Miért lyukasza ki a gyomrot a fájdalomcsillapító?
lyukasza>lyukasztja
Kedves lili! nem jukasza ki, ha nem szedel belőle sokat. És azért kell a gyógyszert sok folyadékkal bevenni, hogy ne a gyomorsav marja széjjel.
Nagyon szépen köszönöm!!!!
Az írás hiba javítást is!!:)
Az első válaszoló szarkasztikus volt.
Nekem ez jött le.
De furcsa,hogy a 3as és 4es min akadt ki...
A szedel senkinek nem furcsa?Hm,az normális 3as ;hogy krumplit vágol?
Vagy 4es adol egy cukorkát?
A "szokásos" (átlagemberek által gyakran használt) fájdalomcsillapítók nagy része gátolja a cixlooxigenáz (rövidítve COX) nevű enzimeket, melyeknek több altípusuk van. A COX-2 gyulladt vagy "megbolygatott" (pl. frissen operált) szövetekben termelődik, tehát nem folyamatosan van jelen, hanem valamilyen káros behatásra indukálódik, és szerepe van a fájdalomérzet kialakulásában. A nem-szteroid fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek ennek az enzimnek a bénítása révén fejtik ki a hatásukat. Mivel ezeknek a gyógyszereknek a többsége nem szelektív, vagyis nem tudnak a COX enzim sokféle variációja között különbséget tenni, ezért lelövik a COX-1 altípust is. Ez utóbbi a gyomor nyálkahártyájában termelődik folyamatosan, és szerepet játszik a gyomor falának védelmében a gyomorsavval szemben. Ha ezt az enzimet gátolják a fájdalomcsillapítók, akkor a gyomor szó szerint megemésztheti önmagát. Vannak ugyan már viszonylag szelektív COX-2 gátlók is, amik értelemszerűen nem bántják a gyomrot és kifejezetten erős fájdalomcsillapítók, de "cserébe" a vérlemezkékre hatva a szívinfarktus és agyi érkatasztrófa rikikóját növelik (ezért is vénykötelesek).
A helyesírásról szóló diskurzusba nem tudok bekapcsolódni, nem vagyok magyartanár, sőt kb. a bukás szélén voltam belőle világ életemben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!