Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Vérplazma adásról tudnátok...

Szitakötő25 kérdése:

Vérplazma adásról tudnátok valamit mondani?

Figyelt kérdés

Sokszor látom, hogy reklámozzák ezt lehetőséget, és érdekelne, mert jól jönne most egy kis plusz pénz, de nem csak ez motivál, hanem inkább az, hogy nem csak nekem van hasznom, hanem másoknak is segítek ezzel.

Aki volt már ilyenen, z tudna nekem tapasztalatokat mondani, pl. mennyire viseli meg az ember szervezetét?

Alapból egészséges vagyok, annyi, hogy szedek fogamzásgátlót, nem tudom, hogy ez számít-e valamit, akdályozó tényező lehet-e?

2018. okt. 10. 20:32
 1/5 Ypszilon1980 ***** válasza:
65%

Mielőtt plazmát adsz, elvégeznek egy pár vizsgálatot, hogy alkalmas vagy-e rá.

Ha igen, akkor egy géppel átszűrik a véredet és az alakos elemeket különválasztja a gép, a köztes anyagokat kivonja, ez a folyadék lesz a plazma.

Kb. 1 L lesz belőle, tehát a szervezetedből ennyi fog hiányozni, ennyivel sűrűbb lesz a véred, pár nap alatt újratermelődik. Van, akit megvisel, van akit nem, ez egyénfüggő, de lehet ezzel rosszul is járni, szóval ha adsz is, akkor ne hetente.

2018. okt. 10. 23:32
 2/5 anonim ***** válasza:
62%

Valaki birja, valaki nem. Ez sajnos egyeni, sokfaktoros dolog, az elso alkalom utan majd meglatod, megeri-e neked.

Nekem semmi bajom nincs plazmaadas utan.

Hozza kell tenni, hogy fiziologias sooldattal keverik a vered alakos maradekar, mielott vosszatoltik beled, igy nem veszitesz annyira sok folyadekot sem.

Illetve nem surusodik annyira a vered.

Eleg sok sooldatot elhasznalnak amugy, lathatod mennyi fogy a zacsibol. Az mind beled kerul.

Remhireket lehet hallani sok embertol (tobbnyire azoktol akik rosszul lesznek ergo alkalmatlanok ezen konnyu penzszerzesi lehetosegre es ingerultek a tematol), pl "csipett a sóoldat, marta a vénám" xD

Ennek spec annyit mondtam orvosis hallgatokent hogy ugye tudod hogy a véred egy sóoldat, es annak a koncentraciojban kapod a citratot, magyarul semmit nem erezhetsz hacsak nem vagy mutans, de olyan esetben belehalnal az elteresbe (higabb sooldatot kapsz a verednel akkor kipukkadnak a vorosvertestjeid, ha tomenyebbet akkor meg osszeszikkadnak).

Azt erezte hogy visszaadasnal feszult a venaja, mert valoszinuleg vekony volt neki. Szolsz es lejjebb veszik a gep teljesitmenyet.

Na mindegy, jo buli, mi haverokkal egyutt jarunk, szaktarsaim mind.

2018. okt. 25. 11:17
 3/5 anonim ***** válasza:
Régi kérdés, régi válasz, de az előttem lévőt javítanám: a citrát a levételnél keveredik a véredhez, makd a legnagyobb része nem kerül be az érpályádba visszaadásnor, hanem a gyűjtött plazmában narad, minimális része kerül vissza beléd. Továbbá nem azonos koncebtrációjú, a citrát oldat 4%-os, a visszaadott sóoldat fitiológiás 0,9%. De szerintem az előző is erre gondolt, csak elírta.
2019. jún. 1. 19:49
 4/5 anonim ***** válasza:
50%
Inkabb csak egyszerusitettem laikusoknak 😀😀😀
2019. jún. 1. 23:38
 5/5 anonim ***** válasza:
Csak átlagosan egy 4 %-os citrát oldat 200 ml és, ha azt hiszik, hogy 1:1-ben bekerül visszaadási ciklusban, akkor már is beütik a gugliba, megtalálják a véralvadási kaszkádot, és totál irreálisan oda jutnak, hogy "de hát vérzékenyek lesznek" (tapasztalat :D). A citrátot is hatalmas mumusnak állítják be a laikusok, persze nyilván, aki érzékenyebb, a Ca hiány miatt reagálhat citrát-reakcióval, de mondjuk tetániával még sosem találkoztam emiatt.
2019. jún. 2. 06:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!