hideg és jéghideg vizet, akár előre lehűtött jeget is bele teszel. (Lehet kapni hűtőládát, ami gondolom jól tartja a hőmérsékletet. De neked kell kitapasztalni, hogy mennyi szükséges ahhoz, hogy még ne reszkess a túl hidegtől, de ugyanakkor kellő mértékben tudd lehűteni magadat. Minél gyakrabban alkalmazod, annál jobb.
Ami kevésbé fog működni, az a szódabikarbóna, mint dezodor. A szódabikarbóna megköti a nedvességet, de ez is csak korlátozott mennyiségben szívja fel a nedvességet. A nedvesség ugyanúgy fog termelődni.
Ha tudsz, akkor vékonyabb öltözetet vegyél föl. Azáltal a hőcsere a környezettel gyorsabban fog menni. Azt nem tudom, hogy milyen mértékben számít a sötét színű ruha beltéren. Mert ugye a sötét szín magába szívja a fény energiáját. Mivel a beltéri izzóknak a fényében közel olyan mennyiségű energia sincs, mint a napfényben, ezért nem tudom, hogy ez mennyire befolyásol. Továbbá lehet, hogy az öltözeted is kötött.
Ventilátorral gyorsíthatod a hőcserét a környezeteddel. Lehet kapni mini, kézi ventilátort is. Így keress rá: "kézi ventilátor"!
A hideg vizes módszerről pedig annyit, hogy minél nagyobb felületen érintkezik a testeddel, annál gyorsabban hűlsz (a vödör ezért is jobb, mint a lavór, mert magasabb). Törölközővel is készülj, ha ezt választod! És azt valahova ki is kell terítened.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!