???:D Igen, felszedtem pár kilót, de elmegyek, játszom egy kicsit, és lefogyok! Ja várj, nem...
Gondolom nem olyasmi szimulátorokra gondoltál, ami tényleges mozgásból áll.
Bocsánat, félreértettem a kérdést(2. vagyok)
Az áramot tényleg fogyasztják!
Nem igazán. Dr. Marcus Reichle végzett kísérleteket az agy energiafogyasztásáról, és azt találta hogy a bevitt energia kb 20%-át az agy használja fel. De ennek nagy része azokból a folyamatos funkciókból adódik, mint a beérkező információk feldolgozása, a szervek műküdtetése, stb.
A gondolkodás egyes folyamataihoz konkrét részterületek felelősek az agyban, pl memorizálás vagy matematikai feladatok megoldása közben más-más agyterületek aktívak. Ezek a részterületek nyilván több energiát használnak fel az aktív gondolkodás közben, de egyrészt ez eleve nem egy jelentős plusz mennyiség, ráadáasul az is csak az agy egy kis területét érinti, a vizsgálatok alapján maximum 5%-os többletfogyasztást jelent az agy részére.
Összehasonlításképp, ha veszünk egy embert akinek a napi átlagos fogyasztása legyen az egyszerűség kedvéért 2000kcal. Ha emberünk egész napját a lehető legbonyolultabb játékok megoldásának szenteli, ezzel maximum 100 extra kalóriát éget el. Ugyanakkor pl állás közben kb 100-200 kalóriát használ fel a szervezetben, ülés közben 60-130-at. Ez soktényezős dolog lehet testsúly, életkor, stb alapján, egyszerűség kedvéért vegyük a legkisebb esetet. 60-100=-40.
Vagyis gyakorlatilag egy átlagos 2 és fél órányi számítógép előtt üléssel már el is buktad mindazt a kalóriaveszteséget, amit az egész napos intenzív gondolkodással nyertél volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!