Tényleg 1 milliót fizet a Semmelweis egyetem, ha hagyom, hogy halálom után felboncoljanak és azt csináljanak a szerveimmel amit akarnak?
Ma hallatam fél füllel, hogy kötni lehet velük egy szerződést, hogy ha meghalok, felhasználják a testemet (gondolom tudományos célokra). És ezért elvileg fizetnek 1 milliót. (Nem akkor, amikor meghaltam, hanem akkor, amikor aláírtam a szerződést)
Ez tényleg igaz lenne?
Ha igaz, akkor én rohanok, magasról le..om hogy halálom után mit csinálnak a testemmel. 😁
A szervkereskedelem tilos, súlyos büntetés jár érte.
Volt egy Meghökkentő mesék című sorozat sok éve a tévében.
Egy gazdag nő megvakult. Egy csórót meg kinyírással fenyegettek, ha nem fizeti meg a tartozását. Eladta a szemeit a nőnek. Az orvos mondta neki, nem biztos, hogy fog látni, s ha igen, akkor is lehet, csak percekre.
Megtörtének a műtétek. A gazdag nő szeméről a kötést csak éjjel vették le, lámpafénynél, hogy az erős fény ne tegyen kárt. Az egész város egy áramszünet miatt sötétbe borult.
Hajnalra a nő újra vak lett.
Nincs így. Eleve az ott tanulmányi célokra használt testek 90% hajléktalan.
Ha életedben nem rendelkezel róla, hogy nem lehet felhasználni a szerveidet, akkor Magyarországon (és az eurotranszplant miatt, az unión belül) automatikusan felhasználják őket.
Picit zavarosra sikerült a kép, nyilván nem szándékosan.
Szóval:
- a szervkereskedelem tilos;
- mindenki potenciális donor, aki nem nyilatkozott életében arról, hogy nem használhatók fel a szervei halála után;
- ami nem jelenti azt, hogy minden testből szednek ki részeket.
Ha gyorsan pénzre van szükséged, s nem valami marhaságra kell, akkor ezer más lehetőség kínálkozik, csak meg kell találni.
Nem igaz!
Szóval itt több dolog is szóbakerült.
- szervkereskedelem tiltott, és itt nem is erről van szó
- az egyetem a testedet tanulmányi célokra használhatja fel
- az országban potenciális szervdonor ha meghalsz a tested már nem a tied vagy családod tulajdona, így ami kell azt el fogják vinni átültetésre ha nem vagy beteg, rákos, nagyon öreg stb...
- az országban mindenkit felboncolnak, hacsak nem volt valami komoly betegséged ami kétségetkizárólag indokolja a halálodat (pl. végstáriumú rák).
- az egyetem tanulmányi céljai azt jelentik, hogy testedet formalinba áztatják, felboncolják és tanulók előtt prezentálják, hónapokig mutogatják, kipreparálják stb... valoszeg abból a testből nem fog egy sírba kerülni a test már soha
És akkor a kérdésre: Az egyetem NEM fizet 1 milliót senkinek ezért. Annyit tesznek, hogy aki felajánlja a testét (vagy hajléktalan), a tanulmányi célokért cserébe átvállalja a hamvasztásnak a költségét (ami nem 1 millió).
Tehát kp-t senki nem fog kapni.
Vedd úgy, hogy akinek nincs pénze még hamvasztásra se így "dolgozhat" meg érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!