Mit ajánlotok lágyék tájékán porckorongsérvvel küzdő fiatalnak?
Idegsebészeten dolgoztam.
Kicsit érdekes ahogy megfogalmazod a fájdalom jellegét. A sérv elvileg nem okoz hátba panaszokat, hanem mindig kisugárzik a lábba fájdalmat, zsibbadást, rosszabb esetben izomgyengeséget okozva. Tény és való hogy a sérv a gerincben található és a kilépő ideget nyomja, de nem ott alakul ki a fájdalom. Ez az ágyéki csigolyákra érvényes. A háti sérvek más jellegűek, inkább bordák felé kisugárzó fájdalom, de az nagyon ritka, évente, ha 1-gyel találkoztam.
Készült rtg/CT/MR vizsgálat az elmúlt 1 évben? Rtg bár nem mutatja ki, de tapasztaltam olyat, hogy egy szűkebbnek látott csigolyák közti résre a baleseti sebész rávágta, hogy sérv és ennyibe hagyta. Sajnos az rtg kevés ennek a kimutatására, mert az csak csontszerkezeti eltéréseket mutatja. CT-t általában nagyon vékony embereken alkalmaztunk, vagy aki nem alkalmas MR vizsgálatra (pl olyan fém van a testébe, ami ezt gátolja), mert van, hogy ott is látszik egy nagyobb sérv. A legeslegjobb az MR lenne. Tökéletesen lehet rajta látni minden eltérést.
Ha készült esetleg bármelyik, leírod mit írtak az összegzésben?
Amit tudok javasolni:
Az úszás mindenképp hasznos, csináld nyugodtan.
Gyógytornából a McKenziet javasolják az orvosaink, de ezt mindenképpen gyógytornásszal tanuld be, ne videókról, mert mindenkinek az ő terhelhetőségének megfelelően kell a gyakorlatokat alkalmazni.
Diclac jó lehet, ha úgy érzed szedd, ha szükséges gyomorvédővel.
Mindenképp menj orvoshoz mert hogy ennyi ideje tartanak a panaszok, ez nem normális. Háziorvos adjon beutalót neurológus/ortopéd orvoshoz, de legjobb lenne, ha idegsebészhez. Ők mind elutalhatnak MR vizsgálatra.
Bevallom őszintén ennyi idősen a sérv nem ritka sajnos. Bármilyen korú, nemű, testalkatú embernél előfordulhat, 20 éves fiatal sportos egyetemistánál, 60 éves cukros, magasvérnyomásos, túlsúlyos embernél, de még a maratonfutó, jó kondiba lévő idegsebésznek is lehet, függetlenül esetleges családi hajlamtól. Vannak tényezők amik erősíthetik ennek a kialakulását, de teljesen kiszámíthatatlan.
Jobbulást kívánok!
3. Köszönöm a választ!! Nagyon hasznos volt, és figyelmes.
Ortopédusnál voltam már, MR vizsgálaton is, nem tudom, hogy megint meg kéne e futnom ezt az utat, de most megkérem hogy idegsebészhet is akár adjanak beutalót, illetve, készítettem tejes vérképet, és ott minden rendben volt nagyjából, viszont egy ismerősömnél se mutatta ki a szív problémáit, én meg le akarnám csekkolni, hogy a máj müködésem rendesen funkcionál e, mert már három éve szedem folyamatosan a diclac-ot..
Igen, sajnos vannak ilyen szomorú esetek, hogy nem javul...ez a gerincsérv nagyon egy alattomos dolog.
Mikori az MR? Olyan fél-1 éven belülit mi még elfogadtunk. Sajnos annál régebbit nem igazán, max informatív jelleggel, hogy tudjuk milyen volt a probléma előtt. Olyan esetben fogadtuk még el, akinek mondjuk 2 éve igazolódott egy sérv, de nagy panaszokat nem okozott, de 2 év múlva mentő viszi be hozzánk, és a panaszai egyértelműen arra a régi sérvre utalnak. Akkor nincs idő az újabb MR-re várni.
Max nem sieted el, kérsz rendesen tb-s rendelésre időpontot, kivárod, nem kell magánba menni. Csak jó dokihoz kérjél időpontot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!