Negatív a HIV leletem, de az értéknek nem nullának kellene lennie?
Ez szerepel a leletemen:
Eredmény: 0,16 / NEGATÍV
A határérték pedig 0,25. Ha azzal egyenlő vagy afeletti, akkor pozitív valaki, ezt írták a honlapjukon (Synlab).
Nem kell amiatt aggódnom, hogy elég közel van a határértékhez, amit mértek nálam? Nem totál nullának kellene lennie az eredménynek, ha nem vagyok fertőzött?
És még ez áll a papíron, hátha segít valakinek: HIV-1,2 antitest, HIV-1 antigén / CMIA
Milyen teszt volt ez? Elisa? Vírusszámot néztek vagy antitesteket?
A határérték nyilván nem azért van, mert nullának kell lennie.
Utána olvastam, azt írják a honlapjukon "Vizsgálati módszer: ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszer segítségével ellenanyag és antigén kimutatást végzünk."
Az jutott még eszembe, hogy mivel a HIV is immunrendszert érintő betegség, esetleg lehet azért magasabb az értékem, mert autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok? (Hashimoto)
Ha elisa teszt, akkor okés. Vírusszámot néznek, az a 0,16 lehet bármilyen más - hétköznapi vírus - is. Nagyon érzékeny teszt, ami álpozitív eredményt adhat (ha mondjuk influenzás vagy), álnegatívat állítólag nagyon ritkán, ezért 100%-os biztonságúnak mondják.
Én is voltam tíz éve ilyenen, nekem sem volt nulla. Még egy doktornővel is elbeszélgettem erről, aki elmondta, hogy a két-három hetes ablakperiódus alatt annyira elszaporodik a HIV-vírus a szervezetben, hogy bőven meghaladja a határértéket. Ekkor mindenképpen meg kell nézni később az antitestes teszttel is.
Úgyhogy nyugi, ha megvolt az ablakperiódus (2-3 hét), nincs mitől tartanod.
Köszi nektek is!
Ablakperiódus már régen megvolt, így megnyugodtam. :)
A határértékeket pedig itt lehet megtalálni a Synlabnál (de ha beírod a Google-be, hogy Synlab határértékek, akkor is kidobja)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!