Hogy, ha valaki süket, néma, vak és nyaktól lefelé le van bénulva, milyen módszerekkel tud kommunikálni?
Az is érdekel, ha így született, vagy kiskora óta így kell élnie illetve az is, ha valaki előtte még látott, hallott, beszélt, tudott mozogni, ez pedig felnőtt korára alakult ki.
Láttam anno egy riportot, ahol egy fiú érettségi előtt egy betegség miatt elvesztette először a hallását, utána a látását (és, ha jól emlékszem, mondták, lehet meg is fog némulni :( ). Később egy filmet, ahol balesetben egy férfi nyaktól lefele lebénult (de hallott, látott, beszélt). Valahogy a két esetből alakult ki bennem a kérdés.
Szerintem a mai technika mellett - talán - megoldható lenne, hogy a száj- és arcizmok egyfajta mozgatásával tudjon "betűkkel" kommunikálni, aztán hogy milyen variációkkal tudná mozgatni izmait, nem tudom, de nyelvét is mozgathatja bizonyos irányokba és ezt is "érzékelheti valami".
Azt, hogy miként tanítható meg egyfajta jelrendszer számára, nem tudom, de azt tudom, hogy akik siketen és vakon születnek, egyfajta jelrendszert ők is elsajátítanak ha megtanítják számukra és ennek segítségével kommunikálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!