Valakinél volt olyan, hogy pajzsmirigy alulmüködés rendbejött? (Föleg amit a szülés váltott ki)
Szülés után kezdődő alulműködés gyakran rendbe jön spontán, pár hónap alatt. De erre nincs garancia.
Méress T3-at, antiTPO-t és antiTG-t is - hívd fel mielőbb a dokidat emiatt; és ha ő nem hajlandó beutalót adni, akkor privát laborban csináltasd meg minél előbb.
Nem írtad, hogy írtak-e fel hormontablettát, de gondolom, nem. Ilyen TSH esetén még nem is indokolt valószínűleg.
Ha megvannak az eredmények, írj, tudok segíteni.
Addig is szedj napi 200 mcg organikus szelént 400 mg E-vitaminnal és tetszőleges mennyiségű C-vitaminnal együtt bevéve; ill. napi 2-3000 NE D-vitamint. De tényleg az lenne a legjobb, ha már holnap felhívnád az orvost.
Köszönöm a válaszodat! Kint élek külföldön, itt nmem olyan egyszerü magánúton vért vetetni :S Jövöhéten megyünk haza, próbálok valahova eljutni.
Kaptam gyógyszert, 125 mg Thyrex (Thyroxin), és napi fél tablettát kell szedjek. Az írásod alapján ezt nem kellett volna :( Ez van, amikor az ember teljesen rábízza magát a dokira :(
6,5-ös TSH-nál, NORMÁL T4-nél, és T3 ismerete nélkül 62,5 mg Thyroxin? Atyaég... :(((
Azt tudtad, hogy a tabi tulajdonképpen szintetikus T4 hormon?
Nekem 8,1-es TSH-ra és uh alapján írt fel a doki 50 mg-ot, szintén további mérések nélkül. Baromira nem kellett volna, mint fél évvel később kiderült, mert iszonyat túlműködéses tüneteim lettek tőle.
Abba is hagytam, és 3 havonta privátban méretem a szintjeimet, az első "pluszhormonmentes" mérésnél normál tartományban volt a T3 és a T4 is, szóval megnyugodtam, hogy jól tettem, hogy "önhatalmúlag" leálltam vele. (Teljesen magamtól amúgy nem mertem volna; csak egy nagyon rendes gasztrós dokival szóba jött a téma, és kapásból elkezdte sorolni a tüneteimet, ledöbbentem, és ő mondta, hogy pár napig ne szedjem. Jobban lettem. Aztán szedtem tovább, "mert KELL", és visszatértek a tünetek. Na, akkor vettem egy nagy levegőt, és úgy döntöttem, kipróbálom, hogy egyáltalán nem szedem 3 hónapig, és majd meglátjuk... És mint írtam az előbb, jó döntésnek bizonyult. 2 hónap, mire teljesen kiürül a szervezetből a pluszhormon, tehát ezek már a pótlás nélküli értékek.)
A jövő héten esedékes a következő labor, remélem, az is jó lesz. De ha nem, akkor is csak 25 mg-ot fogok szedni.
Neked is javasolnám, hogy hagyd abba, de persze én csak egy anonim GYK-s vagyok, szóval fordított helyzetben nem tudom, megfogadnám-e a tanácsot. Mindenesetre ha hiszel nekem, akkor viszont ne hirtelen állj le, hanem fokozatosan, tehát kb. egy hétig még szedj egy negyed tablettát. Addigra lehet, hogy meglesznek az eredmények is.
A CentrumLab-ot tudom javasolni - sok helyen a TB-s laborban ők csinálják a méréseket, így privátot is lehet kérni. A honlapjukon meg tudod nézni, melyik vérvételi pont elérhető számodra. És ők viszonylag jó árakon is dolgoznak (az említett markerek darabonként 2 ezer forint), és az eredményt még aznap délután elküldik emailben, ha kéred.
A beszedett hormontabik neked még befolyásolják a T3 és a T4 eredményeket, de azért kiindulásnak jó lesz. Az antitestek szintjére viszont semmi nincs hatással jelenleg, úgyhogy azokból kiderül, hogy autoimmun-e. (Sejtésem szerint igen.)
Majd írj, ha megvannak az eredmények. :)
Köszönöm szèpen a vàlaszt!
Egy kis ideig el fog tartani, 2-3 hèten belül jelentkezni fogok. Nagyon kìvàncsi vagyok :/
Elfelejtettem írni. Az augusztusi mérés alapján ( akkor szedtem, hete a gyógyszert)
TSH: 0,44
T3, T4 normál tartomány
viszont a TPO több, mint 1300.
Azóta volt megint egy vérvételem október elején, ma megyek az eredményért.
Húha, kíváncsi leszek... Sejtésem szerint a TSH még tovább csökkent, a T4 mindenképp nőtt, és valószínűleg a T3 is. Ha pár hét alatt ennyire lecsökkent a TSH-d, az is azt jelzi, hogy túl sok volt a gyógyszer. :(
És ahogy mondtam, autoimmun betegség áll fenn - ez az ún. Hashimoto-thyreoditis. Szubklinikus állapotban, mivel igazából pm-alulműködés még nincs, vagy csak minimális mértékű. A Hashimoto-t a megemelkedett aTPO-szint mutatja. És mint írtam, erre semmilyen hatással nincs a hormontabletta.
Az 1300 nagyon magas. :(
Én tavaly decemberben találtam rá a funkcionális orvoslásra, szedek táplálékkiegészítőket, ill. változtattam néhány dolgon étkezésben, életmódban. Ezekkel lehet csökkenteni az ellenanyagszintet, azaz a gyulladás mértékét - így pedig lassul a pajzsmirigy-szövet pusztulásának folyamata.
Számokban ez így néz ki nálam:
2017. 08. hó, az első mérés: 770
2017. 12. hó: 840
Ekkor kezdtem változtatni. Azóta folyamatosan csökken a szint, legutóbb október 9-én mérettem, 384 volt. :)
A hormontablettát pedig azóta sem szedem, és nincs is rá szükség - október 2-ai TSH-m 1,12 volt, abszolút optimális.
Elfelejtettem írni :D
Az októberi eredményem:
TSH 0,68 ref 0,35-3,50
FT3 4,3 ref 2,5-6,7
FT4 17,7 ref 10,3-21,9
MSA 207 ref 0,00-34,00
TGAK 361,0 ref 0,0-115,0
Az utolsó két értéket nem tudom, hogy mi az :D Talán az egyik a gyulladást jelöli.
ELkezdtem fogyni, 1400 kcal diétát tartok 2 hete, eddig 1,8 kg ment le.
A TSH-d picit emelkedett a legutóbbihoz képest, de ez szinte semmi. Az FT4 optimális, viszont az fT3 "csak" jó - ez azt jelzi, hogy az átalakítás nem működik jól. Számomre érthetetlen, hogy akkor miért nem magasabb a TSH...
Az utolsó érték talán lehet az antiTG, ez egy ellenanyag - de csak a referenciatartományból gondolom. Esetleg TRAK, ha elírtad, annak nem tudom a reftartományát, de az a TSH elleni antitest - ez megmagyarázná az előbbi problémát, hogy miért nem magasabb a TSH-d a normál értékeknél a rossz T4/T3 arány ellenére.
A másikról fogalmam sincs, micsoda, neten sem találtam ilyet.
Menj dokihoz mielőbb, mert komoly eltérések vannak, amik súlyos problémát jelenthetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!